Kinderboeken over familiezaken

door Sandii Zachte

‘Qualitytime’ met het gezin; hoe zie jij dat eigenlijk? Gaan jullie er graag op uit? Dan heb je vast gemerkt hoe duur dat vaak is. Toch hoeft dat niet, er is genoeg te bedenken wat niet veel geld kost. Ons motto: houd het simpel. De dierentuin is duur, ga eens een dag naar een grote kinderboerderij in een andere stad, dat is eigenlijk net zo leuk. Of ga naar de duinen, boten bezichtigen in een van onze havens, een fabriek of een oud fort bekijken. In Kidsproof dagje uit vind je deze en andere tips. Neem je eigen picknick mee, met in de winter een thermosfles soep.

 

Of doe eens een ‘dagje in’: met pyjama, zonder televisie. Picknick op de grond, maak brooddeeg en stook een vuurtje in de tuin, doe proefjes, en maak cadeautjes voor elkaar. En lees elkaar verhalen voor, over de meest bijzondere of meest voorkomende familiesituaties:

 

Gerecenseerd door Ninthe (heel erg zes) en Sandii (groot).

Zondag

Zondag – Kim Fupz Aakeson

Ninthe, lachend: ‘Natuurlijk vinden ze hem nog wel lief!’

Sandii: De ouders van Thomas krijgen een baby. Thomas maakt zich zorgen: houden ze dan nog wel van hem? Zijn (slechtste – zijn beste is verhuisd) vriend Ole doet stevige duiten in het zakje die Thomas steeds onzekerder maken over de komst van de kleine. Dit verfrissend-niet-zoete boekje sluit goed aan op de belevingswereld van kinderen, vooral van degenen die niet onverdeeld enthousiast zijn over het krijgen van een broertje of zusje. Met mooie mijmeringen: ‘Je kunt van schattige honden houden en ook van lelijke. Zelfs als ze stinken’. Vanaf vijf jaar.

 Zondag | Kim Fupz Aakeson | ISBN 9789045113425 | Uitgeverij Querido

 

 

Waar ik ben

Waar ik ben – Diet Groothuis

“Beschuitjes muis met hagelslag,

thee thee en brood met ei.

Kattenbrokjes, bakje water.

Koekjes, cola voor onszelf erbij.

Klop klop. Word wakker.

Het is dag. Wij hebben thee gezet.

Ze lachen en ze gapen. Fijn, zegt papa.

Daar zijn de kruimels voor ons bed.”

‘Vaderdag’

Kindergedachten, familiegedoe en een hoop waarheden. Diet Groothuis schrijft simpele, herkenbare gedichten voor kinderen vanaf een jaar of zes.

 Waar ik ben | Diet Groothuis | ISBN 9789058387936 | Uitgeverij De Eenhoorn

 

 

De vriend van papa

De vriend van papa – Francesca Pardi

Ninthe: ‘Ik begrijp het niet.’

Sandii: Stel dat je merkt dat er in de klas van je kind onwennig wordt gereageerd op homoseksualiteit, dan kan het zinvol zijn dit boek voor te (laten) lezen. Het vertelt het verhaal van twee ouders die uit elkaar gaan en waarbij zowel de moeder als de vader een vriend krijgen. Het is duidelijk gescheven voor de tweede helft van de basisschool, wanneer kinderen lacherig kunnen gaan doen over het begrip ‘homo’. Ik denk dat veel kleine kinderen nog zo onbevangen zijn dat ze niet begrijpen wat er raar zou moeten zijn aan het feit dat twee mannen verliefd op elkaar zijn en ik zou het hen ook niet voorlezen (voortaan). Vanaf acht jaar.

 De vriend van papa | Francesca Pardi | ISBN 9789051163162 | Uitgeverij De Vier Windstreken


Doe eens een ‘dagje in’: met pyjama, zonder televisie

De buik van mama

De buik van mama – Jo Witek

Ninthe: ‘Ik vind dit een heel mooi boek.’

Sandii: Een heel lief en blij verhaal over een meisje dat wacht tot haar broertje of zusje geboren wordt. ‘Ik wacht tot jij klaar bent om net als ik buiten mama’s buik te wonen.’ Met daarbij heel lieve en blije tekeningen. En met flapjes waar de baby achter verscholen zit. We hebben het boek al meermaals gelezen omdat mijn dochter ook ongeduldig aan het wachten is op haar broertje of zusje!

 De buik van Mama | Jo Witek | ISBN 9789020999891 | Uitgeverij Lannoo

 

 

 

Broers- en zussenboek

Broers- en zussenboek – Anjet van Dijken

Speciaal voor kinderen met bijzondere broers of zussen (voor het gemak brussen genoemd) en hun ouders, schreef Anjet van Dijken een boek over andere kinderen en volwassenen met een gehandicapte of zieke broer of zus. Omdat het goed is om te weten dat je niet de enige bent en omdat het best een hele zorg kan zijn, al ben je nog een kind. ‘Ik zou het niet erg vinden als hij later bij mij komt wonen’. Omdat je om moet leren gaan met reacties uit je omgeving ‘Ik zou willen dat ze weten dat hij liever is dan hij lijkt!’ en omdat het belangrijk is dat je ook aandacht voor jezelf hebt: “Ik heb niet geleerd wie ik zelf was.”

Aan de hand van thema’s ‘Tijd hebben voor jezelf’ of ‘Bezorgd zijn om je broer of zus’, stipt ze alle onderwerpen aan die voor brussen van een bijzondere broer of zus heel herkenbaar zullen zijn. Ik denk dat dit boek voor hen een grote aanwinst is. Het boek is mooi opgebouwd met meerdere manieren tot ‘navigeren’: je kunt zoeken op thema’s, de uitspraken van de kinderen of juist de tieners bekijken of de columns lezen. Het is bijna een digitaal boek! Vooral geschikt vanaf een jaar of tien, en ook heel geschikt voor tieners en volwassenen.

 Broers- en zussenboek | Anjet van Dijken | ISBN 9789401408844 | Uitgeverij Lannoo

Dag papa, tot volgende week

Dag papa, tot volgende week – Brigitte Weninger

Ninthe: ‘Grappig dat de beer hetzelfde meemaakt als het jongetje.’

Sandii: De ouders van Tom zijn gescheiden en Tom begrijpt niet waarom hij zijn vader nog maar weinig ziet. Hij zoekt troost bij zijn knuffelbeer en die vertelt hem een verhaal over de berenvader die een eigen hol heeft. Op deze manier lukt het Tom beter te bevatten wat er aan de hand is. En hopelijk de kleine lezers ook. Met wijsheid die gescheiden ouders soms zelf nog onder ogen moeten zien voor ze het kunnen uitspreken – maar oh zo essentieel: ‘Omdat jij er bent, horen we met z’n drietjes bij elkaar. Zelfs nu we niet meer alledrie bij elkaar wonen.’ Vanaf drie jaar.

 Dag papa, tot volgende week | Brigitte Weninger | ISBN 9789051160215 | Uitgeverij De Vier Windstreken

 

 

 

Herinnerboek

Herinnerboek – Tessa Dix

Je had het je kinderen willen besparen, maar de scheiding met je partner is toch onvermijdelijk gebleken. Hoewel we allemaal weten dat kinderen het daar moeilijk mee kunnen/zullen hebben, is het onmogelijk om in hun hoofden te kijken. Bovendien zijn kinderen enorm loyaal en zijn daardoor snel geneigd sociaal wenselijke antwoorden te geven. Geef je kinderen vanaf een jaar of zeven daarom een herinnerboek, waarin zij zelf hun versie van het verhaal kunnen opschrijven, hun gedachten kwijt kunnen en mooie herinneringen in kunnen bewaren. De kinderen worden uitgenodigd voor- en achteruit te kijken, foto’s van vroeger op te plakken, zich creatief te uiten door middel van het maken van collages en tekeningen en vragen te beantwoorden.

 Herinnerboek | Tessa Dix | Uitgegeven in eigen beheer

Groter dan een droom

Groter dan een droom – Jef Aerts

Ninthe: ‘Ik vind de plaatjes mooi’.

Sandii: Ik moest even slikken toen ik dit boek bekeek; ga ik dit voorlezen aan mijn dochter van zes? Het boek gaat over een overleden grote zus die haar broertje in een droom meeneemt op een mooie reis. Mijn dochter heeft ademloos geluisterd en keek af en toe een beetje moeilijk. Hoe zo’n boek bij een kind binnenkomt, blijft gissen. Maar ik denk dat het verhaal voor kinderen met een soortgelijk verhaal veel troost kan bieden. Een prachtig verhaal om te gebruiken bij rouwverwerking! De dromerige platen zijn stuk voor stuk kunstwerken. Geschikt vanaf zes jaar.

 Groter dan een droom | Jef Aerts | ISBN 9789045114019 | Uitgeverij Querido

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Dagelijks duurzaam; bewust in huis, tuin en keuken

Milieubewust leven is niet zo moeilijk. Met de onderstaande concrete tips kom je in ieder geval al een heel eind! Seizoensgroenten Wat heerlijk dat we in een tijd leven waarin we op iedere straathoek vruchten van tropische eilanden en groenten uit verre landen kunnen...

Engel vilten van lontwol

Engel vilten van lontwol

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!   We hebben hiervoor nodig: een stuk lontwol huidskleur een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn) een viltnaald witte (of een anderen kleur) lont- of...

Waterbaan van recyclemateriaal

Waterbaan van recyclemateriaal

Dit is een zomerse knutsel van recyclematerialen die inzicht geeft in hoe water zich gedraagt als het naar beneden stroomt. Steeds is het even zoeken waar het volgende gedeelte van de baan precies moet komen. Hoe je de waterbaan inricht, is afhankelijk van de...

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Pannenkoekentaart: Stapel op je verjaardag

Hoera, je kind is jarig! Een heerlijke taart hoort natuurlijk bij een verjaardag, maar het is vaak wel érg ongezond. De meeste taarten bevatten veel suiker en bovendien wordt er meestal witmeel gebruikt. Waarom deze ingrediënten niet aan te bevelen zijn, staat in dit...

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Traditioneel komen er met kerst extra grote porties vlees op tafel, maar ook vegetariërs willen graag een lekkere feestmaaltijd. Kiind gaat de uitdaging aan en stelt een feestelijk vegetarisch diner samen dat ook verstokte vleeseters uitstekend zal smaken. Het diner...

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Wees gastvrij en maak een logeerhuis voor pissebedden

Overal in de natuur waar je iets optilt zal je ze tegenkomen: pissebedden! Die kleine gordeldierachtige wezentjes met wel 14 kriebelpootjes en geweldig huidpantser. Het zijn geen insecten of spinnen, wist je dat? Het zijn kleine schaaldieren die zelfs hier op land nog...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0