Kiem je gek! Frisse recepten met kiemen

door Gastauteur

Kiemen zijn zo oud als de wereld. Superkrachten schuilen in die fragiel ogende sprietjes. Stiekem geven kiemen je een makkelijke kans om grote hoeveelheden vitamines binnen te krijgen.

Tuinkers kennen we allemaal, maar de variatie aan kiemen is enorm. Eigenlijk kun je bijna alles zelf kiemen. Zoals:

  • zonnebloemzaadjes
  • fenegriekzaad
  • kikkererwten
  • gierstzaadjes
  • mosterdzaad
  • rodekoolkers
  • basilicumkers
  • linzenkiemen

Sla voor de lol eens wat zaadjes in en ontkiem ze samen met je kinderen. Wedden dat ze het allemaal willen proeven?

Een handvol kiemen

Alfalfa

Maak een rolletje met een augurkje en alfalfa, met daaromheen een plakje kaas. Een cocktailprikkertje met een half cherrytomaatje erop en klaar is kees.

Supergroene smoothie

Een spannende smoothie vol groens. Komt-ie: meng een goeie hand doperwten, avocado, wat zilveruitjes, citroensap en munt met spa rood of gewoon water. Als topping een flinke dot linzenkiemen. Vitaminebom!

Sushi-rolletje

Je kunt ook heel simpel een sushi-rolletje met kiemen maken. Dit maak je van een reepje avocado en preikiemen, gerold in een plakje zalm, met eventueel een prikkertje erdoor.

Rodekoolkers

Een rijstwafel, of in dit geval een linzencracker, met humus kun je opvrolijken met de felgekleurde rodekoolkers.

Smakelijk schuitje

Als het mooi is, is het lekkerder. Dit witlofschuitje vul je met linzensalade. Meng dupuis-linzen en stukjes appel met lente ui, walnootjes, een scheutje appelazijn en een drup olijfolie, waarbij je als topping lekker pittige paarse radijskers neemt.

Mini fruitsalade

Nog even geduld tot de aardbeientijd losbarst. Meng dan appel, aardbei, meloen en munt met kleine blokjes feta en tuinkers. Pietsie citroensap erover – klaar.

Omeletrolletje

Heel hartig is dit rolletje van omelet, gevuld met spinazie, bieslook, zongedroogde tomaatjes, tauge, plus naar smaak een paar druppeltjes balsamico.

En een heus recept

Zelf maken: kleine pizza-rondjes van bloemkoolbodem

Nodig:

  • 1/3 bloemkool
  • handje noten
  • Italiaanse kruiden
  • 1 ei
  • snuf zout en peper
  • tomatenpuree
  • lievelingskaasje

Meng in de keukenmachine de bloemkool, noten, Italiaanse kruiden, het ei, zout en peper. Druk het mengsel met je vingers op een bakplaat met bakpapier plat tot kleine pizzabodems. Bak ze af op 200 graden, 25 minuten.

Beleg de bodems nu met een laagje tomatenpuree, stukjes van je favoriete kaasje, zoals mozzarella, een zachte geitenkaas of een pittig kaasje, en zet ze 5 minuutjes terug in de oven. Serveer met topping van een goeie mix kiemen.

In samenwerking met Sonja van Bohemen (tekst en receptuur) en Jana Boekholt (fotografie).

Deze recepten en veel meer fijne lentedingen lees je in de nieuwste editie: Groei. Kiind op papier, voor in je hangmat, of waar je ook bent.

Lekker verder lezen:

Kiemen kweken

Goed vies

Leven met de seizoenen

Gezonde lunchideeën: Wortelweek

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Maak je eigen broodbeleg

Maak je eigen broodbeleg

Nederland is een broodland. En op dat brood smeren we beleg. Gelukkig kun je enorm variëren in belegsoort want veel kinderen eten twee, en soms in het weekend drie keer per dag brood. In het artikel Op het brood bespraken we de meest gangbare belegsoorten uit de...

Een knusse kinderkamer die uitnodigt tot slapen

Een knusse kinderkamer die uitnodigt tot slapen

Al slapen de meeste kleintjes vanaf hun geboorte het liefst in jouw armen, er komt een dag waarop je kind zin heeft om in een eigen kamer te slapen. Op welke dingen let je als je een toffe, speelse kinderkamer wil maken, die wel rustig genoeg is om lekker in naar...

Kinderboeken over familiezaken

Kinderboeken over familiezaken

‘Qualitytime’ met het gezin; hoe zie jij dat eigenlijk? Gaan jullie er graag op uit? Dan heb je vast gemerkt hoe duur dat vaak is. Toch hoeft dat niet, er is genoeg te bedenken wat niet veel geld kost. Ons motto: houd het simpel. De dierentuin is duur, ga eens een dag...

Herfst: 8 x appel

Herfst: 8 x appel

Herfst is appeltijd. Dus verzamelden wij een paar heerlijke recepten en hoef jij alleen je kinderen nog maar aan het schillen te zetten. 8 x appel: Appelchips Supersimpel om te maken en ook nog een tijdje houdbaar. Verwarm de oven op 100 graden. Was de appel en haal...

Column: Op zoek naar de verwondering

Column: Op zoek naar de verwondering

In een koud en donker Keulen, eind jaren tachtig, snapte ik opeens wat de kracht van kunst was. Ik was vijftien jaar oud en werd samen met mijn klasgenoten losgelaten in het Museum Ludwig, waar een grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol te zien was. De...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0