Jan Versteegh wordt vader, en hoe

door Nelleke Bos

Dat Jan Versteegh vader is geworden, is geen geheim. Vanaf 6 december start zijn programma Jan wordt vader.

Jan, we spraken je eerder al op de We Are Pregnant Beurs. Toen vertelde je dat je een aantal dagen van huis moest voor je werk, en dat je daar toch wel tegen op zag. Hoe is het om je baby en je vrouw na zulke dagen weer te zien?

Mijn vrouw is fantastisch, zij houdt het schip op koers. Op reis voor mijn werk is net als altijd leuk, maar nu is het toch anders: je mist thuis veel meer met een baby.

Lekkere poepluiers

Wat is er veranderd nu je vader bent?

De nachten! Maar álles is eigenlijk veranderd. De kleinste dingen. Samen voor een klein mensje zorg dragen. Dat betekent ook dat je werkelijk alles moet plannen. Eerst je baby voeden, dan hopen dat je zelf kan eten voor ze weer wakker wordt.

Het ouderschap maakt je milder. Als iets mis gaat, maak ik me minder druk. Het zet dingen in perspectief. Jij kon mij zonet niet bereiken, en voorheen zou ik daarover stressen, dat ik aan de late kant was voor onze afspraak. Nu ervaar ik minder snel stress over dat soort dingen. Als het met de baby maar goed gaat; want dat is belangrijk op zo’n ander niveau.

Wat ik nooit gedacht had: dat ik poepluiers niet vies zou vinden. Dat mijn kind nota bene op mijn hand zou poepen en dat ik daar totaal geen last van heb. Sterker nog: daar stond ik dan, blij te juichen voor een poepactie. Nee, dát had ik nooit gedacht.

Ik ben niet per se softer geworden nu ik vader ben. Op zich ben ik al zacht. Ik ben wel een direct iemand, dat is nog zo. Maar de clichés zijn doodgewoon ook waar. Een kind krijgen is het mooiste wat je kan gebeuren.

Topteam

Zie je je partner nu anders nu ze moeder is?

Ja. Onze band is hechter. Je hebt samen een kind op de wereld gezet. Elke dag, zelfs elke seconde van je leven samen verandert er iets, door dat mensje dat bij je opgroeit.

Hoe kunnen we als ouders elkaar ondersteunen?

Vooralsnog vind ik het vooral belangrijk dat je met je partner een team vormt. Mijn vrouw kent mij toch het beste, dus als ik vragen heb over de opvoeding, denk ik dat ik in de eerste plaats met haar ga sparren. Het is wel goed dat je ook bij andere vaders een klankbord hebt, zoals mannen dat doen bij het Vadervuur. Ik zoek dat meer met mijn eigen vrienden in de kroeg.

Het samen doen met zijn tweeën is belangrijk. Mijn vrouw verzorgt de borstvoeding, dus ook in de nacht is ze daar druk mee. Ik doe dan de luiers. Dat vind ik logisch: we zijn een team. Dan maar allebei moe, denk ik, we doen het toch samen.

Als ik ergens een pleidooi voor wil houden, is het langer partnerverlof.

Ik zou als vader minstens 10 dagen verlof moeten hebben. Precies als de kraamweek voorbij is, en de kraamzorg dus weggaat, dan moet je als vader weer aan het werk. Dat klopt van geen kanten, juist dan moet je als vader nog thuis kunnen zijn.

Gouden tip kraambezoek

Ik wil nog wel iets vertellen aan de wereld, mag dat?

Hier komt ie: mijn ultieme kraambezoektip. Besef dat je na drie kwartier, maximaal een uurtje, wég moet gaan.

Je vrouw is moe. Jij zelf ook. Samen heb je de gebroken nachten, een heel nieuw leven. Je vrouw heeft net een compleet kind uitgepoept – eerlijk, dat zou ik als man niet eens kúnnen, die pijn verdragen. Als wij voor de voortplanting zouden moeten zorgen, waren de mensen al uitgestorven. Diep respect voor vrouwen.

Dus dat kraambezoek. Houd het kort, het is niet meer zoals vroeger, dat je urenlang kan ouwehoeren met elkaar. En als je dan komt, is het relaxed als je kant-en-klaar eten mee neemt. En met kant-en-klaar bedoel ik natuurlijk lekker en goed eten, dat je thuis een lasagne of zo maakt, en die meeneemt op kraambezoek. Dan hoef je zelf niet na te denken over boodschappen, koken, het hele gedoe.

Wij blijken dus zulke vrienden te hebben. En dat is zo relaxed, ik gun het iedereen in de kraamtijd.

Jan wordt vader dus, Jan Versteegh bij BNN vanaf 6 december.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Creëer je eigen stam: je netwerk als opvang

Creëer je eigen stam: je netwerk als opvang

Ik koos ervoor om minstens het eerste levensjaar van mijn zoontje thuis te blijven. Ik was gelukkig in de positie dat ik dit kon en had zelfs graag financieel een stapje terug willen doen voor deze prachtige tijd thuis. Gelukkig kon ik de uurtjes als zoonlief sliep op...

Zo houd je je boosheid onder controle

Zo houd je je boosheid onder controle

Iedereen kent het gevoel wel. Het begint vaak met een kleine irritatie of ergernis en groeit uit tot een zacht borrelende vulkaan die dan plotseling tot uitbarsting komt. Vuurspuwend roep je uit: ”En nu is het genoeg!” Of iets anders van gelijke strekking. Zeker als...

Waarom helpen in huis juist fijn is voor je kind

Waarom helpen in huis juist fijn is voor je kind

Je baby vermaakt zich met het wasgoed, je dreumes sjouwt met de bezem rond, je peuter sopt met liefde zijn speelgoed, de ramen en alles wat hij onderweg tegenkomt. Kortom: met jonge kinderen heb je vrijwel altijd gretige hulpjes in huis. Worden ze ouder, dan merk je...

Onvoorwaardelijk opvoeden is niet grenzeloos

Onvoorwaardelijk opvoeden is niet grenzeloos

Het komt steeds weer terug in de media: ‘Ouders van tegenwoordig’ zouden steeds vaker met de handen in het haar zitten, omdat ze niet meer weten hoe ze moeten opvoeden. Dit komt volgens de deskundigen en broodschrijvers omdat kinderen zich niet meer hoeven te...

Ja dít is vader worden!

Ja dít is vader worden!

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de onmisbare rol van vaders in het gezin. Zo is hun aanwezigheid van onschatbare waarde tijdens de bevalling. Het belangrijkste dat ik bij mijn derde zwangerschap van de Hypnobirthingjuf leerde, was dat mijn man de...

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

Gezinsuitbreiding: Help je eerste kind oudste worden

De meeste kinderen kijken reikhalzend uit naar het krijgen van een broertje of zusje. Het is dan ook superspannend. Als kind staat je hele wereld op zijn kop als er opeens een nieuw gezinslid bij komt. Welke impact een nieuwe baby gaat hebben, heb je niet helemaal...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0