Hoe kies je een basisschool?

door Sandii Zachte

Eens moet het toch gebeuren; het kiezen van een school voor je kind. Waar dat in een grote stad bij wijze van spreken voor de geboorte moet gebeuren, ligt landelijk gezien de leeftijd voor het inschrijven rond het derde jaar, afhankelijk van de populariteit van een school.
In dit artikel lees je met welke overwegingen onze lezers kwamen. Het doel is om je zo te helpen een gedegen keuze te maken, maar het zou ook zomaar kunnen dat je eindconclusie is dat er wel erg veel criteria zijn waardoor je het helemaal niet meer weet. In dat geval mijn welgemeende excuses.

 

Inspectie

Via internet kom je al een heleboel te weten over een school. Tegenwoordig heeft iedere school een website. Vaak vol met foto’s, de schoolgids en informatie over hun visie. Ook de rapporten van de inspectie zijn te vinden op internet. Hierin staat of een school aangemerkt wordt als sterke of zwakke school.
Hoeveel waarde je aan zo’n rapport moet hechten is de vraag. Via twitter ontvingen we de volgende reactie: “De inspectie kijkt tegenwoordig niet meer naar de sociale interactie, sfeer en veiligheid op school. Dus een ‘goed’ kan nog steeds betekenen dat de sfeer onprettig is, of dat er wanorde heerst. De inspectie kijkt in beginsel alleen naar cijfers zoals Cito-scores.” Bovendien kan het zo zijn dat een school die aangemerkt staat als ‘zwak’ enorm gaat investeren in de kwaliteit terwijl een ‘sterk’ schoolbestuur misschien wel in slaap valt.


Het gaat immers om een plek waar kinderen zich acht jaar lang fijn moeten voelen

Onderwijsmethode

Je hebt veel soorten basisonderwijs: kerkelijk en openbaar, vrije scholen, Montessori, Jenaplan, Iederwijs, Ontwikkelingsgericht, Natuurlijk Leren, etcetera. Of je je kind wel of niet naar een kerkelijke school wilt laten gaan weet je waarschijnlijk wel. Maar al die nieuwe vormen van onderwijs maken het lastig. Ze hebben allemaal een enthousiast verhaal en voor alles lijkt wel wat te zeggen. Wie zegt ons dat de methodes niet binnen tien jaar weer achterhaald zijn? Een tip is om niet alleen naar de voorstanders van een onderwijstype te luisteren maar ook naar de tegenstanders.

 

Grootte

Hoeveel klassen een school heeft en hoeveel kinderen een leraar heeft kan ook een overweging zijn. Grote scholen hebben misschien meer te besteden omdat ze groter kunnen inkopen en dus goedkoper uit zijn, maar een kleine school kan een kind wellicht een veiliger gevoel geven. Hierbij speelt ook mee hoe een school is ingericht. Gaan alle kinderen door dezelfde deur naar buiten of is er voor de kleuters een eigen vleugel?

 

Afstand

Je favoriete school zit vast aan de andere kant van de stad. In hoeverre is het van belang dat je kind naar een buurtschool gaat? Het is fijn als hij met buurtkinderen kan spelen, maar misschien hoeven die niet per se ook bij hem op school te zitten. Voor sommige scholen, zoals de vrije school, is het zo dat mensen er van heinde en verre heen trekken. Ook al zit de school aan de andere kant van de stad, het is in zo’n geval niet uitgesloten dat er alsnog klasgenoten in je buurt wonen. Ook handig om mee te nemen in de te maken keuze.

 

Ervaringen van anderen

Gelukkig ben je niet de eerste die voor deze keuze staat. Vraag naar de ervaringen van je buren of vrienden. Belangrijk is om daarbij niet alleen te vragen of de school goed bevalt maar ook waar ze hun keuze op gebaseerd hebben. Wanneer jij de criteria van je buren totaal niet belangrijk vindt, heb je waarschijnlijk ook niet zoveel aan hun mening.

 

Gevoel

Misschien wel het belangrijkste, en veelvuldig genoemd door onze lezers: wat is het gevoel als je door de school loopt? Ga mee met een rondleiding en maak een afspraak met de directeur.
Vragen die je kunt stellen zijn onder andere:

  • Hoe gaan jullie om met ongewenst gedrag?
  • Is er een actief pestprotocol?
  • Hebben jullie een voedingsbeleid en hoe uit zich dat in de praktijk?
  • Welke inzet wordt er van de ouders verlangd?
  • Heeft de school een regiofunctie of is het een buurtschool (percentages)?

Hoe je ontvangen wordt kan al veel zeggen. Is er aandacht voor je? Heb je het idee dat je naar gebakken lucht luistert of krijg je een verhaal met visie te horen? Hoe wordt er gereageerd op een kritische vraag? Wat voor sfeer ademt de school uit? Zien de klassen er huiselijk uit? En lijkt het er op dat kinderen plezier hebben in de klas? Wat je te zien krijgt blijft een momentopname. Schroom niet om nog een keer te gaan kijken. Het gaat immers om een plek waar kinderen zich acht jaar lang fijn moeten voelen.

 

Met dank aan de lezers van Kiind Magazine.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Een gloednieuw boekje vol werkjes

Column: Een gloednieuw boekje vol werkjes

“Zul je goed je best doen met de cito?” hoor ik een moeder bij het afscheid nemen aan haar kind vragen. Ik kijk nog even om, zie het kind in kwestie ernstig ja knikken. Het jochie is vijf. Mijn vierjarige moet er ook aan. De kleutercito. Hij heeft er zin...

Voel je vrij met een groeimindset

Voel je vrij met een groeimindset

'Als je een vaste (fixed) mindset hebt, dan denk je dat je iets wel of niet kunt. Je vertelt jezelf dat je dingen niet kunt, dat de stof saai is en dat je er niet eens aan hoeft te beginnen. Herken je het? Het kan ook zijn dat je dit alleen op een bepaald gebied hebt....

De Vrijeschool is een voorbeeld voor schoolvernieuwers

De Vrijeschool is een voorbeeld voor schoolvernieuwers

Vrijheid, blijheid? Ingewikkelde zweverij? De Vrijeschool wordt gezien als wollig en het schijnt er te stinken. Naar natuur. Toch schieten de Vrijescholen momenteel als paddenstoelen uit de grond. Blijkbaar zetten steeds meer mensen zich over hun vooroordelen heen en...

Huiswerk in de corona-tijd? Laat ons met rust

Huiswerk in de corona-tijd? Laat ons met rust

Gisteren haalde mijn dochter die in groep 8 zit huiswerk van school op en ik mocht een pak werk ophalen voor mijn groep 3-kind. Dinsdag: rekenen: les 1, blok 5, lezen: dag 4, zie leesmapje en instructie vind je online, schrijven: blz. 15 afmaken, computer: alles telt...

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

Meer flexibiliteit tijdens lockdownonderwijs

Meer flexibiliteit tijdens lockdownonderwijs

Spanning en opluchting, dat zijn twee emoties die ik de afgelopen week veel zag om me heen. Spanning; hoe wordt er omgegaan met de nieuwe maatregelen op school? Zorgen omdat je je kind liever thuis had gehouden, maar niet het gevoel hebt dat dit mag. Maar ook...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0