Wat hebben ouders nou nodig om een geïnformeerde, vrije keuze te kunnen maken over die eerste, intense, ingrijpende voedingsmomenten van hun kind? Nou: onder andere een meer ondersteunende omgeving. Precies daarom is Kiind de crowdfunding voor de Machtige Melkpodcast gestart. Daarin onderzoeken we de structurele barrières rondom borstvoeding. Want hoe vrij ben je, als je omgeving je keuze ondermijnt?
Een belangrijke bouwsteen van zo’n ondersteunende omgeving is goed geregeld ouderschapsverlof. Verlof dat past bij de 21e eeuw, waarin ouderschap gelijkwaardig gedeeld én serieus genomen wordt. Daarom steunen wij nog steeds die belangrijke petitie. Maar daar stopt het niet.
Want als het verlof eenmaal voorbij is, staat de volgende uitdaging al te wachten: kolven op het werk. Hoe maak je dat haalbaar, zonder stress, zonder financiële gevolgen? Geerte startte deze nieuwe petitie: Verleng het bevallingsverlof en het betaalde kolfrecht. Teken ook die vooral. En lees hieronder haar motivatie: waarom raakt dit zóveel ouders?
Moeders willen borstvoeding geven
Omdat het gezond is. Omdat het natuurlijk is. Omdat het instinctief goed voelt. Maar het blijkt steeds weer moeilijker om dat vol te houden als je na een paar maanden weer aan het werk gaat. Als lactatiekundige en oprichtster van de Borstvoeding Academie zie ik van dichtbij hoe vrouwen hun best doen om te kolven en voeden, maar struikelen over wetten die niet meebewegen met hun inzet. Die stress begint vaak in de kraamweek al. Dat moet anders. Daarom startte ik een petitie.
De situatie nu
In Nederland heb je als werkende moeder recht op doorbetaalde kolftijd tot je baby negen maanden is. Maar veel moeders geven daarna nog borstvoeding. Sterker nog: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om baby’s zes maanden exclusief borstvoeding te geven en daarna in combinatie met vaste voeding door te gaan tot minstens twee jaar. Het kolfrecht sluit dus helemaal niet aan op deze gezondheidsrichtlijn. Het gevolg? Moeders stoppen eerder dan ze willen met borstvoeding. Niet omdat het niet meer lukt, maar omdat er geen tijd, ruimte of bescherming meer is.
Wat moeders meemaken
De verhalen zijn schrijnend en herkenbaar. Moeders die in schoonmaakkasten of invalidentoilet moeten kolven. Moeders die ‘even snel in hun pauze’ moeten kolven, terwijl die pauze allang is opgeslokt door werkdruk. Moeders die na 9 maanden ineens geen recht meer hebben op kolven onder werktijd, maar nog volop voeden. Moeders die snakken naar rust en regelmaat, maar zich opgejaagd voelen door een systeem dat hun borstvoedingsperiode als ‘af’ beschouwt zodra hun baby 9 maanden is.
Wat er op het spel staat
Dit gaat niet alleen over melk. Dit gaat over hechting, over gezondheid, over autonomie van vrouwen. Over de vrijheid om het moederschap vorm te geven op een manier die past bij je lijf, je kind, je waarden. Moeders die eerder moeten stoppen met voeden dan ze willen, verliezen een stuk vertrouwen in zichzelf of hebben het gevoel dat ze hun kind te kort doen. En dat is niet nodig. De wetenschap is duidelijk: langer borstvoeding geven is goed voor moeder én kind. Maar dan moet de maatschappij het wel mogelijk maken.
Wat we willen veranderen
Verleng het betaalde kolfrecht tot zolang een moeder daadwerkelijk borstvoeding geeft. Niet tot 9 maanden, maar zolang het nodig is of tot de 2 jaar WHO-richtlijn. Breid het bevallingsverlof uit tot minimaal zes maanden, zodat moeders de kans krijgen om de WHO-richtlijn van zes maanden exclusief voeden überhaupt te halen.
Een gezonde investering
We weten dat borstvoeding beschermt tegen infecties, allergieën, obesitas en zelfs bepaalde vormen van kanker. We weten ook dat een goede hechting de basis is voor een mentaal veerkrachtige generatie. Investeren in borstvoeding is investeren in volksgezondheid, mentaal en fysiek.
Teken de petitie
Als je ook vindt dat we moeders beter moeten ondersteunen in hun borstvoedingsavontuur en ouderschap, teken dan de petitie. Of je nu moeder, partner, zorgverlener, werkgever of politicus bent: laat je stem horen.
Moeders verdienen een systeem dat werkt voor hen. Geen obstakels, maar ondersteuning. Geen grenzen op papier, maar ruimte in het echt. Deze petitie is een eerste stap.
Geerte van den Broek is Lactatiekundige IBCLC, oprichtster van de Borstvoeding Academie en moeder van drie. Ze helpt moeders dagelijks bij het voeden van hun baby, geeft online cursussen, schreef een e-book over borstvoeding in de kraamweek en komt op voor meer bewustzijn rondom borstvoeding, werk en rechten.
Foto: Nina Olivari
Lees ook: Waarom een lactatiekundige in het basispakket thuishoort