Beeld: Yael Haller

Jan Versteegh wordt vader, en hoe

Dat Jan Versteegh vader is geworden, is geen geheim. Vanaf 6 december start zijn programma Jan wordt vader.

Jan, we spraken je eerder al op de We Are Pregnant Beurs. Toen vertelde je dat je een aantal dagen van huis moest voor je werk, en dat je daar toch wel tegen op zag. Hoe is het om je baby en je vrouw na zulke dagen weer te zien?

Mijn vrouw is fantastisch, zij houdt het schip op koers. Op reis voor mijn werk is net als altijd leuk, maar nu is het toch anders: je mist thuis veel meer met een baby.

Lekkere poepluiers

Wat is er veranderd nu je vader bent?

De nachten! Maar álles is eigenlijk veranderd. De kleinste dingen. Samen voor een klein mensje zorg dragen. Dat betekent ook dat je werkelijk alles moet plannen. Eerst je baby voeden, dan hopen dat je zelf kan eten voor ze weer wakker wordt.

Het ouderschap maakt je milder. Als iets mis gaat, maak ik me minder druk. Het zet dingen in perspectief. Jij kon mij zonet niet bereiken, en voorheen zou ik daarover stressen, dat ik aan de late kant was voor onze afspraak. Nu ervaar ik minder snel stress over dat soort dingen. Als het met de baby maar goed gaat; want dat is belangrijk op zo’n ander niveau.

Wat ik nooit gedacht had: dat ik poepluiers niet vies zou vinden. Dat mijn kind nota bene op mijn hand zou poepen en dat ik daar totaal geen last van heb. Sterker nog: daar stond ik dan, blij te juichen voor een poepactie. Nee, dát had ik nooit gedacht.

Ik ben niet per se softer geworden nu ik vader ben. Op zich ben ik al zacht. Ik ben wel een direct iemand, dat is nog zo. Maar de clichés zijn doodgewoon ook waar. Een kind krijgen is het mooiste wat je kan gebeuren.

Topteam

Zie je je partner nu anders nu ze moeder is?

Ja. Onze band is hechter. Je hebt samen een kind op de wereld gezet. Elke dag, zelfs elke seconde van je leven samen verandert er iets, door dat mensje dat bij je opgroeit.

Hoe kunnen we als ouders elkaar ondersteunen?

Vooralsnog vind ik het vooral belangrijk dat je met je partner een team vormt. Mijn vrouw kent mij toch het beste, dus als ik vragen heb over de opvoeding, denk ik dat ik in de eerste plaats met haar ga sparren. Het is wel goed dat je ook bij andere vaders een klankbord hebt, zoals mannen dat doen bij het Vadervuur. Ik zoek dat meer met mijn eigen vrienden in de kroeg.

Het samen doen met zijn tweeën is belangrijk. Mijn vrouw verzorgt de borstvoeding, dus ook in de nacht is ze daar druk mee. Ik doe dan de luiers. Dat vind ik logisch: we zijn een team. Dan maar allebei moe, denk ik, we doen het toch samen.

Als ik ergens een pleidooi voor wil houden, is het langer partnerverlof.

Ik zou als vader minstens 10 dagen verlof moeten hebben. Precies als de kraamweek voorbij is, en de kraamzorg dus weggaat, dan moet je als vader weer aan het werk. Dat klopt van geen kanten, juist dan moet je als vader nog thuis kunnen zijn.

Gouden tip kraambezoek

Ik wil nog wel iets vertellen aan de wereld, mag dat?

Hier komt ie: mijn ultieme kraambezoektip. Besef dat je na drie kwartier, maximaal een uurtje, wég moet gaan.

Je vrouw is moe. Jij zelf ook. Samen heb je de gebroken nachten, een heel nieuw leven. Je vrouw heeft net een compleet kind uitgepoept – eerlijk, dat zou ik als man niet eens kúnnen, die pijn verdragen. Als wij voor de voortplanting zouden moeten zorgen, waren de mensen al uitgestorven. Diep respect voor vrouwen.

Dus dat kraambezoek. Houd het kort, het is niet meer zoals vroeger, dat je urenlang kan ouwehoeren met elkaar. En als je dan komt, is het relaxed als je kant-en-klaar eten mee neemt. En met kant-en-klaar bedoel ik natuurlijk lekker en goed eten, dat je thuis een lasagne of zo maakt, en die meeneemt op kraambezoek. Dan hoef je zelf niet na te denken over boodschappen, koken, het hele gedoe.

Wij blijken dus zulke vrienden te hebben. En dat is zo relaxed, ik gun het iedereen in de kraamtijd.

Jan wordt vader dus, Jan Versteegh bij BNN vanaf 6 december.

Ook fijn om te lezen en te doen

Vaders eerste jaar

Vadervuur

Zwangerschapsboek voor vaders

Bewaak het fort en brul als het moet – kraamtijd voor vaders

Hoe cultuur jonge moeders beschermt