Wollige kerstversiering prikvilten

door Cathelijne van den Bercken

Heb je ook van die supervoorzichtige kinderen, omdat ze nou eenmaal al heul! groot zijn? Maak vilten kerstversiering met ze!

Vilten is wol zo door elkaar gooien dat het van structuur verandert. Dat kan met water en zeep: bij prikvilten doe je het, de naam zegt het al, door te prikken. Met een speciale naald met weerhaakjes.
Viltwol, prikviltnaalden en schuimrubber koop je in de betere knutselzaak of online.

Benodigdheden:
een stuk schuimrubber
prikviltnaalden (die hebben speciale weerhaakjes)
garen
koekjesvormpjes
viltwol
een pleister voor prikongelukjes

Leg een koekjesvormpje op het stuk schuimrubber. Neem van een paar kleuren viltwol een heel dun plukje en stop die in het koekjesvormpje. Duw de wol een beetje aan zodat het niet uit het vormpje puilt.

Begin met de naald in de wol te prikken. Let op je vingers! De naald is heel scherp. Hou de naald zoveel mogelijk loodrecht op het schuimrubber anders breekt-ie gauw. Zorg er ook voor dat je rustig prikt. Dat maakt dat de naald langer meegaat. Let op dat het koekjesvormpje tijdens het prikken niet verschuift. Blijf het koekjesvormpje tijdens het prikken vasthouden met de ene hand en prik dan met je andere. Begin met prikken en vergeet de randen niet. Het koekjesvormpje helpt je om een scherpe vorm te maken en om minder gauw in je vingers te prikken.

Na een aantal keer prikken zul je zien dat het vilt compacter wordt en wat platter. De vorm van het vilt kan ook wat kleiner worden dan de vorm van het koekjesvormpje. Dan ontstaan er kieren aan de randen. Je kunt dan nog een keer een dun plukje wol in de randen duwen en die vastprikken. Blijf op je vingers letten en concentreer je op het viltwerk.

 

Haal het koekjesvormpje weg. Kijk en voel of je geprikte viltwerk plat genoeg is en niet nog heel pluizig is aan de bovenkant. Als er nog pluizige stukken aan de bovenkant zitten kun je die nu nog voorzichtig vastprikken. Had ik al gewaarschuwd dat de naald scherp is?

Als je viltwerk naar je tevredenheid klaar is kun je het voorzichtig van het schuimrubberen matje afpellen. Voorzichtig, anders trek je het uit elkaar.

Trek een draadje door de bovenkant van je viltwerk en leg er een knoop in zodat er een lus ontstaat. Hij kan nu zo de boom in.

Wil je een bolletje maken voor bijvoorbeeld in een kerstboomvormpje, lees dan de volgende instructie.
Prik eerst je viltwerk, bijvoorbeeld een kerstboom. Haal het koekjesvormpje weg, maar laat je viltwerk nog op het schuimrubber.

Neem een klein plukje viltwol in de kleur die je wilt. Rol er tussen je vingers een bolletje van.

Leg het bolletje op de plek op je viltwerk waar je ‘m wilt hebben. Prik met de viltnaald in het midden van het bolletje een paar keer op dezelfde plek. Zo zit het bolletje vast. Oh ja en let op de naald hè. En op je vingers.

Pel nu voorzichtig je viltwerk van het schuimrubberen matje af. Voorzichtig zodat je het niet uit elkaar trekt.

Haal een draadje door de bovenkant, leg er een knoop in zodat je een lus hebt. Hang je viltwerk in de boom en maak er nog een.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

Zelfvoorzienend leven: autarkie is een kunst

We zijn de eerste diersoort die zichzelf met uitsterven bedreigt. Het is allang niet meer voorbehouden aan zogenoemde hippies met sandalen om je met het milieu bezig te houden. Als er niets verandert, houdt alles op te bestaan. Dit is een belangrijke reden voor mensen...

Pomponnetjes knutselen

Pomponnetjes knutselen

Deze geinige knutsel kennen we allemaal wel van vroeger en hij blijft leuk om te maken! Nodig: Stukje enkellaags karton Brei- of haakgaren Schaar Knip uit het karton twee identieke rondjes met gat zoals op deze foto. Het formaat van je rondje wordt ongeveer het...

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

Download hier de eitjesverftutorial. Pasen komt er weer aan. Tijd voor nieuwe feestelijke tradities die een stuk leuker zijn dan in de file staan bij de woonboulevard. Of je er nu bewust mee bezig bent of niet; tradities ontstaan meestal vanzelf. Kinderen zijn nu...

Help je kind communiceren door middel van babygebaren

Help je kind communiceren door middel van babygebaren

Kinderen zeggen gemiddeld zo tussen de 13 en de 18 maanden hun eerste woordje, maar communiceren doen ze al veel eerder. Het eerste huiltje is al een uiting van communicatie, maar ook het sabbelen op de vuistjes en het wrijven in de ogen horen hier bij. Uit dergelijke...

Babydekentje van oma haken

Babydekentje van oma haken

We hebben je laten zien hoe je granny squares haakt. Met 24 vierkantjes van drie kleuren in garen maat 5 kun je al een prachtig superhip ouderwets babydekentje in elkaar zetten. Bedenkt eerst in welke volgorde je de vierkanten aan elkaar wilt zetten, of laat je...

Boem retteketet: muziekinstrumenten maken

Boem retteketet: muziekinstrumenten maken

Boem retteketet! Boem retteketet! Muziek is overal om je heen. Je hoeft maar met een pollepel op een omgekeerde pan te slaan en je hebt een heuse trommel. Maar je kunt ook zelf muziekinstrumenten maken van het restmateriaal om je heen. Lekker een ochtendje knutselen...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0