Kindvriendelijke restaurants, waar je gezond en lekker kunt eten

door Sandii Zachte

Veel mensen gaan minder uit eten zodra ze kinderen krijgen, maar tenzij het vanwege de kosten is, hoeft dat helemaal niet. Zelf ben ik van mening dat uit eten gaan een van de facetten is van een rijke pedagogische omgeving. Net als spelen met andere kinderen, meegaan naar het theater, buitenspelen, gesprekken voeren en ga zo maar door.

Gezond eten

Voeding is een belangrijk thema voor ouders; wat is gezond en wat minder? Wat is een evenwichtig voedingspatroon? Het krijgen van kinderen zorgt er vaak voor dat je je eigen eetpatroon weer eens onder de loep neemt en gezondere keuzes gaat maken; minder zout, meer groente en fruit. Dat maakt het ook zo bizar dat patat, kroket en appelmoes in een restaurant een ‘kindermenu’ genoemd wordt. In welke zin is zo’n gerecht geschikt voor kinderen? Het overschot aan transvetten, zout en paneermeel? Het gebrek aan groente? Mijns inziens bestaat een kindermenu uit genoeg groente, volkorenproducten en weinig zout en suiker. En natuurlijk, in een restaurant wil je lekker eten, dus het kindermenu moet ook aansluiten op de smaak van kinderen.

Je eigen rol

Er zijn maar weinig restaurants waarbij er in het ‘kindermenu’ veel groente zit. In een regulier restaurant zul je dus zelf moeten bedenken wat je je kinderen wilt geven. Mijn ervaring is dat de kok het altijd leuk vindt om kinderen iets gezonds voor te schotelen. Schroom niet om je voorkeuren aan te geven. Wij vroegen lezers naar hun goede ervaringen met gezonde kindermaaltijden en die tips hebben we gebundeld.

Kip-patat-en-appelmoesvrije kindermenu’s

In onderstaande restaurants staan er daadwerkelijk gezonde kindermenu’s op de kaart. Het voordeel hiervan is dat je van tevoren weet waar je aan toe bent en je niet zelf hoeft te bedenken wat een lekker en gezond gerecht voor je kind zou zijn.

Rendez Vous (Mijdrecht) serveert ook gerechten als frikadel met friet, maar altijd met salade. Bovendien hebben ze een uitgebreide kinderkaart waar ook genoeg gezonde maaltijden als een witvisje met peultjes en gekookte aardappel op staan.

Praq (Ouderkerk aan de Amstel) is een waar walhalla voor kinderen. Ze hebben onder andere de eerste prijs gewonnen voor gezondste en lekkerste kindergerecht op de Horecava 2009. Dit bestaat uit: Boers kipje met frites van Hollandse groente en een spies van krieltjes.

Restaurant Hagedis (Den Haag) is een biologisch en vegetarisch restaurant waar het kindermenu bestaat uit pizza met salade, kleine pasta met tomatensaus, kaas, noten en salade of een kleine dagschotel.

Bij Mexicaans restaurant Popecatepetl (zeven locaties door het land) krijgen kinderen bijvoorbeeld voor 4,50 een kleine burrito gevuld met bonen, maïs, gehakt of kaas, met daarnaast salade en rijst.

De Waaghals (Amsterdam) is een vegetarisch restaurant dat een toegankelijk menu wil serveren aan kinderen. De schotel bestaat uit: zelfgemaakte frites, kaasmedaillon of groentekroket, broccoli/boontjes/wortel (afhankelijk van wat er in huis is) en een beetje sla. Ze hebben helaas geen handige verschoonruimte.

Bij Wagamama (Amsterdam en Groningen) hebben ze geen friet. Een van de kindermenu’s is bijvoorbeeld: “Gefrituurde gepaneerde grote garnalen, geserveerd met japanse rijst, komkommer en een yakitori saus om te dippen”. Een goed restaurant om je kinderen kennis te laten maken met de Japanse keuken.

De Nadorst (Blokker, nabij Hoorn) heeft een uitgebreide kinderkaart. Oké, ook met friet en appelmoes, maar je kunt ook kiezen voor groentensoep, een stukje gegrilde zalm of een pannenkoek met mozzarella, zongedroogde tomaten, olijven en ansjovis.

De Proeftuin (Eindhoven) heeft gluten- en koemelkvrije pannenkoeken op het menu staan. Daarnaast serveren ze ook kleine gerechten met fruit uit eigen boomgaard. De ingrediënten die ze gebruiken zijn veelal biologisch en van eigen land of uit de streek. De moderne en open inrichting is vriendelijk voor kinderen die moeite hebben met veel prikkels. Ideaal om te combineren met een bezoek aan hun landwinkel en met verschillende wandel- of fietsroutes

Bij het Griekse restaurant I-Grec (Amsterdam) kun je betaalbaar en lekker eten in een kindvriendelijk restaurant. Zoals ze zelf zeggen: “De kunst van de Griekse keuken op IJburg”. Het kindermenu bestaat uit gehaktballetjes met komkommer, vers fruit en zelfgemaakte frites, maar er is ook een aantal heerlijke tapas te verkrijgen.

Restaurants die graag een gezonde kleine portie klaarmaken

In deze restaurants staan geen gezonde kindermenu’s op de kaart, maar de ervaring van Kiindlezers is dat ze wel met liefde een volledige maaltijd voor je kind klaarmaken:

De Markerwaard (Enkhuizen) serveerde mijn allergische zoon een kipcocktail die koemelkvrij was en gaven vis in plaats van vissticks. Het was superservice, voor kinderen en volwassenen!

‘Bij Kimono (Almere) mocht de dochter van het stel gratis meeknabbelen van de sushi (wat wil je ook als je Suzy heet?). Het was een grote hit; gemakkelijk met de hand te eten.’

Little V (Den Haag en Rotterdam) is Vietnamees en Lana heeft daar zelf gekozen van de kaart.

Traditionele vietnamese soep met rundvlees erin (hele grote kom met groenten, bouillon, mie en vlees) en kleine groentenloempiaatjes.’

‘Bij Olympia (Rotterdam) at mijn kind tzatziki, garnalen, inktvis, olijven, gegrilde aubergine, spanakopita (filodeeg met feta en spinazie).’

Met dank aan de lezers van Kiind

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Je baby is de beste kolf – Zo help je de melkproductie op gang

Je baby is de beste kolf – Zo help je de melkproductie op gang

Om ervoor te zorgen dat je voldoende melk maakt is het essentieel dat je je baby niet alleen laat drinken wanneer hij een hongersignaal geeft, maar is het ook nodig dat je hem zo lang laat drinken als hij wil. Hierdoor krijgt hij alle melk die hij nodig heeft om te...

10 redenen waarom je borstvoeding zou geven

10 redenen waarom je borstvoeding zou geven

Waarom zou je eigenlijk borstvoeding geven? We vroegen het Gonneke van Veldhuizen – Staas, lactatiekundige IBCLC. Haar antwoord: Omdat borstvoeding en moedermelk heel anders zijn dan fles- en kunstvoeding en beide soorten voeding en beide manieren van voeden een heel...

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Dit is een lekker koekjesrecept die niet al te zoet is en wel redelijk voedzaam. En uiteraard is het niet alleen voor peuters!   Ingrediënten: 400 gram volkorenmeel 2 el kaneel 250 gr roomboter 50 gram honing 20 gr sesamzaad   Bereidingswijze: Men neme een...

Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

Een lactatiekundige hoort in het basispakket thuis

Als je borstvoeding geeft, kun je tegen allerlei vragen aan lopen. Dat komt op dit moment voor je eigen rekening. Dat werpt een drempel op. En dat is vreemd, heel vreemd. Zorg van een lactatiekundige in het basispakket van elke verzekeraar zou een heel logische stap...

Zo kan je kind helpen in de keuken

Zo kan je kind helpen in de keuken

Leuk hoor, helpen in de keuken. Maar hoe regel je dat nou, zonder dat de boel in chaos eindigt, er tere vingertjes in plakjes gaan of kleine hoofdjes van het aanrecht kukelen? Want dat het goed is voor kinderen om mee te helpen in de keuken, is best logisch. Niet...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0