Feestelijke kerstbrunch

door Jannie

Feest en eten lijken hand in hand te gaan. Maak eens een brunch met kleine feestelijke hapjes. Erg praktisch, omdat uitgebreid eten op het einde van een (spannende) dag als snel te veel kan zijn voor kinderen.


Muffins staan altijd feestelijk, maak een zoete en een hartige variant

Bladerdeegkerstboompjes

* Bladerdeeg
* Groente: cherrytomaat, spinazie, maïs
* Kaas: geitenkaas of brie
* Kruiden
Snijd het bladerdeeg zoals op onderstaand voorbeeld en duw de twee halve boompjes tegen elkaar. Zo haal je uit één velletje twee boompjes.
kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje

kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje

Leg nu de boompjes los van elkaar op een bakblik met bakpapier. Bedek de boompjes met fijngehakte spinazieblaadjes. Versier de boompjes met schijfjes cherrytomaat en maïs als kerstballen. Hier overheen doe je verkruimelde geitenkaas of stukjes brie. Doe er eventueel nog wat smaakmakers als peper en rozemarijn over. Je kunt natuurlijk variëren met champignons, prei, ui of andere groente.
De boompjes moeten ongeveer 15 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt de boompjes warm of koud serveren.

Gezonde muffins

Muffins staan altijd feestelijk, maak een zoete en een hartige variant volgens het Kiindrecept.

Kerststol

Bij een kerstbrunch hoort een traditionele kerststol, goed gevuld met gedroogde vruchten, noten en amandelspijs. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram meel
  • 150 gram boter
  • 2 eieren
  • 200 ml lauwe melk
  • 10 gram gist
  • theelepeltje zout
  • 2 theelepels koekkruiden
  • eetlepel bruine suiker
  • 300 gram amandelspijs
  • 1 citroen (raspen)
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 75 gram amandelen
  • eventueel noten naar keuze

Meng het meel, zout, de koekkruiden, gist en de citroenrasp. Maak een kuiltje en breek daarboven een ei, giet de gesmolten boter en de melk erbij. Roer het tot een mooi deeg en ga dan op een met bloem bestoven aanrecht kneden. Doe dit zeker tien minuten en laat het brood dan minimaal 45 minuten rijzen. Je kunt het prima ’s avonds klaarzetten en ’s morgens afmaken, dan trekken de smaken goed in.
kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje
Pers een halve citroen uit en meng dit met het ei door de amandelspijs. Als je amandelspijs te zoet vindt, laat je dit gewoon weg.
Kneed het deeg, meng de rozijnen, krenten en amandelen erdoor en vorm het tot een ovale dikke lap. Leg het amandelspijs in het midden en vouw de lap dicht, zodat het de vorm van een kerststol krijgt. Bestrijk het brood met een beetje gesmolten boter en wat water. Bak het in 45 minuten op 200 graden. Bestuif de stol met behulp van een zeefje met poedersuiker en laat hem even afkoelen voor je hem serveert.

Bosbessenbrood

Dit cakeachtige brood is een gezonde traktatie en smaakt heerlijk, vooral als hij warm is. Voor de gelegenheid hebben we wel een klein beetje suiker gebruikt. Bak hem op het laatste moment zodat je je gasten een warm stukje kunt geven.

250 gram meel (150 volkoren, 100 wit)
150 gram boter
125 ml karnemelk
100 gram suiker
1 ei
bakpoeder, 1/2 zakje
merg van 1 vanillepijpje
citroensap
250 gram blauwe bessen
kerstbrunch bladerdeeg kerstboompje
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en suiker, voeg citroensap, ei en vanillemerg toe en meng het goed.
Strooi flink wat van de meel over de blauwe bessen en meng dit voorzichtig zodat je de bessen niet stukmaakt. Zo voorkom je dat je brood helemaal paars wordt.
Meng nu het meel en de karnemelk door het beslag. Op het laatst voeg je de bessen heel voorzichtig toe. Let weer op dat je ze niet stukmaakt.
Vet een cake- of springvorm in en vul deze met het deeg. Bestrooi het dan met een eetlepel suiker. Bak het gaar in ongeveer 40 minuten. Controleer dit door er een satéprikker in te prikken, komt deze er droog uit, dan is het klaar.

Kwarkbroodjes

Kwarkbroodjes zijn heerlijk en zo gemaakt. Kinderen vinden het leuk om ze zelf te maken, en vandaag in de vorm van een kerstboom of ster. Op Kiind Magazine staat een lekker recept.

Fruitsalade

Door verschillende soorten fruit de snijden en te mixen, maak je snel een lekkere fruitsalade. Je kunt de salade in een grote kom doen en op tafel opscheppen. Je kan ook kleine bakjes maken, met in elk bakje een houten prikker. Versier deze prikker met een mooie ster.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het pepernotendiner voor sinterklaasavond

Het pepernotendiner voor sinterklaasavond

Tijdens het Sinterklaasfeest -of erna: waar láát je al dat snoepgoed?!- serveer je dit jaar natuurlijk een oerhollands driegangenpepernotendiner. Alle recepten zijn voor acht personen. Voorgerecht: pompoenwortelsoep met pepernotencroutons Hoofdgerecht: Rode kool met...

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Zelf een Mei-Tai draagdoek maken

Een Mei-Tai is een gemakkelijk zelf te maken babydrager. Hij is ook gemakkelijk te knopen en daarom laagdrempelig in gebruik. Eerst moet er een keuze gemaakt worden uit gevulde of ongevulde schouder- en taillebanden. De ongevulde versie is doorgaans gemakkelijker en...

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Kosteloos knutselen; een waardevolle bezigheid

Toen ik klein was kon ik van elk doosje en prulletje de waarde inzien. Een boot, een robot, een huis... je kunt er van alles mee maken. Nu zijn knutselmaterialen zo goedkoop geworden dat het financieel gezien nauwelijks nog uitmaakt of je het koopt of niet. Toch vind...

Turkse bulgursalade

Turkse bulgursalade

Bulgur is een grove tarwekorrel, makkelijk te bereiden en smaakt heerlijk met allerlei groente, zowel koud als warm. Deze salade is een heerlijke lichte maaltijd, ideaal voor na een warme zomerdag!  Ingrediënten:250 gram bulgur (verkrijgbaar bij...

Maak zelf een lichttafel

Maak zelf een lichttafel

Magisch, uitnodigend, zintuiglijk, creatief en onmogelijk om vanaf te blijven. Dat kwam bij mij op toen ik voor het eerst een lichttafel van dichtbij zag. Sinds de Zandtovenaar kent iedereen deze kunstvorm, die nog best moeilijk is trouwens. Naast zand kun je er ook...

Verleng het bevallingsverlof en betaalde kolfrecht

Verleng het bevallingsverlof en betaalde kolfrecht

Wat hebben ouders nou nodig om een geïnformeerde, vrije keuze te kunnen maken over die eerste, intense, ingrijpende voedingsmomenten van hun kind? Nou: onder andere een meer ondersteunende omgeving. Precies daarom is Kiind de crowdfunding voor de Machtige Melkpodcast...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0