Handig! Begrijp je kind via spel

door Drees Koren

Op een lichtvoetige, maar ook onvoorwaardelijke en natuurlijke manier verbinden met je kind, hoe doe je dat? Nele Flamang weet het. Ze schreef er een boek over en sprak met journalist Drees Koren over het belang én het genot van verbindend spelen. 

Hoe ben jij zo gek op spelen geraakt?

‘Ik ben er ingerold. Mijn oudste dochter, Lotte, huilde veel. Ik probeerde haar te ondersteunen om die tranen los te laten. Toen ze wat ouder werd ging ik er meer en meer op vertrouwen dat zij zou laten zien wat zij echt nodig had. Ze ging automatisch spelen.’

Hoe kun je verbindend spelen? 

‘Ik zie het vooral als onze taak om ruimte te maken. Als die er is, geven kinderen vanzelf aan waar ze behoefte aan hebben. We kunnen leren om die informatie op te pikken. Dat is echt een weg naar vertrouwen, zowel in onszelf als in onze kinderen.’

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

In essentie gaat het om samen genieten en plezier maken

Wanneer merkte je dat het werkte?

Ik las het boek Attachment Play van Aletha Solter en ervaarde hoe krachtig spel kon zijn om bijvoorbeeld tanden te poetsen, kleren aan te trekken of met de auto te vertrekken. Maar ik besefte toen vooral hoe vaak we (bijvoorbeeld met een kiekeboespelletje) spontaan tot verbindend spel kwamen. Ik herinner mij nog het moment dat ik voor het eerst begreep: zij laat me zien wat haar bezig houdt. Ik was buiten druk bezig met opruimen toen Lotte ineens voor me ging zitten met een schuurpapiertje, dubbelgevouwen als een boekje. Ze deed net alsof ze mij was en druk aan het lezen was en zogenaamd geen tijd had. Haar onderliggende boodschap: maak alsjeblieft tijd voor mij. Ze vond het heerlijk als ik dan smeekte om met me mee te spelen.’

Jij maakt dan meteen ruimte voor spel. Ik zou waarschijnlijk zeggen: ‘Ben je lekker aan het lezen? Fijn zeg.’ En vooral gauw verder gaan met opruimen.

‘Ik probeer in te voelen wat mijn kind nodig heeft. Dat vraagt afstemming. Als ik de bal mis sla dan laat ze me dat wel zien.’

Daar moet je creatief voor zijn.

‘Die opmerking hoor ik vaker. Maar ik zie mijzelf niet als een super-creatief persoon. Ik geloof wel dat iedere ouder zijn eigen speelsheid kan herontdekken. Een kind kan veel in je wakker maken. Door je kind te volgen en alle oordelen los te laten word je vanzelf creatiever. In essentie gaat het om samen genieten en plezier maken.’

Lees het hele interview met Nele Flamang in de knisperend nieuwe Kiind Magazine editie Spelen.

Fotografie: Nina Olivari

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lekker samen slapen met je grotere kind

Lekker samen slapen met je grotere kind

Er is iets mafs aan de hand in onze moderne maatschappij. We slapen in weinigtallen in aparte kamers. Als partners slaap je samen, dat doorgaans nog wel, maar de meeste Nederlandse en Belgische kinderen moeten het doen met een eigen plekje in de nacht. En dat labelen...

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De R is in de maand: het huisfeestjes-seizoen komt eraan!

De eerste weken van de QR-toegangscode liggen achter ons. De temperatuur lag op aangenaam nazomerniveau, de regen bleef uit, veel uitjes konden in een mild zonnetje ongedwongen doorgaan. Maar nu begint het! De woeste herfst is gekomen, met plensbuien en wind. De...

Je bonuskind en je eigen kind: wat als ik niet evenveel van ze hou?

Je bonuskind en je eigen kind: wat als ik niet evenveel van ze hou?

De tweede zondag van oktober is het Stiefouderdag. Een goed moment om aandacht te geven aan een bijzondere relatie die steeds meer mensen kennen: die tussen jou en de kinderen van je nieuwe partner. Les 1 die ik kreeg op mijn eerste landelijke stiefouderdag was: ‘Je...

Meer kleur in de boekenkast graag

Meer kleur in de boekenkast graag

Het is niet meer te houden: we snakken naar diversiteit! Ook in de kinderliteratuur willen we flink meer aan diversiteit in gender, liefde en kleur in de boekenkast. Toch is het nog goed zoeken naar kinderverhalen waarin er werkelijk diversiteit is. Kiind is al jaren...

Laat ze zelf spelen!

Laat ze zelf spelen!

Bij ons in de buurt staat een klimrek. Op twee meter hoogte is zo’n horizontaal laddertje waarin je kunt hangen, en jezelf in het zand laten ploffen. Mijn kind klimt zo nu en dan omhoog, staat een poosje te aarzelen in de hoogte, en besluit weer voorzichtig naar...

Oordelen? Kijk met compassie

Oordelen? Kijk met compassie

Oordelen plus ouderschap: het is een pittige combinatie. Veroordelen we onszelf niet te streng, dan voelen we ons wel veroordeeld door anderen, of oordelen we (per ongeluk) over collega-ouders. Ik schreef al eerder over minder normatief zijn naar jezelf en oordelen in...

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: geen berichten gevonden.

STRUINTIPS

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0