Kinderboeken die je kind voorbereiden op een nieuwe baby

door Kaj van der Plas

Hoe bereid je oudere kinderen in je gezin voor op de komst van een nieuw broertje of zusje? Erover praten, delen wat je voelt (‘hij schopt!’) en antwoord geven op hun vragen helpt. Ze meenemen naar de verloskundige of gynaecoloog (‘babydokter’) ook, als dat kan. Het zijn allemaal manieren om je kinderen bij je zwangerschap te betrekken. Natuurlijk dring je het onderwerp niet aan je kinderen op, maar je maakt er wel ruimte voor en geeft er woorden aan.

Niet alle kinderen zijn van de woorden of de vragen. Soms zijn ze er simpelweg te jong voor. Toch zullen ook die kinderen alle veranderingen, bijkomende spanning misschien, meekrijgen. Voorleesboeken over zwangerschap en geboorte zijn in dat geval een mooie vorm om woorden en beelden te geven aan het grote gebeuren dat zich aan het voltrekken is.

Stel je voor, ik heb geen aapje in mijn buik hoor!

Op zoek naar een geschikt voorleesboek voor onze kleuter (5) en peuter (3) kwamen we terecht bij twee boeken. Het eerste gaat op een humoristische manier in op de spanning en nieuwsgierigheid die de steeds dikkere buik van mama kan opwekken. Het tweede geeft op verschillende niveaus informatie over zwangerschap en geboorte, maar gaat ook in op mogelijke zorgen en vragen van de oudere kinderen over hun plek in het veranderende gezin. De boeken vullen elkaar dus prima aan.

Wat zit er in je buik, mama? – Sam Lloyd1001004005454049

Dit flapjesboek op rijm is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 2. Het gaat over de groeende buik van mama. Elke keer als je omslaat heeft de mama een dikkere buik, en het jongetje vraagt haar wat erin zit. Een vlo misschien? Of… ‘Het wiebelt en draait dat het een lieve lust is, is het soms… een inktvis?’ Als je het flapje opent, zie je het dier in de buik van de mama zitten, maar lees je ook wat ze zegt: \Stel je voor, ik heb geen aapje in mijn buik hoor!’ De laatste bladzijden is het feest, want dan zie je wat er uit mama’s buik gekomen is (ik hoef dat niet te verklappen).

 

 

 

 

Een baby’tje op komst – William Sears e.a.

Ondertitel van dit boek is ‘Een leuk voorleesboek voor broertjes en zusjes’ en dat is het ook. Leuk en informatief, voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd tot een jaar of 7. De toon wordt op de eerste bladzijde meteen gezet: ‘Wanneer er een baby’tje in mama’s buik groeit, is die dikke buik niet het enige dat verandert en groeit. Jijzelf groeit ook: je wordt nu een grote broer of grote zus.’ In de daaropvolgende bladzijden wordt verteld wat een zwangerschap met mama d1001004011545693oet: dat ze meer honger krijgt en soms misschien te moe of te misselijk is om te spelen. Toch is op haar schoot ondanks de dikke buik vast nog een plekje voor broer of zus.

Op een aantal pagina’s staat een kadertje met daarin tips voor kinderen ‘Wat je kunt doen’, of een kadertje ‘Voor wie alles wil weten’ met in begrijpelijke taal hoe de baby uit de buik komt, en waarom hij er zo uit ziet als hij geboren is. Onze zoon van 5 snapte het beeld van de vagina als tunnel, en de weeën die de baby door de tunnel naar buiten duwden, prima. De eerste helft van het boek eindigt met de geboorte, een zware klus voor mama. Maar of ze nu thuis bevalt of elders: ‘Ze zal altijd aan je denken, waar ze ook naartoe gaat en waar jij ook bent’.

De tweede helft van het boek is ingeruimd voor de nieuwe gezinssituatie. Wat heeft de baby nodig aan drinken, slapen, nabijheid van de ouders. En hoe werkt dat grote broer of zus zijn? Je kunt dan al heel veel wat de baby niet kan. En als papa de baby meeneemt voor een wandeling, heb jij mama voor je alleen. Voor je het weet zal de baby met je kunnen spelen.

De laatste bladzijde bevat tips voor ouders: over het gebruik van het boek, over wat de geboorte van een nieuw kind met een grotere broer of zus kan doen, en over hoe je daar als ouder op een ondersteunende manier mee kunt omgaan.

De boeken hebben allebei het nadeel dat ze gaan over witte gezinnen met een mama en (Sam Lloyd tekent alleen de moeder) een papa: ik vraag me af of alle kinderen zich er dan mee kunnen identificeren. Boeiend van het boek van Sears is, dat het past bij de trend van deze tijd: borstvoeden, dragen, en samen slapen.

Wat zit er in je buik, mama?, Sam Lloyd (Nederlandse uitgave 2015)
Een baby’tje op komst, Sears e.a. (Nederlandse uitgave 2011)

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Leuk huisdier voor je kind? Een kip!

Leuk huisdier voor je kind? Een kip!

‘Mag ik een kitten? Ah toe? Ik ga er zelf voor zorgen, echt waar!’ Kinderen weten wat ze willen, want een huisdier is zoveel meer dan een levende knuffel. En ze weten ook waar onze twijfel ligt: de verzorging. Dieren hebben een verschrikkelijk positief effect op...

Column: Alles onder controle

Column: Alles onder controle

Op sommige dagen vraag ik me af wie toch die vrouw is die naast me loopt in de spiegeling van een etalageruit. Ruim dertig plus, bloemetjesjurk, hoge hakken, een peuter in haar kielzog, een baby onder haar jas. Ze ziet eruit als een Echte Volwassene. Zo eentje die...

Dit zijn de 55 mooiste ideeën voor 2018 van lezers

Dit zijn de 55 mooiste ideeën voor 2018 van lezers

We vroegen: Welk idee zou ook andere ouders helpen? Vertel het ons! Van eenvoudige lifehacks tot grote levenskwesties. Daar wisten jullie wel raad mee. Dit zijn de mooiste ideeën. Minder DOEN en meer ZIJN. Karin Choose your battles. Marthe Luister en kijk naar je kind...

Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

’Vertel eens, wat is jouw ultieme tip wanneer je meerdere kinderen naar bed brengt?’ vroegen we jullie op Facebook. Al snel stroomden de tips binnen en bleek maar weer eens dat geen kind en ouder hetzelfde is. Beste tip: samen slapen Een veelgehoorde tip was ‘samen...

Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ‘s avonds)

Gezonde snacks in de zwangerschap (ook bij cravings ‘s avonds)

Ik ben zwanger, dus eigenlijk schrijf ik dit voor mezelf. Maar lees vooral even mee als je net als ik de afgelopen tijd veel te slecht hebt gegeten en dat wilt veranderen. Als je zwanger bent, heb je heel veel, of vooral vaak, honger. Als je dan niet snel genoeg op...

Column: De radslag

Column: De radslag

Op de kleuterschool was ik geloof ik nog niet zo bezig met later als ik groot ben. Ik herinner me er eerlijk gezegd niet zo heel veel meer van, behalve dat ik juf Juultje erg lief vond. Maar toen ik eenmaal had leren schrijven, was me al snel duidelijk dat ik...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0