Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

door Andries de Jong

Opperhoofd Wandelende Boom was de groot en bezielend leider van een kleine clan. Een man die wist waar hij vandaan kwam en waar hij naartoe ging. In een visioen werd hem zijn naam gegeven. Hij zou zijn als een wandelende boom. In zijn schaduw kon men verkoeling vinden, in zijn takken kon men spelen, tegen zijn stam kon men rusten. Hij zou staan waar hij nodig was, gesteund en gesterkt door stevige wortels.

Wandelende Boom was een toonbeeld van kracht, rust en evenwicht. Opperhoofden van andere clans kwamen naar hem voor advies. Oorlogen werden door hem voorkomen, ingewikkelde kwesties loste hij op door kalme bemiddeling. Nooit leek hij van zijn stuk te brengen, niets scheen hem te deren. Hij wist waar hij vandaan kwam en waar hij naar toe ging. De mensen kwamen van heinde en verre naar hem toe, en hun verhalen brachten hem naar verre plaatsen zonder dat hij zijn kleine stam ooit hoefde te verlaten.

Toen eens iemand hem vroeg hoe hij zo wijs was geworden, keek hij verbaasd op. Na een korte stilte zei hij: “Wijs ben ik niet, integendeel. Ik vertrouw slechts op de kracht van de bron die door mij heen stroomt en die mij voedt. Die kracht is al wat ik weet. Zoals het sap door een boom stroomt, zo stroomt ze door mij. Ze vertelt de takken hoe te groeien, de blaadjes welke kleur te worden en de vruchten wanneer rijp te zijn. Ze maakt de stam stevig. De wortels stuwen het sap omhoog. Zonder hen geen leven. Die wortels verzorg ik goed, zij verbinden mij met de bron die diep en oud is. Zo heb ik leren gaan door te staan, met mijn wortels in de grond. Dat is alles.”

We hebben allemaal een verhaal. En we vertellen het graag. Keer op keer, in verschillende versies. Daar kunnen we niets aan doen. Ik heb mijn verhaal, jij het jouwe. In verschillende settings en met andere personages vertellen we beiden hetzelfde verhaal. Over wie we zijn: Waar we vandaan komen, waar we naartoe gaan, waarom we doen zoals we doen. We vertellen het soms met woorden, soms in ons doen en laten. Alsof het lot ons een vraag heeft voorgelegd, waar we met ons leven op antwoorden. Zo geven we er betekenis aan.


De komende tijd breng ik verslag uit van gesprekken met volwassen kinderen

De komende tijd breng ik verslag uit van gesprekken met volwassen kinderen. Interviews over hoe zij zichzelf als kind zien en hoe zij (hun) kinderen zien. Het is inmiddels later en ze zijn groot. Wat of wie zijn ze geworden? Welke besluiten, bewust of onbewust genomen, hebben hen gebracht waar ze nu zijn? Wat hebben ze geleerd en welke lessen geven ze hun kinderen mee? Opgetekend met speciale belangstelling voor de invloed van hun wortels.

Vanuit de metafoor van Wandelende Boom onderzoek ik hoe ze met hun wortels omgaan. Hoe diep steken ze? In wat voor grond? Wat voedt hen? Waar gaan ze naartoe? Zo komen ouders aan bod, plek in het gezin, vormende ervaringen, relaties, kinderen.


Alsof het lot ons een vraag heeft voorgelegd, waar we met ons leven op antwoorden

Ik spreek allerlei volwassen kinderen. Wees of geadopteerd, man of vrouw. Voorloper of achterblijver, kinderloos of kinderrijk. Buitenbeentje of braverik, ernstig ziek of kerngezond. Co-ouder of alleenstaande, inboorling of buitenlander. Samen of apart, mishandeld of verwend. Allemaal een eigen verhaal. Je bent van harte uitgenodigd jouw verhaal in het lezen mee te nemen.

 

Andries de Jong is trainer en coach. Hij begeleidt mensen en organisaties in het verbeteren van hun relatie(s) en begeleidt mannen bij het onomwomden in de wereld zetten van hun kracht.

 

Ga mee op reis!

Andries organiseert een zeer bijzondere reis naar Zuid-Afrika voor mannen begin oktober 2015. Lees meer over de Honeybadger Heart Workshop.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Pedagogische tik: Zinloze machtsstrijd

Pedagogische tik: Zinloze machtsstrijd

De pedagogische tik is weer in opspraak. Deze keer is het een jonge vader en predikant die heftige uitspraken doet waarmee hij de media steeds weer weet te halen. Volgens Goldschmeding staat in de bijbel dat kinderen geslagen moeten worden. Hij beroept zich op het...

Onvoorwaardelijk jezelf zijn

Onvoorwaardelijk jezelf zijn

Onze kinderen belonen we vaak zonder nadenken. We zijn het zo gewend dat het amper opvalt. Ze zijn ook zo leuk en knap, onze kinderen. Toch is opvoeden zonder belonen heel zinnig. Worden het pardoes mensen die erop vertrouwen dat onvoorwaardelijk jezelf zijn...

Jongens mogen zacht zijn

Jongens mogen zacht zijn

Echt stoer zijn, wat betekent dat eigenlijk? En krijgen jongens daar wel voldoende ruimte voor? ‘Stoer, wat is dat eigenlijk?’ Ik kijk mijn zoons hoopvol aan, op zoek naar een invalshoek voor dit artikel. ‘Kweenie,’ mompelt de oudste (Luka, 7). ‘Iemand die een...

Kwaad worden op je kind – normaal en naar

Kwaad worden op je kind – normaal en naar

Je bent woedend. Woest, laaiend. Zie dan maar eens een verstandige, kalme ouder te blijven. Hoe zorg je dat je in verbinding met jezelf en je kind blijft?  We weten heus hoe het hoort en we vinden onze kinderen de liefste van de wereld, maar soms neemt ons...

Hoe breng je lichtheid in zwaar nieuws?

Hoe breng je lichtheid in zwaar nieuws?

Zwaar nieuws. Niet echt iets waar je je kinderen mee wil confronteren. Kinderen hebben van nature een lichtheid over zich, die je als ouder wilt koesteren. Hoe kun je met lichtheid omgaan met zware onderwerpen uit het nieuws? Eva Bronsveld zet wat overwegingen op een...

Astara over opvoeden: Samen spelen, samen delen

Astara over opvoeden: Samen spelen, samen delen

Opvoeden is leuk en bijzonder. Maar wat kun je elkaar als ouder en kind soms in de weg zitten! Astara Lieuw-On laat haar licht schijnen over veelvoorkomende strubbelingen.   Samen spelen, samen delen Er zijn periodes dat mijn zoons elkaar flink in de weg zitten....

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0