Met de zomer in aantocht is het heerlijk wandelen . De natuur laat steeds meer haar kleuren zien en de zon geeft daar een extra dimensie aan. Om een gewone wandeling nog interessanter te maken voor kinderen kun je er een kleurenwandeling van maken. Het geeft het wandelen een extraatje en maakt het actiever en spannender.
Hoe organiseer je dat?
Een kleurenwandeling is heel gemakkelijk en snel voorbereid. Je beschilderd de vakjes van een eierdoos met verschillende kleuren en laat deze drogen. En dat is het, meer hoef je niet te doen. Je neemt de doos mee tijdens een wandeling en zoekt bij elke kleur een bijpassende bloem, plant, steen, schelp of wat voor voorwerp dan ook. Kies kleuren die passen bij het seizoen en bij wat er groeit en bloeit om de kans te vergroten dat alle kleuren ook echt gevonden worden. Het is ook een leuke manier om met kinderen de kleuren te oefenen. Heb je een kind met een korte concentratieboog neem dan een kleine eierdoos. Dat geeft wat minder frustratie.
Zoek bij elke kleur een bijpassende bloem, plant, steen of schelp
Variatie voor grotere kinderen
Als je alle kleuren hebt gevonden kun je de eierdoos met inhoud nog een tijdje bewaren als een mini-museum. Dan kunnen de kinderen nog eens terugkijken op al die gevonden schatten. Voor grotere kinderen kan het interessanter zijn als je, in plaats van kleuren, plaatjes plakt in de doos. Simpele, duidelijke plaatjes van dieren, verschillende soorten bladeren, vogelsoorten of vruchten. Dat daagt ze nog meer uit om goed te observeren en zich bewust te zijn van de natuur. Om onderweg ook andere soorten te kunnen identificeren neem je een natuurgids mee.
Je kunt deze wandeling in het bos doen, maar ook in het park of gewoon in de buurt. Als je goed om je heen kijkt zie je overal kleur!
Tip
Maak een speciale natuurrugzak waar je handige dingen in doet zoals een natuurgids, vergrootglas, geplastificeerde zoekkaarten, observatie-potje, potlood en opschrijfboekje.