Maak je eigen Knäckebröd. Smaklig måltid!

door Cathelijne van den Bercken

Knäckebröd betekent breekbrood. Het is een knapperig roggebrood waar maar heel weinig water in zit. Daardoor is het lang houdbaar. Zo was het ooit vroeger bedacht in Zweden. En dan maakten ze grote ronde knäckebröden, met een gat in het midden. Daar ging een bezemsteel doorheen zodat de broden in de keuken opgehangen konden worden. Dat zag er vast tof uit!

 

Ik maak met mijn kinderen een kleine koekjesvariant. Als beleg gaat er een dikke laag roomboter en een plakje boerenkaas op.

 

Nodig voor Knäckebröd:

6 g gedroogde gist

135 ml lauwwarm water

een halve theelepel honing

een halve theelepel zout

60 g speltbloem + 2 eetlepels

200 g roggemeel

En zo maak je Knäckebröd:

Los het gist op in het water. Doe de honing en de 2 eetlepels speltbloem erbij. Laat het gistwater 10 minuten staan totdat het bubbelt. Dan weet je dat je gist actief is.

 

Roer de speltbloem, het roggemeel en het zout door elkaar. Roer het gistwater erdoorheen. Kneed kort totdat alles net gemengd is. Hoe langer je kneed hoe taaier je knäckebröd wordt. Als je deeg erg droog is kun je er een lepel water bij doen.

 

Dek de kom met het deeg af met plasticfolie. Laat het deeg een hele nacht rusten. Het deeg zal misschien een klein beetje rijzen. Dat is prima. De volgende dag zal het deeg wat gistachtig en zurig ruiken. Zo hoort het te zijn. Het heeft de hele nacht liggen fermenteren. Dat komt de smaak ten goede.

 

De volgende dag bereid je een bakplaat voor. Leg er een stuk bakpapier op. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.

 

Bestrooi je werkvlak met roggemeel. Neem een kwart van het deeg. Rol het deeg uit zo dun als je kunt. Zo’n 1-2 mm zal het zijn zodat het nog net niet breekt. Snij met koekjesvormpjes de plak deeg in stukjes. Gebruik een vork om gaatjes in de vormpjes te prikken. Hierdoor gaan ze niet opbollen tijdens het bakken, de lucht kan er zo nog uit ontsnappen.

 

Bak de knäckebröd koekjes 12 minuten totdat ze licht gebruind zijn. Let goed op, want voor je het weet zijn ze verbrand. Smaklig måltid!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Feesttip: chocoladetaart met verstopte groenten

Dit fantastische taartje wilden we écht met je delen. Het komt uit de feestelijke editie van Kiind, waar je nog meer lekkers en vrolijks kunt vinden, want Kiind bestaat 10 jaar. (Jippie! Nooit meer iets missen? Regel je hier) Maar nu eerst die taart maken. Komt-ie:...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Lekker slapen dankzij je eigen dromenvanger

Ooit, heel, heel lang geleden, leefde er in Noord-Amerika een indianenstam genaamd de 'Ojibweg'. De Ojibweg dachten dat er in de lucht heel veel goede, maar ook kwade dromen zweefden en daarom maakten ze dromenvangers. Wanneer een dromenvanger boven een...

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Sprokkelmaaltijd: deel je eten a la Potluck

Ze noemen het ook wel een potluck: een maaltijd waarbij iedereen iets deelt. Handig om rekening mee te houden: je kunt niet overal je gerecht opwarmen. Neem je iets mee dat je koud kunt eten, denk er dan ook aan dat het er bij aankomst nog fris uit moet zien. Verlepte...

Waanzinnige Winter

Waanzinnige Winter

In de zomer ben je veel buiten, maar in een koude, gure winter heb je er vaak toch minder zin in. Je nestelt je met je kinderen in je warme huis en wil daar misschien het liefste een winterslaap doen. Toch is het belangrijk om ook ‘s winters naar buiten te gaan....

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!   Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0