Knus oud & nieuw. Ook voor je jonge kind

door Christel Rengers

Oudjaarsdag. De laatste dag van het jaar. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Maar ook best een lange avond voor de kleintjes. Als je ze tenminste wakker houdt. Want is dat nou wel of geen goed idee? En hoe geef je op kindniveau betekenis aan de avond? Met deze tips kom je – wat je ook besluit – de avond wel door en hopen we je te inspireren. En misschien maak je wel prachtige nieuwe tradities.

Wakker blijven of niet?

De meningen zijn er nogal over verdeeld. Wij zeggen: kijk naar je kind. Voor de meeste jonge kinderen heeft wakker blijven geen enkele meerwaarde. Jij kunt het zelf als geen ander inschatten. Hetzelfde geldt voor wakker maken: niet ieder kind kan er tegen. Wat voor bijna iedereen geldt, is dat wanneer je kiest voor wakker maken, je dit wel op tijd moet doen. Het kan namelijk wel eventjes duren voordat een kind goed wakker is uit een diepe slaap. En slaapdronken geconfronteerd worden met een uitzinnig vuurwerk komt de meeste kinderen nogal rauw op hun dak.

Je kunt er ook voor kiezen om je kind rond te laten lopen en te laten slapen in de draagdoek, op de bank of op een matrasje in de huiskamer wanneer ze daaraan toe zijn. Door de lichten te dimmen, kaarsjes aan te steken en samen een boekje op de bank te lezen ontstaat er een rustige, warme sfeer waardoor je kindje misschien wel in slaap valt. Heb je beloofd je kind wakker te maken, maar ligt hij net heerlijk in dromenland, houd dan toch je belofte! Kom je die niet na, dan krijg je dat de volgende morgen geheid te horen. Geen fijn begin van het nieuwe jaar.

Heb je beloofd je kind wakker te maken? Doe het dan ook!

Bereid ze voor

Baby’s en dreumesen kun je laten doorslapen (haha, alsof ze dat op deze avond ineens wel doen). Vertel ze voor het slapen gaan dat het een speciale nacht is, en dat ze veel geluid kunnen horen. Benoem dat het feest is, zodat ze die positieve betekenis alvast kunnen opslaan. Het kan ook prettig zijn om ze bij je te houden, en in elk geval naar ze toe te gaan wanneer het geknal losbreekt. Sommige kinderen schrikken er wakker van en dan is het fijn als je er bij bent. Worden ze van al het lawaai klaarwakker dan kun je ze alsnog mee naar beneden nemen en samen uit het raam naar al die prachtige kleuren kijken.

Voor middernacht

Heb je grotere kinderen en blijven ze wakker? Dan is het handig om van te voren een beetje een plannetje te hebben. Want zo’n avond kan voor kinderen ontzettend lang zijn. Eet bijvoorbeeld niet te vroeg en kies iets wat lang kan duren zoals kaasfondue, kleine tapas-achtige hapjes of ga – lekker retro! – gourmetten. Doe samen spelletjes, lees boeken voor, kijk een mooie film of doe activiteiten aan tafel. Het is raadzaam om voor wat rustgevende activiteiten te kiezen, want van een hele avond wervelwinden om je heen wordt niemand blij. Denk aan knutselen, kleien (maak zelf natuurlijke klei met glitters) of maak van te voren een van de ontdekbakken uit onze nieuwe editie ‘Thuis’.

Knus oud & nieuw met rituelen

Een mooie traditie om mee te beginnen: schrijf of teken samen je voornemens of verwachtingen op papiertjes voor het nieuwe jaar. Begin hier een beetje vroeg op de avond mee, dan hebben de kinderen er nog energie voor. Deze briefjes kun je bewaren om ze volgend jaar samen te lezen. Wat is er uitgekomen? Maar je kunt ook een vuurtje stoken in de tuin en ze in het vuurtje gooien zodat de voornemens rechtstreeks het universum in gestuurd worden via de rook. Drink er vervolgens een glaasje warme appelcider bij. Wil je het wat uitgebreider aanpakken dan kies je voor een buitendiner. Laat de kinderen wat broodjes aan een stok boven het vuur bakken en drink een zelfgemaakt soepje uit een mok.

Geluksmomenten verzamelen

Heb je helemaal niets met goede voornemens? Draai het dan om. Neem een mooie, grote pot hang of plak er een etiket met het jaartal op en zet deze op een centrale plek in de huiskamer. Elke keer als je iets leuks doet, iets bijzonders meemaakt of de kinderen iets grappigs of vreselijk liefs zeggen dan schrijf je dat op een briefje en doe je het in de pot. Aan het einde van het jaar kun je samen heerlijk nagenieten van alle mooie, bijzondere, grappige en liefdevolle momenten van het afgelopen jaar. Ook mooi om te bewaren voor later. Ander voordeel is dat je aan het einde van het jaar niet hoeft te concluderen dat er niets van je voornemens terecht is gekomen. Een stuk beter voor je trots en eer!

 The day after

De dag na Oud & Nieuw is iedereen moe. Plan daarom niet teveel maar houd het rustig. Ga fijn cocoonen samen, maak een wandeling in de buurt om er even uit te zijn en doe het vooral rustig aan. Zijn je kinderen nog helemaal in de ban van het vuurwerk dan is het leuk om daar iets mee te doen. Pak een vel zwart papier en laat ze met wasco of pastelkrijt alle mooie kleuren die ze hebben gezien natekenen. Of knip vierkantjes uit wat stof, vul deze met gedroogde bonen, zaden of zand, bind dicht met touw en knip de uiteinden in zodat je sliertjes krijgt. Laat ze dit ‘vuurwerk’ in de lucht gooien en zelf voor de knalgeluiden zorgen als het vuurwerk de lucht in gaat. Kan binnen maar ook buiten mee gespeeld worden.

Lees- en inspiratietip

Het boek ‘Het hele jaar feesten’ besteedt uiteraard ook een hoofdstuk aan Oud & Nieuw. Je leest over de tradities van Daan en Lisa, waar het feest precies vandaan komt en vindt een recept om zelf heerlijke oliebollen te maken mét verrukkelijke inspiratie voor de vulling. En heb je oliebollen over? Ze delen ook een recept voor een oliebollenpudding. Lekker om van te genieten op the day after.

Een mooi en knus oud & nieuw gewenst!

Fotografie: Nina Olivari

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Goed voornemen: Eerder dan de kinderen opstaan

Column: Een nieuw jaar

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Column: Feestbeesten

Column: Feestbeesten

Onze kinderen zijn geen feestbeesten. Wanneer we in een situatie zijn waarin meerdere mensen in een ruimte aanwezig zijn en zich met elkaar bemoeien (doorgaans 'Partijtje' of 'Feestje' genoemd), dan zijn de reacties als volgt:De Zevenjarige trekt zich terug in zijn...

Column: Het zit in de genen

Column: Het zit in de genen

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik niet zo'n moeder ben. Je weet wel, zo'n moeder die vindt dat ze het allerslimste kind van de wereld heeft. Nee, zo'n moeder ben ik niet. Verre van dat.Natuurlijk doet mijn kind ook wel slimme dingen. Ik herinner me die momenten...

Ouderschap na je scheiding

Ouderschap na je scheiding

Na je scheiding is eigenlijk niets meer ‘gewoon’. De structuur van je gezin staat op zijn kop, je hebt te maken met duizend juridische regeldingen, het verdelen van spullen en tijd, en daar bovenop komen de emoties van je kinderen, je ex en jezelf. Zie dan tussendoor...

Releasefeest boektijdschrift! [+ winactie]

Releasefeest boektijdschrift! [+ winactie]

Na een succesvolle crowdfundingsperiode en veel bloed, zweet en lol, is Opvoeders en huttenbouwers af. Het is een prachtig, uniek en nergens mee te vergelijken boektijdschrift geworden. Opvoeders en huttenbouwers bevat het mooiste en mafste van het online magazine...

Boekrecensie: Als ik een geheimpje was…

Boekrecensie: Als ik een geheimpje was…

“Als ik een geheimpje waszou iedereen me fluisteren.Lippen dicht tegen je oorbliezen zo de woorden door.Haastig, met een warme mond,honderd keer de wereld rond.”Deze dichtbundel vol prachtige gedichten over geheimen is het startpunt van een goed gesprek....

5 goede voornemens voor het nieuwe schooljaar

5 goede voornemens voor het nieuwe schooljaar

Het is een soort nieuwjaar, dus daar mogen best wat goede voornemens bij! 1) Vervroeg het ochtendritueel met een kwartier. De valkuil is dat je denkt: 'Ik heb alle tijd’ en vanzelf weer opsloomt, maar daar ben je je bij deze bewust van dus dat doe je lekker niet'. Zo...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0