Handig! Begrijp je kind via spel

door Drees Koren

Op een lichtvoetige, maar ook onvoorwaardelijke en natuurlijke manier verbinden met je kind, hoe doe je dat? Nele Flamang weet het. Ze schreef er een boek over en sprak met journalist Drees Koren over het belang én het genot van verbindend spelen. 

Hoe ben jij zo gek op spelen geraakt?

‘Ik ben er ingerold. Mijn oudste dochter, Lotte, huilde veel. Ik probeerde haar te ondersteunen om die tranen los te laten. Toen ze wat ouder werd ging ik er meer en meer op vertrouwen dat zij zou laten zien wat zij echt nodig had. Ze ging automatisch spelen.’

Hoe kun je verbindend spelen? 

‘Ik zie het vooral als onze taak om ruimte te maken. Als die er is, geven kinderen vanzelf aan waar ze behoefte aan hebben. We kunnen leren om die informatie op te pikken. Dat is echt een weg naar vertrouwen, zowel in onszelf als in onze kinderen.’

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

In essentie gaat het om samen genieten en plezier maken

Wanneer merkte je dat het werkte?

Ik las het boek Attachment Play van Aletha Solter en ervaarde hoe krachtig spel kon zijn om bijvoorbeeld tanden te poetsen, kleren aan te trekken of met de auto te vertrekken. Maar ik besefte toen vooral hoe vaak we (bijvoorbeeld met een kiekeboespelletje) spontaan tot verbindend spel kwamen. Ik herinner mij nog het moment dat ik voor het eerst begreep: zij laat me zien wat haar bezig houdt. Ik was buiten druk bezig met opruimen toen Lotte ineens voor me ging zitten met een schuurpapiertje, dubbelgevouwen als een boekje. Ze deed net alsof ze mij was en druk aan het lezen was en zogenaamd geen tijd had. Haar onderliggende boodschap: maak alsjeblieft tijd voor mij. Ze vond het heerlijk als ik dan smeekte om met me mee te spelen.’

Jij maakt dan meteen ruimte voor spel. Ik zou waarschijnlijk zeggen: ‘Ben je lekker aan het lezen? Fijn zeg.’ En vooral gauw verder gaan met opruimen.

‘Ik probeer in te voelen wat mijn kind nodig heeft. Dat vraagt afstemming. Als ik de bal mis sla dan laat ze me dat wel zien.’

Daar moet je creatief voor zijn.

‘Die opmerking hoor ik vaker. Maar ik zie mijzelf niet als een super-creatief persoon. Ik geloof wel dat iedere ouder zijn eigen speelsheid kan herontdekken. Een kind kan veel in je wakker maken. Door je kind te volgen en alle oordelen los te laten word je vanzelf creatiever. In essentie gaat het om samen genieten en plezier maken.’

Lees het hele interview met Nele Flamang in de knisperend nieuwe Kiind Magazine editie Spelen.

Fotografie: Nina Olivari

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lekker bewegen in een speelomgeving a la Pikler!

Lekker bewegen in een speelomgeving a la Pikler!

Ik kijk naar Runa van ongeveer anderhalf jaar oud. Ze speelt in SpeelRuimte, waar ik kom met mijn zoontje. Runa houdt zich vast aan de grote houten kubus waar je doorheen kunt kruipen. Gonny Tromp, pedagoge bij SpeelRuimte, legt uit dat het voor kleine kinderen een...

Column: Kinderen en kameleons

Column: Kinderen en kameleons

Blijkbaar kun je niet zeggen: 'ik heb mijn kind zus of zó opgevoed en ik denk dat hij daarom zo autonoom en zelfverzekerd de wereld in koekeloert.' Onze oudste is amper te beïnvloeden. Daar kan ik jaloers op zijn. Misschien omdat ik zelf lange tijd eerder een kameleon...

Interview Silvia Kooman: Ieder kind is een kunstenaar

Interview Silvia Kooman: Ieder kind is een kunstenaar

Silvia Kooman is kunstenaar en docent en kan vanuit haar ervaring met de kinderkunstclub uitstekend vertellen over creativiteit bij kinderen. Ik interview haar over het belang van kunst. Silvia Kooman opent ons gesprek met een lijfspreuk van Picasso: “Ieder kind is...

Hoe praat je over een kind met een label?

Hoe praat je over een kind met een label?

  Vaststellen of een kind hoogbegaafd is of dyslexie heeft helpt bij het regelen van passend onderwijs. Het kan toegang geven tot een plusklas of voor het krijgen van extra tijd bij een toets. Een kind dat zich vanwege ADHD niet kan concentreren in de klas kan...

Taakjes? Een kind kan zeker de was doen

Taakjes? Een kind kan zeker de was doen

Mijn vader zei altijd: 'Kinderen zijn handig, want ze kunnen hun eigen kamer opruimen.' Ik heb er daarom een paar gemaakt, maar het lijkt nog niet erg te werken. Hoe krijgen we ze aan de slag? Ik vraag eens rond bij mijn collega's. Zooitje We zijn met z'n vijven...

Beweegt je kind houterig? Kijk eens naar de reflexen

Beweegt je kind houterig? Kijk eens naar de reflexen

Na een paar jaar begint het op te vallen: je kind beweegt houterig. Hij rent niet makkelijk, valt vaak, of je kind kan niet goed stilzitten, geen potlood of pen soepel vasthouden en fietsen of balans houden lukt niet. We zijn dan geneigd om dit specifieke euvel te...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0