De Knutseljuf inspireert om zelfstandig of samen op een (kunst)zinnige manier aan de slag te gaan. Het boek bevat 47 originele knutselwerkjes gerangschikt naar de tijd van het jaar, stap voor stap beschreven en in duidelijke foto’s getoond. Verschillende technieken zoals werken met vilt, bijenwas, gereedschap, vuur, naald & draad en nat in nat schilderen, worden uitgelegd voor kinderen en volwassenen. 

Op kiind.nl verschijnt elk seizoen een knutsel uit het boek. Als eerste de winterknutsel: kaarsen dippen van bijenwas.

In de winter worden de dagen korter en donkerder. Met je zelfgemaakte kaarsen kun je jouw omgeving lichter maken. En het is ook nog eens hartstikke leuk om te doen! Doe je mee?

Wat is bijenwas?

Heb je al eens gewerkt met bijenwas? Het is een natuurlijk materiaal dat door bijen wordt gemaakt. Bijen hebben speciale klieren aan hun achterkant waarmee ze bijenwas produceren. Ze gebruiken deze was om hun huizen, de bijenkorven, te bouwen. Ze maken kleine kamertjes van deze was waarin ze hun honing en baby’s bewaren.

Voor mensen is de bijenwas samengeperst tot dikke gekleurde plakken om mee te kunnen boetseren. Met de dunnere plakken kun je makkelijk werkjes versieren. Als korrels kun je bijenwas gebruiken om te smelten, en om kaarsen mee te maken!

Wat leert je kind van werken met bijenwas?

Bijenwas is een prachtig materiaal om kinderen uit te dagen op motorisch vlak en te begeleiden in het oefenen van geduld. Het werken met bijenwas raakt veel diepere lagen aan, letterlijk zelfs door de werking in de diepere tastzin. Het materiaal kan worden ingezet als duurzaam en natuurlijk knutselmateriaal, en is zeer geschikt om kinderen procesgericht werken te laten ervaren. Bijenwas dwingt rust en gevoel voor het eigen lijf af.

Dip een kaars

Je gaat werken met vuur (dus lees je dit en ben je een kind: vraag een volwassene je te helpen). De bijenwaskorrels haal je bij jouw lokale imker, maar misschien heb je nog wel restjes kaarsen in huis om te gebruiken. Als de kaars straks helemaal klaar is, kun je hem ook nog extra versieren met gekleurde bijenwas. Wat een feest!

Dit heb je nodig:

  • pan met laagje water
  • blikje
  • bijenwaskorrels (of restjes kaarsen)
  • lontdraad (of katoenen draad)
  • onderzetter of bakpapier
  • pot of vaas
  • groot mens om te helpen bij en met het vuur!
  • extra: stokje of satéprikker
  • extra: bijenwas

Aan de slag

Zet een pan met water op een lage temperatuur. In de pan zet je een blikje met een laagje bijenwaskorrels. De korrels smelten nu langzaam tot een vloeibare was. Als de was helemaal vloeibaar is kan het vuur uit en zet je het blikje op een onderzetter of bakpapier. Je kunt nu aan de slag tot de was weer hard geworden (gestold) is. Dan moet het blikje weer terug in de pan op het vuur.

Blijf het dopen herhalen tot je de kaars dik genoeg vindt. Het kan best lastig zijn om een rechte kaars te maken, maar je zult zien dat kaarsen dompelen steeds beter lukt.

TIP: Als je de lont aan een stokje bindt, kun je het laten rusten op een blik om te laten uitharden.

Doop de lont in de gesmolten was. Het eerste laagje van de kaars is nu gemaakt. Laat de kaars boven het blikje uitdruppelen en daarna even uitharden. Nu kan er weer een nieuw laagje omheen. Let op: als je de kaars te lang in de was doopt, smelten de eerste laagjes weer.

Je kunt met bijenwas je zelfgemaakte kaars nog verder versieren. Op pagina 162 in het boek lees je hoe je dit doet.

Hier bekijk je de pdf van de knutsel uit het boek: Dip een kaars- Jelka Matlung.

Over het boek De Knutseljuf

Met De Knutseljuf maakt Jelka Matlung het vrijeschoolgedachtegoed toegankelijk voor iedereen. Het boek bevat 47 (kunst)zinnige knutselwerkjes die aansluiten bij de nieuwsgierigheid en fantasie van kinderen, uitgewerkt in kleine stappen zonder vakjargon of moeilijke taal. Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen dankzij duidelijke foto’s en eenvoudige uitleg meteen aan de slag. Hoewel veel projecten geïnspireerd zijn door de seizoenen, kun je ze het hele jaar door maken. Naast de knutsels biedt het boek waardevolle achtergrondinformatie voor opvoeders en leerkrachten. Het geeft inzicht in de creatieve en motorische ontwikkeling van kinderen en laat zien hoe deze activiteiten bijdragen aan belangrijke vaardigheden.

De activiteiten zijn eenvoudig, duurzaam, en vaak gemaakt met natuurlijke materialen. Basistechnieken zoals nat-in-nat schilderen, werken met bijenwas, vilten en veilig omgaan met gereedschap en vuur worden duidelijk uitgelegd met woord en beeld. Een uniek boek voor kinderen, ouders en opvoeders zoals gastouders, leerkrachten en kinderopvangmedewerkers, dat inspireert om samen of zelfstandig creatief aan de slag te gaan.

Jelka Matlung (vind haar ook op GroenerGroeien.nl) brengt in dit boek haar jarenlange ervaring als vrijeschoolleerkracht samen met haar passie voor fotografie. Francien de Vries-Wierenga vertaalde haar vakkennis naar een toegankelijk, overzichtelijk boek dat bij iedereen thuis past.

Bestel het boek hier via Jelka’s website en maak deze makers (en jezelf!) blij.

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

Boekentips

Word lid van Kiind!

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Speelgoedzak: Opgeruimd in een handomdraai

Speelgoedzak: Opgeruimd in een handomdraai

Deze speelgoedzak is gemaakt van dikker katoen waardoor de zijkanten rechtop blijven staan als je ze twee keer omslaat, de zak verandert dan in een mand. Zo kan je kind het ene moment lekker spelen met het speelgoed in de mand, en is het spelen klaar, dan hang je het...

Inspiratie voor je herfsttafel!

Inspiratie voor je herfsttafel!

Na onze oproep een foto te delen van jullie herfsttafels ontvingen we een heleboel foto’s. Wat mooi om te zien hoeveel mensen een tafereeltje maken. Maar wat is er, behalve dat het gezellig staat, nu eigenlijk zo belangrijk aan een seizoenstafel? Haal de seizoenen...

Maak een zwierrok om in te dansen!

Maak een zwierrok om in te dansen!

Deze rok maakte ik met hulp van mijn dochter en buurmeisje: Zwierrok om mee te dansen, als verkleedrok of als feestrok. De rok is geschikt voor kleuters en grotere kinderen. Ik maakte deze rok uit een oud dekbedovertrek van 200 cm breed. Voordeel van een...

Raamkristallen vouwen en knippen

Raamkristallen vouwen en knippen

Vouw-en-knip kristallen zijn leuk om in de winter de ramen of de seizoenstafel mee te versieren. Het idee is zo simpel en toch magisch voor een kind; met wat simpele knipjes ontstaan de mooiste vormen. Je hebt alleen vouwblaadjes en een schaartje nodig. Het werkt het...

Feminisme tot aan de wieg

Feminisme tot aan de wieg

Feminisme tot aan de wieg De achternaam van je kind als stap richting gelijkwaardigheid. In dit artikel schijnt gastschrijver Inonge van Twillert haar licht erop. Stel, je achternaam is Braaksma, of Klitsie, of Bil. En je wordt binnenkort voor het eerst moeder. Of, je...

Zomers ijsje met yoghurt en fruit

Zomers ijsje met yoghurt en fruit

Met fruit, yoghurt en wat creativiteit maak je ijsjes die niet alleen heerlijk smaken, maar die er ook nog eens prachtig uitzien! Daardoor zijn deze ijsjes ideaal voor op een feest of als je een barbecue organiseert: mooi om te zien en lekker zoet, maar wel...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0