Klim- en klauterbroek – maak zelf speelkleding

door Jannie

Een speelbroekje dat lekker vies mag worden! Dat vraagt om een snel en simpel patroon waarmee je in no-time meerdere exemplaren maakt. Recycle materialen; bijvoorbeeld door het broekje te maken uit een oude blouse of spijkerbroek (in grotemensenmaat), hoef je je echt geen zorgen te maken wanneer een modderplas als speelplek wordt gebruikt.

Benodigdheden

* Halve meter stof of een oud kledingstuk/stuk textiel
* 1 meter taille-elastiek
* Alle standaard naaibenodigdheden
* Patroon [klik om te downloaden]

Begin met het uitprinten van dit patroon en controleer of de verhoudingen kloppen door de afmetingen van de paddenstoel na te meten (deze paddenstoel kun je eventueel gebruiken als sjabloon voor een applicatie of om te textielverven). Knip de gewenste maat uit en plak de patroondelen aan elkaar bij de aangegeven lijn (grijze tekst). Zit jouw kindje tussen 2 maten in? Dan neem je het gemiddelde tussen twee lijnen en teken je hier zelf een lijn.

Wanneer je een supersnel broekje wilt maken, plak je ook nog de buitenbeennaden (langste lijn van het patroon) aan elkaar. Zo hoef je straks de buitenbeennaad niet te stikken. Dit is ook ideaal voor pyamabroekjes. Een foto van hoe je het aan elkaar zou moeten plakken (in de rest van de handleiding wordt NIET van deze situatie uitgegaan):

 

Leg nu het patroon op je stof. Zorg dat de stof dubbel ligt en strak. De buitenbeennaad (langste zijde) moet gelijk lopen met ‘de recht van draad’. Dit betekent parallel aan de zelfkant (rand van de stof) ofwel gelijk met de weving. Speld het patroon vast op de stof.

Knip overal 1 centimeter rondom het patroon. LET OP: bij de zoom (onderkant broekje, bij de lijn zeshoek-driehoek op het patroon) knip je ruimer; zo’n 3 à 4 centimeter. Knip nu ook een tailleband volgens het volgende schema:
Maat 110: 8 x 70 cm
Maat 98: 8 x 66,5 cm
Maat 86: 8 x 62,5 cm
Maat 74: 8 x 58 cm
Maat 62: 8 x 53 cm
Maat 56: 8 x 47,5 cm
Mocht je gaan voor de supersnelle versie, dan kun je ook aan de taille 3 à 4 centimeter extra knippen. Je hoeft dan geen tailleband te knippen.

Haal de spelden van het patroon. Je hebt nu vijf stukken stof: een keer de tailleband, twee keer deel A (voorkant) en twee keer deel B (achterkant). We gaan nu de middenvoor en middenachter naaien. Leg de twee stukken van deel A met de goede kanten op elkaar. Speld vervolgens de lijn van sterretje tot vierkantje (zie ook patroon) en stik dit op 1 centimeter van de rand vast. Leg nu de twee stukken van deel B met de goede kanten op elkaar en speld de lijn van sterretje tot ellips (zie ook patroon) en stik dit op 1 centimeter van de rand vast. Deze naad kun je eventueel nog doorstikken.

Nu wordt de binnenbeennaad genaaid. Leg deel A op deel B met de goede kanten tegen elkaar (naden naar buiten dus). Zorg ervoor dat het kruis (sterretje op het patroon) precies op elkaar ligt en steek hier je eerste speld. Nu speld je de rest van de binnenbeennaad vast en stik je op 1 centimeter van de rand de delen aan elkaar. LET OP: je naait nu dus deel A op deel B, wat je NIET doet is deel A aan deel A stikken of deel B aan deel B. Deze naad kun je eventueel nog doorstikken.
Nu gaan we de buitenbeennaden naaien. Wederom naai je dan dus deel A aan deel B, maar nu de langste zijden. Eerst spelden, dan stikken op 1 centimeter afstand van de rand. Deze naden kun je eventueel nog doorstikken. Wanneer je nu het broekje omdraait, zie je dat er echt al vorm in is gekomen!

De tailleband vouw je nu door de lengte dubbel (die van maat 110 wordt dan 35 x 8 centimeter) met de goede kant tegen elkaar. Stik nu de korte zijde vast.
De tailleband moet nu aan de binnenkant van het broekje vastgestikt worden. Zorg ervoor dat het broekje binnenstebuiten zit en doe de tailleband hier omheen met de goede kant tegen het broekje aan (tegen de foute kant van de stof van het broekje dus). Het is het mooist wanneer de naad van de tailleband bij de naad middenachter (bij de ellips op het patroon) zit. Speld dit vast en stik vervolgens rondom. Wanneer je nu het broekje goed draait en de tailleband omhoog vouwt, ziet het er als volgt uit:

Vouw de onafgewerkte kant van de tailleband om en vouw vervolgens de tailleband tot een tunnel om de bovenrand van het broekje heen. Voor het meest strakke resultaat kun je deze vouwen erin strijken. Speld de tailleband vast en stik vervolgens rondom. LET OP: houd een opening van ongeveer 3 centimeter open bij de middenachter. Deze opening is nodig om het elastiek doorheen te doen.
Maak nu het elastiek op lengte. Dit kun je doen door hem om het middel van je kind te doen, of het te vergelijken met een goed passend broekje. Steek een veiligheidsspeld door een uiteinde van het elastiek en haal hem door de tunnel. Stik de uiteinden van het elastiek stevig een paar keer op elkaar en laat hem nu helemaal verdwijnen in de tunnel. Het laatste stukje van de tunnel kan nu dichtgestikt worden.
Nu kan de zoom (onderkant van de pijpjes) afgewerkt worden. Vouw de onderkant zo’n 3 à 4 centimeter naar binnen en speld dit vast. Controleer goed of je beide pijpjes even lang maakt. Strijk deze vouw eventueel nog en stik het vast. Het broekje is nu helemaal klaar!

Zin in meer toffe ideeën? Bestel ons megadikke boektijdschrift Opvoeders en huttenbouwers! 250 fullcolourpagina’s voor maar 15 euro! Het perfécte cadeau voor jezelf of iemand anders.

Meer kleding naaien? Bekijk onze jumpsuit!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Tips om je kind meer buiten te laten spelen

Tips om je kind meer buiten te laten spelen

Buiten spelen. Reuze belangrijk, dat is bekend - en het gebeurt steeds minder. Er is een landelijke krimp van het aantal dagen dat kinderen buiten spelen, en het aantal uur dat ze dit per keer doen. Wanneer er buiten gespeeld wordt, gebeurde dat bij 17% van de...

Speel maar met vuur

Speel maar met vuur

‘Houd je kinderen weg bij vuur, want het is gevaarlijk.’ Ronja de roversdochter zou het er niet mee eens zijn. En mijn eigen kinderen evenmin. Zullen we het omdraaien? Voed je kinderen op met vuur, zodat ze leren omgaan met gevaar. Vier zomers geleden kampeerden we op...

Samen buitenspelen in de winter

Samen buitenspelen in de winter

Ga veel naar buiten, ook in de winter. Een boswandeling is natuurlijk fijn, maar samen spelen in de natuur is eigenlijk nog veel leuker. En voor kinderen die niet graag naar buiten gaan kan het net dat ene zetje zijn dat ze nodig hebben. 'Nee, mam, ik heb geen zin om...

Er op uit met je kind

Er op uit met je kind

Ieder seizoen is het leuk om er op uit te trekken met je kinderen. Lees hier onze favoriete tips! Het water op Bootjes hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen en staan garant voor plezier zolang je maar wilt. Huur een roeiboot of kano voor een uurtje of twee,...

Beter naar buiten in de winter met Wildling shoes

Beter naar buiten in de winter met Wildling shoes

Kinderen en de natuur horen zo duidelijk bij elkaar. Voor hun ontwikkeling. Om te spelen, ontdekken, rond te scharrelen, vertrouwd te raken met alle elementen. Maar ook voor de opbouw van hun weerstand, aanvoer van vitamine D en kiezelzuur kunnen kinderen niet genoeg...

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vieze activiteiten voor binnen en buiten

Vies worden is belangrijk! Kinderen moeten de mogelijkheden krijgen om volop te onderzoeken en experimenteren, omdat ze daar veel van leren. Bovendien blijkt het ook belangrijk voor de gezondheid te zijn om vies door het leven te gaan. Daarnaast worden kinderen rustig...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0