Hoe kies je een basisschool?

door Sandii Zachte

Eens moet het toch gebeuren; het kiezen van een school voor je kind. Waar dat in een grote stad bij wijze van spreken voor de geboorte moet gebeuren, ligt landelijk gezien de leeftijd voor het inschrijven rond het derde jaar, afhankelijk van de populariteit van een school.
In dit artikel lees je met welke overwegingen onze lezers kwamen. Het doel is om je zo te helpen een gedegen keuze te maken, maar het zou ook zomaar kunnen dat je eindconclusie is dat er wel erg veel criteria zijn waardoor je het helemaal niet meer weet. In dat geval mijn welgemeende excuses.

 

Inspectie

Via internet kom je al een heleboel te weten over een school. Tegenwoordig heeft iedere school een website. Vaak vol met foto’s, de schoolgids en informatie over hun visie. Ook de rapporten van de inspectie zijn te vinden op internet. Hierin staat of een school aangemerkt wordt als sterke of zwakke school.
Hoeveel waarde je aan zo’n rapport moet hechten is de vraag. Via twitter ontvingen we de volgende reactie: “De inspectie kijkt tegenwoordig niet meer naar de sociale interactie, sfeer en veiligheid op school. Dus een ‘goed’ kan nog steeds betekenen dat de sfeer onprettig is, of dat er wanorde heerst. De inspectie kijkt in beginsel alleen naar cijfers zoals Cito-scores.” Bovendien kan het zo zijn dat een school die aangemerkt staat als ‘zwak’ enorm gaat investeren in de kwaliteit terwijl een ‘sterk’ schoolbestuur misschien wel in slaap valt.


Het gaat immers om een plek waar kinderen zich acht jaar lang fijn moeten voelen

Onderwijsmethode

Je hebt veel soorten basisonderwijs: kerkelijk en openbaar, vrije scholen, Montessori, Jenaplan, Iederwijs, Ontwikkelingsgericht, Natuurlijk Leren, etcetera. Of je je kind wel of niet naar een kerkelijke school wilt laten gaan weet je waarschijnlijk wel. Maar al die nieuwe vormen van onderwijs maken het lastig. Ze hebben allemaal een enthousiast verhaal en voor alles lijkt wel wat te zeggen. Wie zegt ons dat de methodes niet binnen tien jaar weer achterhaald zijn? Een tip is om niet alleen naar de voorstanders van een onderwijstype te luisteren maar ook naar de tegenstanders.

 

Grootte

Hoeveel klassen een school heeft en hoeveel kinderen een leraar heeft kan ook een overweging zijn. Grote scholen hebben misschien meer te besteden omdat ze groter kunnen inkopen en dus goedkoper uit zijn, maar een kleine school kan een kind wellicht een veiliger gevoel geven. Hierbij speelt ook mee hoe een school is ingericht. Gaan alle kinderen door dezelfde deur naar buiten of is er voor de kleuters een eigen vleugel?

 

Afstand

Je favoriete school zit vast aan de andere kant van de stad. In hoeverre is het van belang dat je kind naar een buurtschool gaat? Het is fijn als hij met buurtkinderen kan spelen, maar misschien hoeven die niet per se ook bij hem op school te zitten. Voor sommige scholen, zoals de vrije school, is het zo dat mensen er van heinde en verre heen trekken. Ook al zit de school aan de andere kant van de stad, het is in zo’n geval niet uitgesloten dat er alsnog klasgenoten in je buurt wonen. Ook handig om mee te nemen in de te maken keuze.

 

Ervaringen van anderen

Gelukkig ben je niet de eerste die voor deze keuze staat. Vraag naar de ervaringen van je buren of vrienden. Belangrijk is om daarbij niet alleen te vragen of de school goed bevalt maar ook waar ze hun keuze op gebaseerd hebben. Wanneer jij de criteria van je buren totaal niet belangrijk vindt, heb je waarschijnlijk ook niet zoveel aan hun mening.

 

Gevoel

Misschien wel het belangrijkste, en veelvuldig genoemd door onze lezers: wat is het gevoel als je door de school loopt? Ga mee met een rondleiding en maak een afspraak met de directeur.
Vragen die je kunt stellen zijn onder andere:

  • Hoe gaan jullie om met ongewenst gedrag?
  • Is er een actief pestprotocol?
  • Hebben jullie een voedingsbeleid en hoe uit zich dat in de praktijk?
  • Welke inzet wordt er van de ouders verlangd?
  • Heeft de school een regiofunctie of is het een buurtschool (percentages)?

Hoe je ontvangen wordt kan al veel zeggen. Is er aandacht voor je? Heb je het idee dat je naar gebakken lucht luistert of krijg je een verhaal met visie te horen? Hoe wordt er gereageerd op een kritische vraag? Wat voor sfeer ademt de school uit? Zien de klassen er huiselijk uit? En lijkt het er op dat kinderen plezier hebben in de klas? Wat je te zien krijgt blijft een momentopname. Schroom niet om nog een keer te gaan kijken. Het gaat immers om een plek waar kinderen zich acht jaar lang fijn moeten voelen.

 

Met dank aan de lezers van Kiind Magazine.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Leren als ontdekkingsreis of als verplichte afvinklijst?

Leren als ontdekkingsreis of als verplichte afvinklijst?

Leren doen we aan de lopende band. Groot en klein. Kinderen hebben een heleboel te leren. Ze zijn immers pas kortgeleden begonnen aan het leven. Wij weten al veel meer. In elk geval als het kennis en levenservaring betreft. Om kinderen het nodige bij te brengen, gaan...

De juf heeft het niet gedaan; jongens hebben vaderhonger

De juf heeft het niet gedaan; jongens hebben vaderhonger

Dertig jaar geleden bestonden ze nog. Meesters. Ik had in de vijfde en zesde klas van de lagere school een meester. En in de derde zat er ook nog eentje. Op de basisschool – waar mijn kinderen nu naar toe gaan – werken maar twee mannen: de directeur en de conciërge....

Meestgestelde vraag bij thuisonderwijs: Heeft je kind vrienden?

Meestgestelde vraag bij thuisonderwijs: Heeft je kind vrienden?

Het is een van de eerste vragen die je krijgt wanneer je thuisonderwijs geeft: 'Hebben jouw kinderen vrienden?' Ik kan je vertellen dat het mij ook enorm bezighield tijdens het maken van onze keuze. Sterker nog: ik heb er zelfs wakker van gelegen. En tot mijn schaamte...

Column: aandacht voor overvolle klassen!

Column: aandacht voor overvolle klassen!

Ik vraag mijn zoontje van vier of hij in de kring wil vertellen over het weekend; we hebben zo leuk in het bos gespeeld! Even lichten zijn ogen enthousiast op, dan zakt zijn kin op de borst. 'Ze horen mij niet in de klas.' Met die woorden legt hij precies de vinger op...

Kinderopvang naar wens kiezen

Kinderopvang naar wens kiezen

De meeste moeders gaan als hun baby drie maanden is weer aan het werk. De baby moet dan natuurlijk opgevangen worden. Tegenwoordig heb je daarin volop keus: sommige mensen kiezen voor een gastouder, anderen voor het kinderdagverblijf of voor een oppas (al dan niet...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0