Kabouterfeest als kinderpartijtje

door Cathelijne van den Bercken

Je kent ze wel, die kleine rakkers met rode mutsjes: kabouters! En de meeste kleine kinderen zijn er heilig van overtuigd dat ze bestaan en zelfs te vinden zijn. Omdat het stiekem best wel leuk is om mee te gaan in die fantasie, bedacht Kiind Magazine een kabouterfeestje.

De voorbereiding

Een kabouterfeestje zonder kabouters is natuurlijk geen bal aan. Een paar mutsen zijn zo gemaakt van een lapje stof, dus aan de slag! Mutsen kunnen rood zijn, maar in principe kan alles.

Een simpele muts maak je zo: meet de omtrek van het hoofd van je kind en neem er 7 centimeter bij voor de onderste rand van de muts. Knip nu vier gelijke delen uit de stof en stik deze op elkaar.

Keer een helft om en strijk netjes. Schuif nu het andere deel in de omgekeerde muts. Strijk de randjes naar binnen en stik even dicht. Klaar is de muts. In een klein uurtje flans je zo een paar mutsen in elkaar!
kaboutermutsen makenOmdat we echt kabouters gaan zoeken maken we ook een paar mini-mutsjes. Deze kunnen gemaakt worden van restjes stof op dezelfde manier als hierboven of van rood papier en lijm.

Er moet een nepbrief gemaakt worden van bijna-Koning Willem-Alexander en een paar bedanktbriefjes! Later zal blijken waarom. Hier kun je ze downloaden:

Brief voor de jarige | Bedankbrief voor alle kindjes

Het lekkers:

En natuurlijk maken we wat lekkers, want ook kabouters lusten wel wat.
Zo maak je de kabouterigste muffins!

Mini-wortelmuffins (16 stuks)

250 g bloem
1 theel. bakpoeder
1/2 theel. dubbelkoolzure soda
2 theel. kaneel
1 flinke winterpeen (ongeveer 200 g), geraspt
2 eieren
90 g bruine basterdsuiker
80 ml olie
snufje nootmuskaat
2 eetl. fijngehakte walnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een minimuffinblik met minimuffinpapiertjes.

Roer de bloem, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda en de kaneel in een grote minikom door elkaar. Roer de eieren met de suiker, de olie en de nootmuskaat in een andere grote minikom tot een homogene massa. Voeg het bloemmengsel toe en roer kort totdat alles net gemengd is. Voeg de geraspte wortel en fijngehakte walnoten toe en vouw deze door het deeg.

Verdeel het deeg over de minivormpjes. Zorg ervoor dat je ze vult met een flinke minikop er op. Meer dan je normaal gesproken zou doen. Bak de minimuffins in 15 minuten gaar. Laat ze even een beetje afkoelen en haal ze dan uit de minivorm om ze op een rooster verder af te laten koelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, haal je de minipapiertjes van de minimuffins af en hou je prachtige zoete eetbare paddestoelen over.

Mini-muffins van zomerfruit (16 stuks)

200 g bloem
60 g havermout
1 theel. bakpoeder
1/2 theel. dubbelkoolzure soda
2 eieren
100 g bruine basterdsuiker
3 theel. vanillesuiker
150 g zachte roomboter
3 dl volle yoghurt
200 g gemengd zomerfruit (aardbeien, frambozen, bosbessen, bramen)
8 rode appels
8 eetl. poedersuiker
2 eetl. citroensap

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een minimuffinblik met 16 minimuffinpapiertjes. Als je zomerfruit uit de vriezer gebruikt, laat deze dan eerst in een zeef ontdooien. Vang het sap op en drink het lekker op.

Roer de bloem, de havermout, het bakpoeder en de dubbelkoolzure soda in een grote kom goed door elkaar. Klop suiker met de roomboter in een andere kom goed door elkaar. Voeg de eieren een voor een toe en blijf kloppen totdat de eieren helemaal opgenomen zijn. Doe de vanillesuiker en de yoghurt erbij en meng nog even goed. Voeg het bloemmengsel toe en roer kort totdat alles net gemengd is. Spatel het zomerfruit voorzichtig door het beslag.

Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak de muffins 15 minuten in de oven. Laat ze even een beetje afkoelen en haal ze dan uit de vorm om ze op een rooster verder af te laten koelen.

Maak ondertussen de paddestoelendakjes. Zet een appel rechtop op een snijplank. Snij een kapje van een appel strak langs het klokhuis. Doe dit ook aan de andere kant van de appel. Snij zo van elke appel twee kapjes. Gebruik 1 eetlepel citroensap om op de snijvlakken van de kapjes wat sap te sprenkelen. Roer de andere eetlepel citroensap door de poedersuiker totdat er een glad papje ontstaan is. Leg de appels met het snijvlak naar beneden op een bord of een snijplank. Neem met de achterkant van een theelepel een schepje glazuur en leg duw deze als stip op een appelkapje. Versier het kapje met meerdere stippen en ga zo verder met de andere kapjes. Prik een cocktailprikker met de botte kant in het midden van een afgekoelde muffin. Prik een appelkapje erop en klaar is je eetbare kabouterpaddestoel!

Het feestje

Wanneer alle kinderen zijn aangekomen en omgetoverd tot heuse kabouters worden eerst de muffins gegeten met een glaasje appel- of bessensap en de cadeautjes uitgepakt. Wat blijkt? Er is ook nog post voor de jarige! Het is een brief van bijna-Koning Willem-Alexander met een felicitatie en een erg belangrijke vraag.

De vraag is of de jarige en zijn kaboutervriendjes hem zouden willen helpen met het zoeken naar de verdwenen kaboutermutsjes. Heel ver weg in het grote kabouterbos zijn namelijk door een vervelende vogel alle mutsjes van de waslijn afgepakt en nu gaat het gerucht dat deze mutsjes ergens in de dichtstbijzijnde speeltuin moeten liggen. bijna-Koning Willem-Alexander wil ze erg graag weer terug sturen naar de kabouterfamilie. Wie kunnen er nu beter op zoek gaan naar kaboutermutsjes dan kabouters?

Willen ze de kabouter helpen zoeken naar de verdwenen mutsjes?

Hierna vertrekken de kabouters naar de tuin, speeltuin of het park om op zoek te gaan naar de mutsjes. Als je deze een beetje goed verstopt dan kan het wel even duren voor alle mutsjes gevonden zijn.

Wanneer de mutsjes allemaal zijn gevonden worden ze in een enveloppe opgestuurd naar de Koning. Het is natuurlijk erg leuk om de brief in een echte brievenbus te stoppen!

Een feestje voor de allerkleinste hoeft niet zo lang te duren. Vaak is 1,5 a 2 uur lang genoeg. Als het zoeken naar de mutsjes voorbij is en er is nog tijd, dan willen de kabouters misschien nog wel even gewoon spelen. Maar mocht je nog wat spelletjes willen doen verander je bestaande spelletjes gewoon in kabouterspelletjes.

Zakdoekje leggen wordt kaboutermuts leggen:
Kaboutermuts leggen,
Niemand zeggen,
Ik heb de hele nacht gewaakt.
Twee paar schoenen heb ik afgemaakt:
Eén van stof en één van leer,
Hier leg ik mijn kaboutermuts neer.

Stoelendans wordt paddenstoelendans. En er bestaat natuurlijk ook nog dat spelletje van dat huilende kaboutertje op die steen.

Er zat een klein kaboutertje te huilen op een steen.
Huilen huilen, de hele dag alleen.
Sta op kaboutertje en droog je traantjes af.
Kies een kindje uit de kring
met wie je dansen mag.

De lollige grap achteraf die het allemaal wel heel echt maakt:

Twee dagen later krijgen alle kindjes een bedankbrief van bijna-Koning Willem-Alexander in de bus! De mutsjes zijn aangekomen en de kabouters zijn helemaal gelukkig!

kabouterfeest

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Gezonde lunchideeën: Courgetteweek

Gezonde lunchideeën: Courgetteweek

In het artikel Gezonde lunch heb je kunnen lezen waarom het belangrijk is om een goede lunch en een gezond tussendoortje mee te geven. In de praktijk is dat misschien niet altijd even makkelijk, zeker als je gewend bent aan een paar boterhammen en een appel als...

Simpel en feestelijk: tutorial jurkje dippen

Simpel en feestelijk: tutorial jurkje dippen

Deze tutorial ‘jurkje dippen’ fleurt je winter op. Een echte feestelijke DIY voor de kerst. Met natuurlijke verf in je kleding sla je twee vliegen in een klap: je creëert een unieke stijl, en je voorkomt onnodig giftige verfstoffen die weer in de natuur belanden. Oh,...

Magisch toverstokje zelf maken

Magisch toverstokje zelf maken

Voor kinderen zit de wereld vol magie. Met dit schattige toverstafje is de magie compleet. Voor feeën en tovenaars! Begin met het maken van het stokje. Hiervoor neem je een lapje stof van ongeveer 15 bij 8 centimeter. Versier het eventueel met bandjes. Vouw het lapje...

Zoete kwarkbroodjes

Zoete kwarkbroodjes

Kwarkbroodjes zijn zo klaargemaakt: het deeg hoeft namelijk niet te rijzen en ze hoeven maar twintig minuutjes in de oven. Ze zijn zo heerlijk zoet dat wij ze liever zonder beleg als verantwoord tussendoortje eten. Ook bij het ontbijt of de lunch, met een...

Belevenissen in het donker

Belevenissen in het donker

De langste dag ligt achter ons. Tijd voor spannende avonden. Doe eens gek en laat op een zachte weekendavond je kinderen tot laat opblijven. En nodig daar meteen buurtkinderen of vriendjes bij uit. Spelen in het donker moet ieder kind eens gedaan hebben; het is...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0