Het is een broeierige vrijdag met volle zon wanneer eind van de middag onze dorpelingen arriveren. De start van het Kiindweekend. Langs de ronding van het veld vormt zich een cirkel van tenten, busjes en campers terwijl de kinderen elkaar vinden in het centrum van het dorp en rondscharrelen alsof dit altijd hun dorp is geweest. We gaan Ubuntu beleven!

Ik ben omdat wij zijn

De kracht van een dorp waar je in huisjes dicht bij elkaar staat, zonder dikke muren, wordt gelijk zichtbaar wanneer ik een moeder zie slepen met een opblaasbaar luchtbed. Zij had opgevangen dat het haar buurvrouw even teveel werd: eind van de week, de hitte, een hongerige baby die een borstje wil en een tent om op te zetten. Hartverwarmend. Helpende handen worden uitgestoken en het is duidelijk dat we onderdeel zijn van een plek waar je mag zijn wie je bent, met het vertrouwen dat er overvloed is. Waar je mag inbrengen wat je kan geven en dat wat je niet hebt mag ontvangen. Samen hebben we alles.

Wil je niet verder lezen en gewoon nu al jouw ticket reserveren voor het volgende Kiindweekend? Dat kan.

Potluck

Samen eten is verbinden, elkaar letterlijk voeden. Want als je onderdeel wil uitmaken van een groter geheel draag je mee in de verantwoordelijkheid. De potluck is een ware verwennerij. Waar je met een pannetje naar de picknick-stamtafels loopt en vervolgens keus hebt uit diverse salades, kaasblokjes met homemade chutney en de meest heerlijke eenpansgerechten van je mede dorpelingen. Maar het is ook spannend, want we zijn niet meer zo gewend om uit elkaars pannetje te eten. Na een verlegen start wordt er naar hartelust gedeeld; eten, recepten en complimenten. Iedereen heeft ruime keuze want de diversiteit is groot. Er is soulfood voor de vegans, de carnivoren en omnivoren en ieders buik wordt gevuld.

In de avond maakten we met zijn allen licht, door ons lichtje in het sfeervolle centrale lichtsnoer te draaien. Kiindweekend was meteen ‘aan’.

Vrouwkracht en Mankracht

Zowel de vrouwen als de mannen worden afzonderlijk van elkaar meegenomen in een workshop die verbindt. Tijdens een Mama & Kind Despacho laat Marjolein Vos van Wombfulness ons vieren dat we vrouw zijn, loslaten wat ons niet langer dient en samen maken we een hartvormige mandala van bloemen en zoetigheid om dit te bekrachtigen. Ondertussen worden kinderen gevoed aan de borst, kruipen kleine knietjes door het gras en leven we voor hoe wij als vrouwen en moeders voor ons zelf zorgdragen.

De vaders worden meegenomen door Patrick Timmermans van het Vadercafe in een beleving van herkenning om het kampvuur. Echte gesprekken over wezenlijke zaken waar je als man en vader mee te maken hebt. Onderwerpen die we niet meer gewend zijn zomaar te delen waardoor het soms lijkt alsof jij de enige bent die hiermee worstelt. Tijdens dit kampvuurgesprek ontstaat broederschap, je herinnert dat je dezelfde weg bewandelt, krijgt inzichten van elkaar en nieuwe energie om jouw weg te bewandelen als man, vader en partner.

Bruisend geheel

Tussen alle programmering door, waarvan deelname vrijblijvend is, leef je gewoon je leven maar dan meer met elkaar. Een verkoelende duik in het zwembad, een potje ochtendyoga voor klein en groot, meesterlijke grote bellen blazen of lekker voor je tentje met je tenen in het gras. Als de zon begint te zakken en het vuur aan gaat verzamelen mensen(kinderen) zich rondom het vuur. Kleedjes en schapenvelletjes worden uitgespreid, de stokken met broodjesdeeg worden boven het vuur gehouden en vanuit geroezemoes begint er iemand te zingen en stemmen vinden elkaar. De verhalenverteller neemt iedereen mee in een wonderlijk verhaal en de dag loopt op zijn eind. Alles verloopt organisch. Waar de een zijn hoofd te rusten legt in zijn tentje blijft een ander genieten tot het laatste vuur vergaat tot een smeulend kooltje. En zo is het goed.

Het leven klopt als je deel van een stam bent

Dorpje bouwen met je stam

Wauwie…we hebben met elkaar een rijk weekend mogen beleven en gevoeld dat het waar is, dat we stiekem allemaal al ‘Ubuntuïst’ zijn. Dat het leven klopt als je onderdeel van een stam bent. Het dorp ervaren raakt je in je oorsprong, als een diepe herinnering die even wordt aangetikt. Nieuwe vriendschappen van gelijkgestemden zijn ontsproten en zaadjes geplant. Want als je snel wil gaan ga je alleen, maar als je ver wilt komen ga je samen.

Wil jij ook je stamgevoel een kickstart geven, dat kan! We doen er gewoon nóg eentje. Van 27 t/m 30 juni 2019 staan we weer op camping Lolotte met een Kiindweekend.  Leden van Kiind krijgen 10% korting met hun code!

Ubuntu: samen ben je heel

Waarom we op de camping gelukkig zijn

Kamperen met je baby kan prima

DOWNLOAD EDITIE GROEI NU GRATIS (t.w.v. 9,95 euro)

Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, je hebt mail! (check ook je spamfolder)

0