Kolven met de hand doe je zo

door Drees Koren

Ken je dat verhaal van die vrouw die na een nachtje Londen haar vlucht naar huis miste? Ze had haar kolf niet bij zich. Of dat verhaal van de borsten van de moeder die de hele dag in meetings zat? Ze knalden bijna uit elkaar. Waren ze maar eerder afgekolfd.

Het zijn waargebeurde verhalen en hoewel ze geen ingewikkeld plot hebben, zorgden ze bij de hoofdpersonen voor zweet, pijn en angst. Niet grappig. Maar ze hebben wel een duidelijke moraal: als je borstvoeding geeft, wil je met de hand kunnen kolven. Ook als je geen weekendjes naar Londen in de planning hebt, trouwens.

Voordelen van handwerk

Als je met de hand kunt kolven, kun je altijd en overal de spanning van je borsten afhalen. Ook op de wc van Heathrow of tussen twee belangrijke vergaderingen door. Met de hand kun je bovendien net zo effectief kolven als met een apparaatje, of zelfs beter. Door het huid-op-huidcontact en de masserende beweging van je handen, lijkt deze manier van kolven op de bewegingen die een echte baby maakt. Cool toch? Een ander voordeel: het is muisstil, dus je hoeft niet bang te zijn dat je collega je hoort zoemen.

Stappenplan voor kolven met de hand

  1. De eerste keer (of keren) kan het fijn zijn om het onder de douche uit te proberen. Je bent dan al ontspannen en je borsten zijn lekker warm. De stroom van het water kan ook helpen om de flow van de melk te bevorderen. Als je niet onder de douche staat, kies dan een andere fijne plek, waar je je kunt ontspannen. Lees: waar geen pottenkijkers zijn.
  2. Was je handen en gebruik, als je de melk wilt opvangen, een bakje met een ruime opening. 
  3. Van te voren kun je je borst eventueel masseren of verwarmen om de toestroom van de melk te stimuleren.
  4. Zet je hand of handen in een C-greep op de borst. Daarbij zijn je vingers ongeveer tweeëneenhalve centimeter bij de tepel vandaan, op de tepelhof of bij de rand van de tepelhof. 
  5. Druk met je duim en vingers de borst in. Je beweegt je hand dus richting je borstkas.   
  6. Breng je duim en vingers in een rollende beweging naar elkaar toe, maar knijp niet te hard, anders knijp je je melkkanaaltjes juist dicht, en breng je hand weer naar voren. 
  7. Herhaal. 
  8. Verplaats je hand rondom je tepel, zodat alle kanaaltjes aan bod komen.

Disclaimer

Let op. Bij kolven geldt altijd: oefening baart kunst. Dat geldt voor kolven met een kolf, maar zeker ook voor kolven met de hand. Schrik dus niet als het de eerste keer niet goed lukt. Het betekent in ieder geval niet dat je niet genoeg melk hebt of dat je het niet kunt. Het betekent waarschijnlijk wel dat je meer tijd en rust nodig hebt om het kolven te laten slagen. 

Wil je alles weten over borstvoeding? En wil je het ook in de praktijk uitgelegd krijgen? Dan is de borstvoedingscursus vast iets voor jou. In deze online cursus krijg je alle ins en outs uitgelegd en kun je meekijken met echte moeders en echte kindjes die het voor je voordoen.

Meer lezen:

La Leche League | Borstvoeding

Stefan Kleintjes en Gonneke van Veldhuizen-Staas | Het nieuwe borstvoedingsboek

Fotografie: Anouk Pross

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Zijn voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd? Ongetwijfeld van allebei een beetje, maar ik wil je vertellen over onze aangeboren voorkeur voor gezond voedsel. Ja, ook die van jou. Baby's blijken heel goed in staat te zijn om een gevarieerd dieet voor zichzelf...

Borstvoeding na keizersnede

Borstvoeding na keizersnede

Het is een van die bekende borstvoedingsmythes: na een keizersnede zou moedermelk niet op gang komen. Dit is niet waar. Borstvoeding komt op gang door hormonen en dat proces start zodra de placenta geboren is. Prolactine zorgt voor de aanmaak van de melk en oxytocine...

Maak ik genoeg melk? (en andere belangrijke vragen)

Maak ik genoeg melk? (en andere belangrijke vragen)

Maak ik wel genoeg melk?! Deze vraag houdt veel jonge moeders bezig, zeker als ze voor het eerst een baby aan de borst hebben. Je ziet immers niet hoeveel je baby aan de borst drinkt. Spoiler: ja, zeer waarschijnlijk maak je precies genoeg melk.  In het net verschenen...

8 maffe dingen die je baby met je borsten doet – en waarom

8 maffe dingen die je baby met je borsten doet – en waarom

Misschien had je, voordat je moeder werd, een picture perfect beeld van hoe je baby sereen aan je borst zou drinken. Maar deze (leuke) eigenaardigheden zag je waarschijnlijk niet helemaal aankomen. Wonderlijk, hoe ver zo’n tepel mee kan rekken Met zijn handen in het...

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Vijf dingen die ik had willen weten in de kraamweek

Het is inmiddels 16 maanden geleden, en ik moest van mezelf toch eens gaan schrijven over die kraamweek. Ik had er eentje vol geluk en vol tranen. Een lekkere mengelmoes van emoties, precies zoals dat blijkbaar gaat. Daarbij, het was onze eerste keer! Alles is nieuw,...

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – aan de borst én met de fles

Voeden op verzoek – vanzelfsprekend? In de natuur doet geen enkel zoogdier er moeilijk over: na de geboorte van de jongen wordt er gezoogd. Het lichaam van het moederdier is ervoor gemaakt en de jongen weten dat zij bij hun moeder moeten zijn voor voeding. In principe...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0