Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

door Cathelijne van den Bercken

Knäckebröd betekent breekbrood. Het is een knapperig roggebrood waar maar heel weinig water in zit. Daardoor is het lang houdbaar. Zo was het ooit vroeger bedacht in Zweden. En dan maakten ze grote ronde knäckebröden, met een gat in het midden. Daar ging een bezemsteel doorheen zodat de broden in de keuken opgehangen konden worden. Dat zag er vast tof uit!

 

Ik maak met mijn kinderen een kleine koekjesvariant. Als beleg gaat er een dikke laag roomboter en een plakje boerenkaas op.

 

Nodig voor Knäckebröd:

6 g gedroogde gist

135 ml lauwwarm water

een halve theelepel honing

een halve theelepel zout

60 g speltbloem + 2 eetlepels

200 g roggemeel

En zo maak je Knäckebröd:

Los het gist op in het water. Doe de honing en de 2 eetlepels speltbloem erbij. Laat het gistwater 10 minuten staan totdat het bubbelt. Dan weet je dat je gist actief is.

 

Roer de speltbloem, het roggemeel en het zout door elkaar. Roer het gistwater erdoorheen. Kneed kort totdat alles net gemengd is. Hoe langer je kneed hoe taaier je knäckebröd wordt. Als je deeg erg droog is kun je er een lepel water bij doen.

 

Dek de kom met het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg een hele nacht rusten. Het deeg zal misschien een klein beetje rijzen. Dat is prima. De volgende dag zal het deeg wat gistachtig en zurig ruiken. Zo hoort het te zijn. Het heeft de hele nacht liggen fermenteren. Dat komt de smaak ten goede.

 

De volgende dag bereid je een bakplaat voor. Leg er een stuk bakpapier op. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

 

Bestrooi je werkvlak met roggemeel. Neem een kwart van het deeg. Rol het deeg uit zo dun als je kunt. Zo’n 1-2 mm zal het zijn zodat het nog net niet breekt. Snij met koekjesvormpjes de plak deeg in stukjes. Gebruik een vork om gaatjes in de vormpjes te prikken. Hierdoor gaan ze niet opbollen tijdens het bakken, de lucht kan er zo nog uit ontsnappen.

 

Bak de knäckebröd koekjes 12 minuten totdat ze licht gebruind zijn. Let goed op, want voor je het weet zijn ze verbrand. Smaklig måltid!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zo kan je kind helpen in de keuken

Zo kan je kind helpen in de keuken

Leuk hoor, helpen in de keuken. Maar hoe regel je dat nou, zonder dat de boel in chaos eindigt, er tere vingertjes in plakjes gaan of kleine hoofdjes van het aanrecht kukelen? Want dat het goed is voor kinderen om mee te helpen in de keuken, is best logisch. Niet...

Engel vilten van lontwol

Engel vilten van lontwol

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!   We hebben hiervoor nodig: een stuk lontwol huidskleur een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn) een viltnaald witte (of een anderen kleur) lont- of...

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

Creativiteit stimuleren? Gewoon niet áfleren

'We moeten creativiteit stimuleren', zeggen we tegen elkaar. Misschien is dat niet de juiste vraag om te stellen. Picasso zei niet voor niets: Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt. Ieder kind heeft een aangeboren...

Freestyle borduren: echt niet stoffig!

Freestyle borduren: echt niet stoffig!

Heb jij dat ook? Je gaat ervoor zitten om een patroon te volgen om iets creatiefs te maken. Handig, een werkbeschrijving voor een borduurwerk. Dan hoef je het niet meer zelf te bedenken. Je leest het eerste stukje van de werkbeschrijving met steeknamen, kleurnummers...

Kabouterfeest als kinderpartijtje

Kabouterfeest als kinderpartijtje

Je kent ze wel, die kleine rakkers met rode mutsjes: kabouters! En de meeste kleine kinderen zijn er heilig van overtuigd dat ze bestaan en zelfs te vinden zijn. Omdat het stiekem best wel leuk is om mee te gaan in die fantasie, bedacht Kiind Magazine een...

Pastasalade vol verrassingen

Pastasalade vol verrassingen

Deze frisse nazomerse salade zit zo boordevol lekkere ingrediënten dat ieder kind daar wel zijn favoriete smaken in terug zal vinden. Pecannoten lijken op walnoten, maar bevatten geen blauwzuur waardoor de smaak veel toegankelijker is, kies een zachtsmakende...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0