Kinderboeken om bij weg te dromen

door Sandii Zachte

Merk je dat je kind rusteloos is? Help hem dan. Ga eerst naar buiten: maak een stevige wandeling of laat je kind in de speeltuin spelen. Zorg dat alle beeldschermen uit zijn, geef een massage, vooral de voeten, teken met je vinger op elkaars rug, maak samen een dromenvanger en geef een warme beker droommelk. Tips om kinderen rust in hun hoofd te geven lees je in Stilzitten als een kikker van Eline Snel. Zij is mindfulnesstrainer en biedt in het boek met cd een scala aan oefeningen en opdrachten om je kind te helpen bij het gepieker, de drukte en het slecht slapen. Een paar voorbeelden van opdrachten om meteen uit te voeren:

 

– Als je van school naar huis gaat, merk de verschillende weersomstandigheden dan eens op. Voel de regen, de kou op je wangen, die wind die je bijna omver blaast, de zon die je lekker warm maakt. (acceptatie)

  • Neem een hap en let goed op wat er gebeurt: wat proef je allemaal, proef je zout in je mond, of juist zoet of bitter? Is het zacht of hard, ruw of glad? (opmerkzaamheid)
  • Doe je ogen maar dicht en denk vijftien tellen aan niets. Wat merk je? Denk je steeds ‘Ik ga nergens aan denken’? Waar dacht je allemaal aan? (einde aan het piekeren)

 

Onze opdracht: Ga met je kind op het bed of de bank liggen en droom weg bij de meest sprookjesachtige verhalen:

 

Gerecenseerd door Ninthe (nu wel zes) en Sandii (groot mens).kinderboeken om bij weg te dromen, recensie

 

De wonderlijke droom van Alice – Lewis Carroll

De compactere versie van Alice in Wonderland, voor kinderen. Zoals we Alice kennen; fantasierijk, absurdistisch en soms een beetje eng. De artistieke plaatjes zullen niet ieder kind aanspreken. Zeker als je Alice alleen kent van de Disneyversie, is dit even wennen, maar het is wel onmiskenbaar de Alice zoals Lewis Carroll het ooit bedacht heeft! Deze klassieker moet ieder kind toch eens gehoord hebben? Vanaf acht jaar.

De wonderlijke droom van Alice | Lewis Carroll | ISBN 9789058386533 | Uitgeverij De Eenhoorn

 

 

kinderboeken om bij weg te dromen, recensie

De grote dag – Arnoud Wierstra

Het boek vertelt – zonder woorden! – het verhaal over een jongen die nog een nachtje moet slapen voordat hij zijn geliefde weer ziet.

Hoewel ik ontdekt heb dat ik zelf best slecht ben in het vertellen van een verhaal bij platen zonder tekst, gaat me dat bij dit boek wel goed af. Het vraagt wel wat voorbereiding en concentratie – maar dat is wel goed, hoe vaak lees ik per ongeluk gedachteloos een boek voor? – maar ik kwam er heel goed uit. Dat is te danken aan het feit dat elke scene een eigen prent heeft, zelfs bij veranderingen op detailniveau. Dit soort boeken leest mijn dochter mij ook graag voor, ze komt echter wel in de knel wanneer er meerdere plaatjes op een bladzijde staan, want de logica van van links naar rechts lezen kent ze nog niet. Geinig boek waar je een hele vakantie genoeg aan hebt!

De grote dag | Arnoud Wierstra | ISBN 9789024753108 | Uitgeverij Gottmer

 

kinderboeken om bij weg te dromen, recensie

De Vallei van de Wentelmolens – Noelia Blanco

Een goede aanleiding tot een filosofisch gesprek over dromen: Wat hebben we aan dromen? Is dromen belangrijk? Is het erg als alles wat je wenst uitkomt?

In de vallei van de wentelmolens nemen de machines alles over, alles is mogelijk, dus het is niet meer nodig om ergens over te dromen. Anna wil wel blijven dromen, en ontmoet de Vogelman, die graag wil vliegen. Anna wil hem helpen bij zijn droom en maakt voor hem een vleugelpak. Dat zorgt ervoor dat de dromen bij de mensen terugkeren. De prenten van Valeria Docampo wil ik aan de muur. Vanaf zeven jaar.

De Vallei van de Wentelmolens | Noelia Blanco | ISBN 9789058388728 | Uitgeverij De Eenhoorn


Droom weg bij de meest sprookjesachtige verhalen

Droomsterren en Droomavonturen – Rosalinda Weel

Ninthe: ‘Leuk! Ik wil de yoga ook doen!’

Sandii: Ik ga binnenkort eens vragen of iemand míj een van de verhalen wil voorlezen. Voorgelezen worden is al rustgevend, maar bij deze verhalen zou ik zo in slaap vallen – en dat is een góed teken. De verhalen nodigen je uit om mee te vliegen naar een droomwereld die je zintuigen prikkelt. Rosalinda Weel richt zich in de vertelling regelmatig tot de lezer: ‘Voel hoe de warme regen langs je heen gaat’. Mijn tip: lees de verhalen op z’n langzaamst. Dan geef je je kind de kans om zich echt een voorstelling te maken bij de verhalen. Met twee cd’s zodat de verhalen eindeloos herhaald kunnen worden – en zodat ik zelf mee kan luisteren!

In het droomavonturenboek staan na ieder verhaal nog bijpassende meditatie- en yoga-oefeningen (ontwikkelt door Helen Purperhart). Heel bruikbaar voor thuis, op school bij in de buitenschoolse opvang. Vanaf zes jaar.

Droomsterren | Rosalinda Weel | ISBN 9789078777779 | Uitgeverij Kluitman

Droomavonturen | Rosalinda Weel | ISBN 9789020638028 | Uitgeverij Kluitman  kinderboeken om bij weg te dromen, recensiekinderboeken om bij weg te dromen, recensie

 

 kinderboeken om bij weg te dromen, recensie

De Kleine Prins – Antoine de Saint-Exupéry

Of het een kinderboek is of niet, daar zal men het misschien wel nooit over eens worden. Er wordt van alles over dit boek gefluisterd; het zou symbool staan voor allerlei grotemensenthema’s. Hoe dan ook: het is vooral een grappig, meeslepend en naief verteld verhaal. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat dit de eerste keer is dat ik de Kleine Prins lees. Zonde! Ik raad je aan het voor te lezen als je kind een jaar of acht is. Leuk voor allebei!

De Kleine Prins | Antoine de Saint-Exupéry | ISBN 9789061005438 | Uitgeverij Ad. Donker

 

 

 

 

 

kinderboeken om bij weg te dromen, recensie

 Slaapkamernachtdieren – Loes Riphagen

Ninthe: ‘Bestaan die echt of niet?’

Sandii: De A staat voor de ‘Ammahoela’ (maken ‘s nachts nestjes in je haar), de B voor de ‘Blaaskaak’ (klinkt als zachttoeterende auto’s) en de C voor de ‘Curiosum’ (verstopt ‘s nachts je glimmende spullen). Loes Riphagen is er in geslaagd een hilarisch alfabet met slaapkamernachtdieren bij elkaar te verzinnen en heeft daar duidelijk zelf ook veel plezier in gehad. Wij weten nu in ieder geval eindelijk hoe ons haar groeit, waar onze blauwe plekken vandaan komen en waar alle rare nachtelijke geluiden vandaan komen! Vanaf vijf jaar.

Slaapkamernachtdieren | Loes Riphagen | ISBN 9789026124204 | Uitgeverij De Fontein

 

 

kinderboeken om bij weg te dromen, recensieMagnus kan niet slapen – Kim Crabeels

Magnus is bang in het donker, zijn moeder zoent, aait en telt de monsters in slaap. Aan het einde van het boek is Magnus in slaap gevallen, en blijft mama in stilte achter – wat ze best eng vindt. Ik vraag me af of het niet fijner voor kinderen is als je als ouder het signaal geeft dat er niets is om bang voor te zijn? Gelukkig zien de monsters er niet eng uit: de vrolijke platen doen denken aan de platen uit de nostalgische Gouden boekjes. Vanaf drie jaar.

Magnus kan niet slapen | Kim Crabeels | ISBN 9789401409636 | Uitgeverij Lannoo

 

 

 

kinderboeken om bij weg te dromen, recensieDe droom van Jane – Patrick McDonnell

Ninthe: ‘Die vrouw op de foto is dezelfde als die op de tekeningen’.

Sandii: Jane Goodall komt op voor de chimpansees door middel van haar instituut JGI. Ze wist altijd al wat ze later wilde doen. Dit boek vertelt haar verhaal als jong meisje.

Het boek loopt nogal abrupt af, maar de boodschap is mooi. Naar mijn idee is de boodschap echter opgeschreven voor volwassenen, terwijl het verhaal kleine kinderen zal aanspreken vanwege de vrolijke tekeningen. Volgens de uitgever is het geschikt vanaf drie jaar.

De droom van Jane | Patrick McDonnell | ISBN 9789051162431 | Uitgeverij De Vier Windstreken

 

 

kinderboeken om bij weg te dromen, recensie

Welterusten iedereen – Edward van de Vendel

Iedereen in de stad gaat slapen, op iedere pagina wordt verteld en uitgebeeld waar de bewoners van dromen. Het boek is perfect voor kinderen die nog niet kunnen lezen: de korte teksten op rijm zijn goed te onthouden en op de kleurrijke plaatjes valt veel te zien. Vanaf twee jaar.

Weltrusten iedereen | Edward van de Vendel | ISBN 9789058385642 | Uitgeverij de Eenhoorn

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Vroeger moest ik stoppen met buitenspelen als de straatlantaarns aan gingen. De meeste keren had ik het te laat door. Met rode wangen van het voetballen, want dat was wat we deden, ging ik naar huis. Inmiddels is het een kunst geworden om je kind de straat op te...

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

9 nieuwe tradities voor je paasweekend

Download hier de eitjesverftutorial. Pasen komt er weer aan. Tijd voor nieuwe feestelijke tradities die een stuk leuker zijn dan in de file staan bij de woonboulevard. Of je er nu bewust mee bezig bent of niet; tradities ontstaan meestal vanzelf. Kinderen zijn nu...

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten: stippel je route uit

Speurtochten zijn leuk voor kinderfeestjes, maar ook om samen met je kind en misschien een vriendje te doen tijdens de vakantie of zomaar een vrije dag.Een speurtocht voorbereiden kost vaak heel wat tijd, zeker de eerste keren. Daarom helpt Kiind je op...

7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

Zelfstandig vermaak van de kinderen terwijl jij even kunt koken of dat ene telefoontje doen? Een snelle oplossing voor dit probleem is natuurlijk het aanknippen van een scherm. Maar wat nu als je liever wil dat je kinderen zich zonder schermpje vermaken, omdat het op...

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Frisse vlierbloesemlimonade maak je zelf

Het is een mooie zomerse avond en je eet lekker buiten, onder de vlier. Met je kinderen kun je een heerlijke vlierbloesemlimonade maken. De bloesem heeft iets aromatisch, het is net dat vleugje dat het hem doet. Deze limonade heeft wel echt overduidelijk een...

Niet-vieze worteltjestaart

Niet-vieze worteltjestaart

Ken je die mop van het konijn en de worteltjestaart? Nou, deze taart is niet vies. Maar als je een stukje tot de volgende dag wilt bewaren, kun je dat beter niet tegen iedereen zeggen. En weet je, eigenlijk smaakt deze taart nog lekkerder als de specerijen een dag...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0