‘Je voelt je soms toch best een zeldzame dino’

door Yvonne Woldberg

Moeders Nina en Gentry startten hun platform Open bar met het doel andere moeders op een laagdrempelige manier te steunen in het geven van borstvoeding. ‘Want je voelt je soms toch best een zeldzame dino’.

Ze gingen live met lactatiekundige Annegien Bakkers. Met z’n drietjes hadden ze het over:

🤱 waarom zoveel vrouwen stoppen met borstvoeding geven (‘Omdat we leven in een maatschappij die niet meer weet hoe borstvoeding werkt’)
🤱 waarom het erg is dat zoveel moeders stoppen met borstvoeding vóór ze dat eigenlijk hadden gewild,
🤱 over hoe goedbedoelde adviezen tot grote problemen kunnen leiden,
🤱 over wat je zelf kunt doen, (‘laat je partner je advocaat zijn’, maak een borstvoedingsplan)
🤱 en over activisme. Want dat is nodig!

Dat activisme nodig is, voel ik zelf ook zó sterk.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 71% van de vrouwen eerder stopt met het geven van borstvoeding dan ze hadden gehoopt. Tweederde was hierover teleurgesteld. Het Voedingscentrum organiseerde samen met de Landelijke Borstvoedingsraad een online symposium over borstvoeding (‘Borstvoeding: maak het samen mogelijk’, hier kijk je het terug) waarin werd gewezen op betere voorlichting door alle typen zorgverleners ‘in het zorgpad’, betere training van zorgverleners en betere samenwerking tussen zorgverleners onderling om de borstvoedingscijfers op te krikken.

Boekentips: Het nieuwe borstvoedingsboek, Borstvoeding doe je zo, Positief over borstvoeding.

Wat ik miste: hoe we de beeldvorming over borstvoeding positief kunnen beïnvloeden. Ik denk dat we kunnen voorlichten wat we willen maar het begint bij een maatschappij waarin borstvoeding cool is.
Aanzien heeft.
Gewoon, normaal is.
Niet in het hokje ‘tradwife’ wordt geduwd (dat naast Partij voor de Dieren alleen Forum voor Democratie en SGP tegen die motie stemden is veelzeggend).

Een succesvolle borstvoedingsperiode tevreden afronden, hoe lang die periode ook duurde, kan zo bekrachtigend zijn (weet ik ook uit eigen ervaring). Emanciperend, durf ik ook te stellen.

Bekijk de live hier terug!

Gratis minicursus borstvoeding

Tips om boobytraps te voorkomen

Huislactatiekundige IBCLC en ex-verloskundige Annegien Bakkers host in Kiinds online community Kiindspeeltuin een maandelijks borstvoedingsuurtje waarin je al je vragen mag stellen én lief en leed kunt delen met mede-speeltuiners. Deze sessies zijn altijd zonder opname.

Word nu gezellig (proef)lid van Kiinds online community Kiindspeeltuin.

Annegien vindt: een goede voorbereiding is het halve werk. Met code KORTINGVANKIIND krijg je €10 korting op haar meer dan complete online borstvoedingscursus (van een borstvoedingsplan en opstarten in de kraamweek tot kolven en afbouwen van de borstvoeding: het zit er allemaal in!).

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

De borstvoedingsmaffia bestaat niet

De borstvoedingsmaffia bestaat niet

Borstvoedingsmaffia. Het stomste woord van de eeuw. Het enige woord dat van mij verboden mag worden. En 'gezellie', misschien. En 'theetje', maar dat is een ander verhaal. Als er iets is wat moeders en baby's zou kunnen helpen, dan is het wel dat we méér stelling...

Hoe deel je je geboorteverlof als vader (m/v/x) in?

Hoe deel je je geboorteverlof als vader (m/v/x) in?

Aanstaande ouders die een baby verwachten na 1 juli 2020, hebben geluk. Het geboorteverlof voor partners in de kraamtijd is vanaf die datum namelijk uitgebreid: na de 5 vrije dagen in de kraamweek heb je dan ook recht op 5 weken betaald (nou ja, voor 70%) verlof. Hoe...

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Het is inmiddels 16 maanden geleden, en ik moest van mezelf toch eens gaan schrijven over die kraamweek. Ik had er eentje vol geluk en vol tranen. Een lekkere mengelmoes van emoties, precies zoals dat blijkbaar gaat. Daarbij, het was onze eerste keer! Alles is nieuw,...

Waar let je op bij een babybedje?

Waar let je op bij een babybedje?

Een gezonde nachtrust is... ik zeg niets meer. Je weet het zelf wel: hemels. Als jonge ouder weet je als geen ander wat lekker slapen betekent. Hoe heerlijk het is als je je kleintje zachtjes hoort ademen, als jullie samen tot rust komen en opladen voor de dag die...

Biological nurturing: lekker achteroverliggend voeden

Biological nurturing: lekker achteroverliggend voeden

Achteroverliggend voeden heeft een mooie officiële naam: biological nurturing. Dat klinkt ingewikkeld en spannend. Is het niet. Integendeel. Het is wel heel tof. WAT IS HET? Achteroverliggend voeden is precies zoals het klinkt. Het is voeden terwijl je achterover...

13 dingen die je kunt doen terwijl je borstvoeding geeft

13 dingen die je kunt doen terwijl je borstvoeding geeft

Ja, borstvoeding kost tijd. Veel tijd. Hoe besteed je die zo zinvol mogelijk? Dertien dingen die je kunt doen tijdens het voeden. Niets. Leun achterover, laat de oxytocine stromen en je meevoeren in die heerlijke wazige staat van zijn die je kunt ervaren tijdens de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0