Knus oud & nieuw. Ook voor je jonge kind

door Christel Rengers

Oudjaarsdag. De laatste dag van het jaar. Een mooi moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Maar ook best een lange avond voor de kleintjes. Als je ze tenminste wakker houdt. Want is dat nou wel of geen goed idee? En hoe geef je op kindniveau betekenis aan de avond? Met deze tips kom je – wat je ook besluit – de avond wel door en hopen we je te inspireren. En misschien maak je wel prachtige nieuwe tradities.

Wakker blijven of niet?

De meningen zijn er nogal over verdeeld. Wij zeggen: kijk naar je kind. Voor de meeste jonge kinderen heeft wakker blijven geen enkele meerwaarde. Jij kunt het zelf als geen ander inschatten. Hetzelfde geldt voor wakker maken: niet ieder kind kan er tegen. Wat voor bijna iedereen geldt, is dat wanneer je kiest voor wakker maken, je dit wel op tijd moet doen. Het kan namelijk wel eventjes duren voordat een kind goed wakker is uit een diepe slaap. En slaapdronken geconfronteerd worden met een uitzinnig vuurwerk komt de meeste kinderen nogal rauw op hun dak.

Je kunt er ook voor kiezen om je kind rond te laten lopen en te laten slapen in de draagdoek, op de bank of op een matrasje in de huiskamer wanneer ze daaraan toe zijn. Door de lichten te dimmen, kaarsjes aan te steken en samen een boekje op de bank te lezen ontstaat er een rustige, warme sfeer waardoor je kindje misschien wel in slaap valt. Heb je beloofd je kind wakker te maken, maar ligt hij net heerlijk in dromenland, houd dan toch je belofte! Kom je die niet na, dan krijg je dat de volgende morgen geheid te horen. Geen fijn begin van het nieuwe jaar.

Heb je beloofd je kind wakker te maken? Doe het dan ook!

Bereid ze voor

Baby’s en dreumesen kun je laten doorslapen (haha, alsof ze dat op deze avond ineens wel doen). Vertel ze voor het slapen gaan dat het een speciale nacht is, en dat ze veel geluid kunnen horen. Benoem dat het feest is, zodat ze die positieve betekenis alvast kunnen opslaan. Het kan ook prettig zijn om ze bij je te houden, en in elk geval naar ze toe te gaan wanneer het geknal losbreekt. Sommige kinderen schrikken er wakker van en dan is het fijn als je er bij bent. Worden ze van al het lawaai klaarwakker dan kun je ze alsnog mee naar beneden nemen en samen uit het raam naar al die prachtige kleuren kijken.

Voor middernacht

Heb je grotere kinderen en blijven ze wakker? Dan is het handig om van te voren een beetje een plannetje te hebben. Want zo’n avond kan voor kinderen ontzettend lang zijn. Eet bijvoorbeeld niet te vroeg en kies iets wat lang kan duren zoals kaasfondue, kleine tapas-achtige hapjes of ga – lekker retro! – gourmetten. Doe samen spelletjes, lees boeken voor, kijk een mooie film of doe activiteiten aan tafel. Het is raadzaam om voor wat rustgevende activiteiten te kiezen, want van een hele avond wervelwinden om je heen wordt niemand blij. Denk aan knutselen, kleien (maak zelf natuurlijke klei met glitters) of maak van te voren een van de ontdekbakken uit onze nieuwe editie ‘Thuis’.

Knus oud & nieuw met rituelen

Een mooie traditie om mee te beginnen: schrijf of teken samen je voornemens of verwachtingen op papiertjes voor het nieuwe jaar. Begin hier een beetje vroeg op de avond mee, dan hebben de kinderen er nog energie voor. Deze briefjes kun je bewaren om ze volgend jaar samen te lezen. Wat is er uitgekomen? Maar je kunt ook een vuurtje stoken in de tuin en ze in het vuurtje gooien zodat de voornemens rechtstreeks het universum in gestuurd worden via de rook. Drink er vervolgens een glaasje warme appelcider bij. Wil je het wat uitgebreider aanpakken dan kies je voor een buitendiner. Laat de kinderen wat broodjes aan een stok boven het vuur bakken en drink een zelfgemaakt soepje uit een mok.

Geluksmomenten verzamelen

Heb je helemaal niets met goede voornemens? Draai het dan om. Neem een mooie, grote pot hang of plak er een etiket met het jaartal op en zet deze op een centrale plek in de huiskamer. Elke keer als je iets leuks doet, iets bijzonders meemaakt of de kinderen iets grappigs of vreselijk liefs zeggen dan schrijf je dat op een briefje en doe je het in de pot. Aan het einde van het jaar kun je samen heerlijk nagenieten van alle mooie, bijzondere, grappige en liefdevolle momenten van het afgelopen jaar. Ook mooi om te bewaren voor later. Ander voordeel is dat je aan het einde van het jaar niet hoeft te concluderen dat er niets van je voornemens terecht is gekomen. Een stuk beter voor je trots en eer!

 The day after

De dag na Oud & Nieuw is iedereen moe. Plan daarom niet teveel maar houd het rustig. Ga fijn cocoonen samen, maak een wandeling in de buurt om er even uit te zijn en doe het vooral rustig aan. Zijn je kinderen nog helemaal in de ban van het vuurwerk dan is het leuk om daar iets mee te doen. Pak een vel zwart papier en laat ze met wasco of pastelkrijt alle mooie kleuren die ze hebben gezien natekenen. Of knip vierkantjes uit wat stof, vul deze met gedroogde bonen, zaden of zand, bind dicht met touw en knip de uiteinden in zodat je sliertjes krijgt. Laat ze dit ‘vuurwerk’ in de lucht gooien en zelf voor de knalgeluiden zorgen als het vuurwerk de lucht in gaat. Kan binnen maar ook buiten mee gespeeld worden.

Lees- en inspiratietip

Het boek ‘Het hele jaar feesten’ besteedt uiteraard ook een hoofdstuk aan Oud & Nieuw. Je leest over de tradities van Daan en Lisa, waar het feest precies vandaan komt en vindt een recept om zelf heerlijke oliebollen te maken mét verrukkelijke inspiratie voor de vulling. En heb je oliebollen over? Ze delen ook een recept voor een oliebollenpudding. Lekker om van te genieten op the day after.

Een mooi en knus oud & nieuw gewenst!

Fotografie: Nina Olivari

Wichtelen, een lief gebaar op donkere dagen

Goed voornemen: Eerder dan de kinderen opstaan

Column: Een nieuw jaar

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Rouwen in de kraamtijd

Rouwen in de kraamtijd

Rouwen in de kraamtijd - daar moet je niet aan denken. Een beginnend en een eindigend leven in dezelfde periode, dat doet iets met je. Het overkwam Joos Hooimeijer en haar vriend. Midden in de zomer werd er bij mijn vader longkanker met uitzaaiingen geconstateerd. Van...

Column: De jaarringen in mijn stam

Column: De jaarringen in mijn stam

Heb je weleens met je vinger geprobeerd om de jaarringen van een boomstam te tellen? Zodat je, voor-ieder-jaar-een-ring, weet hoe oud de boom is? Dat is bijna niet te doen. Of ik raak zelf gewoon snel de tel kwijt, dat kan ook. Sommige ringen zijn héél dun, zodat je...

Goed voornemen: Eerder dan de kinderen opstaan

Goed voornemen: Eerder dan de kinderen opstaan

Ik schreef dit weekend, op zaterdag, twee artikelen. Spontaan ontstond er een Goed Voornemen. Want: wat nou als ik voortaan eerder zal opstaan dan de kinderen, voor de lol? Ik vroeg eens rond: 'Sta jij weleens eerder op dan je kinderen, gewoon voor jezelf?' Sommigen...

Zelfconnectie, ja maar hoe dan?

Zelfconnectie, ja maar hoe dan?

Kinderen die je slaan, over je grenzen gaan, die van die ongezellige schietspelletjes spelen, stiekem doen en liegen, ik heb over al deze ingewikkelde kwesties geschreven. En steeds weer kom ik terug op zelfconnectie. Maar wat is dat dan? Hoe pak je zoiets aan? In dit...

Column: De radslag

Column: De radslag

Op de kleuterschool was ik geloof ik nog niet zo bezig met later als ik groot ben. Ik herinner me er eerlijk gezegd niet zo heel veel meer van, behalve dat ik juf Juultje erg lief vond. Maar toen ik eenmaal had leren schrijven, was me al snel duidelijk dat ik...

Tweeling: altijd alles delen?

Tweeling: altijd alles delen?

Moet een tweeling altijd alles delen? Behalve dat het krijgen van een tweeling erg lollig is (tenminste dat vind ik, het is toch net alsof je lichaam een practical joke met je uithaalt), snijdt het ook af en toe door mijn hart: dat de tweeling een positie inneemt...

0