Zodra je moeder wordt, gebeurt er iets geks. Iets wat je verstandelijk wel wist, maar wat je nooit eerder zó hebt ervaren. Dat kleine wezentje dat je nog nauwelijks kent, duwt alle prioriteiten weg die je in je oude leven had. Je dacht jezelf te kennen. Je dacht misschien dat een baby betekende dat er iets bij kwam in jouw leven. Maar het is meer andersom: je baby is je leven, en daar komt zo nu en dan iets van jezelf bij. Als het om liefde gaat, komt je kind zonder discussie op de eerste plaats.

Zelfzorg als startpunt

Maar! Voordat we nu de moederlijke opoffering gaan bezingen, wil ik het hebben over ruimte voor jezelf nemen. Want dat je kinderen op de eerste plaats komen, betekent niet dat de zorg voor jezelf minder belangrijk is geworden. Of dat jij geen privéleven meer hoeft. Dat jij geen wensen meer hebt. Integendeel! Me-time is eigenlijk het startpunt in de zorg voor je kind.

Meer ruimte voor jezelf geeft ruimte voor je kinderen

Tegenstrijdig als het klinkt: neem je eerst ruimte voor jezelf, dan geeft dat meteen ruimte voor je kind. Hoe dan? Vergelijk het met de instructie van zuurstofmaskers in het vliegtuig: regel eerst je eigen zuurstof, help dan je kind. Intuïtief zou je het waarschijnlijk omdraaien, omdat je kind zo ontiegelijk belangrijk is. Maar lig jij naar adem te happen, dan ben je gewoon niet zoveel waard en is je kind nog verder van huis. Dit principe gaat ook op in abstracte zin. Dus met andere woorden: jij bent de wereld voor je baby, dus zorg jij voor jezelf, dan zorg je alsnog voor je kind.

Wat geeft jou ruimte?

De een snakt naar een dagje sauna. Voor de ander is ongestoord naar de wc gaan al een mini-retraite. Of een nacht zonder friemelende handjes aan je. Garantie op een dagelijks kwartiertje om te mediteren. Iemand die geregeld voor jullie komt koken. De tijd om een cursus te volgen. Een weekend weg met je lief, of met vriendinnen. Het kan van alles zijn, het gaat erom dat je mag voelen dat eigen ruimte geen luxe is. Moederschap is een fulltime baan, dus ontspannen en opladen is keihard nodig.

Wat het ook is, onderzoek waar jouw ruimte zit om iets te realiseren waar je behoefte aan hebt. Het kan overweldigend zijn om na te denken over jezelf, los van je kind. Toch doet het ertoe. En wie weet, ontdek je dat je net zoveel samen wil zijn met je kind, maar dan met meer helpende handen om je heen, of met gelijkgestemden waar je tussendoor mee kunt sparren.

Omdat veel ouders graag sparren en verbinding zoeken, is er nu de Kiindspeeltuin. Een online en offline scharrelgebied om je hart op te halen, te delen en op een inspirerende manier met het ouderschap bezig te zijn. Lees meer>.

fotografie: Jana Boekholt

Lees ook

Frank Meester en Stine Jensen | De opvoeders

Elsbeth Teeling | Die andere moeders doen ook maar wat 

Ubuntu: samen ben je heel

De lat mag lager voor ouders!

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind lekker gratis. Download editie THUIS! Vol tips om het thuis gezelliger te maken en een paar fijne cocoonweken te hebben.

Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0