Op een lichtvoetige, maar ook onvoorwaardelijke en natuurlijke manier verbinden met je kind, hoe doe je dat? Nele Flamang weet het. Ze schreef er een boek over en sprak met journalist Drees Koren over het belang én het genot van verbindend spelen. 

Hoe ben jij zo gek op spelen geraakt?

‘Ik ben er ingerold. Mijn oudste dochter, Lotte, huilde veel. Ik probeerde haar te ondersteunen om die tranen los te laten. Toen ze wat ouder werd ging ik er meer en meer op vertrouwen dat zij zou laten zien wat zij echt nodig had. Ze ging automatisch spelen.’

Hoe kun je verbindend spelen? 

‘Ik zie het vooral als onze taak om ruimte te maken. Als die er is, geven kinderen vanzelf aan waar ze behoefte aan hebben. We kunnen leren om die informatie op te pikken. Dat is echt een weg naar vertrouwen, zowel in onszelf als in onze kinderen.’

Nieuw: Het Kleine Speelgoedboek

Bestel de online special over spelen

In essentie gaat het om samen genieten en plezier maken

Wanneer merkte je dat het werkte?

Ik las het boek Attachment Play van Aletha Solter en ervaarde hoe krachtig spel kon zijn om bijvoorbeeld tanden te poetsen, kleren aan te trekken of met de auto te vertrekken. Maar ik besefte toen vooral hoe vaak we (bijvoorbeeld met een kiekeboespelletje) spontaan tot verbindend spel kwamen. Ik herinner mij nog het moment dat ik voor het eerst begreep: zij laat me zien wat haar bezig houdt. Ik was buiten druk bezig met opruimen toen Lotte ineens voor me ging zitten met een schuurpapiertje, dubbelgevouwen als een boekje. Ze deed net alsof ze mij was en druk aan het lezen was en zogenaamd geen tijd had. Haar onderliggende boodschap: maak alsjeblieft tijd voor mij. Ze vond het heerlijk als ik dan smeekte om met me mee te spelen.’

Jij maakt dan meteen ruimte voor spel. Ik zou waarschijnlijk zeggen: ‘Ben je lekker aan het lezen? Fijn zeg.’ En vooral gauw verder gaan met opruimen.

‘Ik probeer in te voelen wat mijn kind nodig heeft. Dat vraagt afstemming. Als ik de bal mis sla dan laat ze me dat wel zien.’

Daar moet je creatief voor zijn.

‘Die opmerking hoor ik vaker. Maar ik zie mijzelf niet als een super-creatief persoon. Ik geloof wel dat iedere ouder zijn eigen speelsheid kan herontdekken. Een kind kan veel in je wakker maken. Door je kind te volgen en alle oordelen los te laten word je vanzelf creatiever. In essentie gaat het om samen genieten en plezier maken.’

Lees het hele interview met Nele Flamang in de knisperend nieuwe Kiind Magazine editie Spelen.

Fotografie: Nina Olivari

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Waarom peuters zo schattig zijn

Waarom peuters zo schattig zijn

Na al die stukken over de peuterpuberteit, met driftbuien van epische omvang, scènes bij de Hema en de conclusie dat praten met peuters soms averechts werkt vond ik het wel tijd voor een soort ode aan de peuter. Want wat zijn ze in de eerste plaats toch heerlijke...

Rouw bij kinderen

Rouw bij kinderen

Wanneer een dierbare overlijdt, staat voor je gevoel de wereld even stil. Niets is ingrijpender dan het verliezen van iemand van wie je houdt. Als volwassenen kennen we de gevoelens van verdriet. Maar hoe werkt dit voor kinderen? Hoe gaan zij hiermee om en hoe kunnen...

Hoe help je je boze kind met zelfregulatie?

Hoe help je je boze kind met zelfregulatie?

Het maakt niet uit wat je doet. Je kind lijkt een tijdbom en kan ieder moment afgaan. Je hebt alles al geprobeerd maar niets werkt. En eigenlijk was dat altijd al zo, maar het wordt alleen maar erger. Je kind is boos. Om niets. Of wel om iets? Moet je kind zich maar...

Van bewegen leer je meer

Van bewegen leer je meer

Jaren geleden liep ik stage in het speciaal onderwijs. De kleuterjuf aldaar vertelde dat zij de kinderen de eerste weken van het schooljaar zitles gaf. Wat betekende dat de kinderen moesten leren om stil in de kring te kunnen zitten. Veel vierjarigen bleken dat (nog)...

Adult supremacy is volwassenendominantie: hoe werkt dat?

Adult supremacy is volwassenendominantie: hoe werkt dat?

In een eerder artikel voor Kiind heb ik een begin gemaakt met het beschrijven van de invloed van adult supremacy (volwassenendominantie, afgekort AS) op het welzijn en de gezondheid van kinderen nu en later in hun leven. In dit stuk leg ik uit hoe ik mijn definitie...

Column: trouwen met mama tussen het wasgoed

Column: trouwen met mama tussen het wasgoed

Het was een ijzige wintermiddag zo eind februari. De grijze handdoek die ’s ochtends nat buiten was opgehangen was inmiddels zo hard als een plank. De eendjes Karel en Evert stonden klappersnavelend voor de deur te bedelen om graantjes. Een gure wind waaide door de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0