Feestelijke kerstbrunch

door Jannie

Feest en eten lijken hand in hand te gaan. Maak eens een brunch met kleine feestelijke hapjes. Erg praktisch, omdat uitgebreid eten op het einde van een (spannende) dag als snel te veel kan zijn voor kinderen.


Muffins staan altijd feestelijk, maak een zoete en een hartige variant

Bladerdeegkerstboompjes

* Bladerdeeg
* Groente: cherrytomaat, spinazie, maïs
* Kaas: geitenkaas of brie
* Kruiden
Snijd het bladerdeeg zoals op onderstaand voorbeeld en duw de twee halve boompjes tegen elkaar. Zo haal je uit één velletje twee boompjes.
kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje

kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje

Leg nu de boompjes los van elkaar op een bakblik met bakpapier. Bedek de boompjes met fijngehakte spinazieblaadjes. Versier de boompjes met schijfjes cherrytomaat en maïs als kerstballen. Hier overheen doe je verkruimelde geitenkaas of stukjes brie. Doe er eventueel nog wat smaakmakers als peper en rozemarijn over. Je kunt natuurlijk variëren met champignons, prei, ui of andere groente.
De boompjes moeten ongeveer 15 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt de boompjes warm of koud serveren.

Gezonde muffins

Muffins staan altijd feestelijk, maak een zoete en een hartige variant volgens het Kiindrecept.

Kerststol

Bij een kerstbrunch hoort een traditionele kerststol, goed gevuld met gedroogde vruchten, noten en amandelspijs. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram meel
  • 150 gram boter
  • 2 eieren
  • 200 ml lauwe melk
  • 10 gram gist
  • theelepeltje zout
  • 2 theelepels koekkruiden
  • eetlepel bruine suiker
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 citroen (raspen)
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 75 gram amandelen
  • eventueel noten naar keuze

Meng het meel, zout, de koekkruiden, gist en de citroenrasp. Maak een kuiltje en breek daarboven een ei, giet de gesmolten boter en de melk erbij. Roer het tot een mooi deeg en ga dan op een met bloem bestoven aanrecht kneden. Doe dit zeker tien minuten en laat het brood dan minimaal 45 minuten rijzen. Je kunt het prima ’s avonds klaarzetten en ’s morgens afmaken, dan trekken de smaken goed in.
kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje
Pers een halve citroen uit en meng dit met het ei door de amandelspijs. Als je amandelspijs te zoet vindt, laat je dit gewoon weg.
Kneed het deeg, meng de rozijnen, krenten en amandelen erdoor en vorm het tot een ovale dikke lap. Leg het amandelspijs in het midden en vouw de lap dicht, zodat het de vorm van een kerststol krijgt. Bestrijk het brood met een beetje gesmolten boter en wat water. Bak het in 45 minuten op 200 graden. Bestuif de stol met behulp van een zeefje met poedersuiker en laat hem even afkoelen voor je hem serveert.

Bosbessenbrood

Dit cakeachtige brood is een gezonde traktatie en smaakt heerlijk, vooral als hij warm is. Voor de gelegenheid hebben we wel een klein beetje suiker gebruikt. Bak hem op het laatste moment zodat je je gasten een warm stukje kunt geven.

250 gram meel (150 volkoren, 100 wit)
150 gram boter
125 ml karnemelk
100 gram suiker
1 ei
bakpoeder, 1/2 zakje
merg van 1 vanillepijpje
citroensap
250 gram blauwe bessen
kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en suiker, voeg citroensap, ei en vanillemerg toe en meng het goed.
Strooi flink wat van de meel over de blauwe bessen en meng dit voorzichtig zodat je de bessen niet stukmaakt. Zo voorkom je dat je brood helemaal paars wordt.
Meng nu het meel en de karnemelk door het beslag. Op het laatst voeg je de bessen heel voorzichtig toe. Let weer op dat je ze niet stukmaakt.
Vet een cake- of springvorm in en vul deze met het deeg. Bestrooi het dan met een eetlepel suiker. Bak het gaar in ongeveer 40 minuten. Controleer dit door er een satéprikker in te prikken, komt deze er droog uit, dan is het klaar.

Kwarkbroodjes

Kwarkbroodjes zijn heerlijk en zo gemaakt. Kinderen vinden het leuk om ze zelf te maken, en vandaag in de vorm van een kerstboom of ster. Op Kiind Magazine staat een lekker recept.

Fruitsalade

Door verschillende soorten fruit de snijden en te mixen, maak je snel een lekkere fruitsalade. Je kunt de salade in een grote kom doen en op tafel opscheppen. Je kan ook kleine bakjes maken, met in elk bakje een houten prikker. Versier deze prikker met een mooie ster.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lekker experimenteren met verf

Lekker experimenteren met verf

Kinderen zijn meestal erg experimenterend aangelegd, door dit te stimuleren maak je kans dat je kind creatief blijft. Experimenteer dus mee met je kindje! Enkel vingerverven of met een kwastje over het papier is leuk, maar er kan méér met verf. Heb je al eens gedacht...

Cadeautjes maken met het wichtelmannetje

Cadeautjes maken met het wichtelmannetje

Veel mensen hebben in de winter last van heftige of minder heftige winterdips, er wordt verlangend uitgekeken naar de lente en opgezien tegen de verplichtingen tijdens de feestdagen. Juist daarom is het zo heerlijk om elkaar in deze donkere dagen te verwennen met...

De zomer door met weinig geld

De zomer door met weinig geld

Ga je dit jaar niet op vakantie? En komt dat omdat er te weinig geld voor is? Dan voelt dat soms best stom. Ik kan het niet mooier zeggen. Het niet hebben van een keuze voelt gewoon niet fijn. Het kan zelfs voelen alsof je je kinderen tekort doet. Gelukkig is dat vaak...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

Ballonbal voor onderweg

Ballonbal voor onderweg

Een bal is fantastisch speelgoed voor kleine en grote kinderen. Vanaf dat baby's kunnen kruipen of tijgeren vinden ze het al geweldig om zelf een bal weg te rollen en dan er achteraan te gaan. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer balvaardigheid ze krijgen: rollen,...

Verhalen vertellen aan kinderen, hoe doe je dat?

Verhalen vertellen aan kinderen, hoe doe je dat?

Ik zie twintig gespannen gezichten als de ridder klem komt te zitten tussen de kaken van de draak. De draak bijt en bijt, maar er komt geen enkele deuk in het keihard harnas van de ridder. De draak wordt kwaad en schudt met zijn kop. En dan... rolt het magische...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0