Mooie kraamcadeaus voor kersverse ouders

door Jannie

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, luidt het gezegde. Natuurlijk is het niet leuk om te klagen over cadeaus die je in het kraambed krijgt van enthousiaste visite. Toch zijn sommige cadeaus populairder dan andere. Wij vroegen ouders welke cadeautjes zij nuttig vonden en welke geschenken hen dierbaar zijn. De meest gewilde cadeaus zetten we op een rij. Ter inspiratie voor het volgende kraambezoek dat je gaat afleggen, of misschien wel voor je eigen verlanglijstje.

Dure cadeaus

Soms wil familie een groot cadeau geven aan het nieuwe wonder, of geven vrienden samen iets duurs. Je kunt dan denken aan een kinderstoel of wiegje, maar er zijn meer opties.
Aan een draagdoek kun je best veel geld kwijt zijn. Aangezien je deze veel gebruikt is dit een mooi cadeau om te geven. Een nieuwe draagdoek kost al snel tachtig euro. Naast de draagdoek kun je ook een draagconsult vragen.
Een dubbelzijdige elektrische kolf heb je vanaf 150 euro. Omdat veel vrouwen met zo’n kolf een stuk sneller en gemakkelijker kolven is dit een product waar je lang heel blij met bent.

Fijne cadeaus

Natuurlijke verzorgingsproducten – dus zonder giftige stoffen – zijn vaak wat duurder dan de gangbare verzorgingsproducten, maar worden doorgaans wel erg gewaardeerd.

Zijden of wollen mutsjes houden baby’s hoofdje lekker warm. Dat is belangrijk, aangezien het hoofd van een baby een derde deel vormt van zijn hele lichaam. Wol en zijde voelen prettig aan. Ook andere kleding van deze stoffen is prettig voor de gevoelige huid van kleine kinderen.

Een lingeriebon werd ook genoemd als goed kraamcadeau: je kunt dan zelf een mooie voedings-BH uitkiezen.

Erg nuttig om te krijgen zijn hydrofielluiers. Deze gebruik je als spuugdoek, katoenen luier en leg je onder het hoofdje, op je schouder of waar dan ook. Veel hydrofielluiers graag!

Een boek over borstvoeding, babymassage, voedselintroductie, babygebaren of babyzindelijkheidscommunicatie kan ook erg goed van pas komen voor jonge ouders die op zoek zijn naar dit soort informatie.

Bijna iedereen vindt voorleesboeken een fijn cadeau om te krijgen. Hier heb je er ook niet snel teveel van.

Kleertjes worden ook vaak gegeven. Het is echter wel heel smaakgevoelig. De ene ouder is helemaal niet gecharmeerd van een groot konijn op een shirt en de ander juist wel. Koop bij twijfel daarom iets neutraals, neem niet je eigen smaak als uitgangspunt.

Heel nuttig zijn veiligheidsartikelen als cadeau. Denk aan stopcontactbeveiliging, een traphekje, deurstoppers, etcetera.

Persoonlijke cadeaus

Een zelfgemaakt kledingsstuk, knuffeltje of dekentje vinden veel kraamouders bijzonder om te krijgen. Je weet dat iemand er tijd en moeite in gestoken heeft en dat je een uniek product in huis hebt. Alleen dat maakt het al speciaal. Op Kiind staat bijvoorbeeld een labeldoekje, rammelaar, slaapzakjespeelgoedzak, kruippakje, wagenspanner, aankleedkussenhoes en strikmutsje. En er komt steeds meer bij!

Indien je de kersverse ouders goed kent wordt het kiezen van een mooi cadeau een stuk gemakkelijker. Dierbare persoonlijke cadeaus die door lezers genoemd werden waren een mooi sieraad, een (symbolisch) boompje voor in de tuin, een kunstwerk of een beeldje met als thema ouderschap, bevalling of borstvoeding.

Gepersonaliseerde cadeaus, zoals een slabbetje met de naam van de baby of een mok met het geboortekaartje erop gedrukt, vallen niet bij iedereen in de smaak. Veel van onze lezers vinden het leuk, maar anderen vinden het helemaal niets. Probeer dus een goede inschatting te maken. Bij twijfel? Niet doen.

Ze hebben alles al

Wanneer iemand al meerdere kindjes heeft, is het extra lastig om een leuk en praktisch cadeau te verzinnen. Je kunt een donatie doen aan een goed doel.

Ook doet een cadeaubon het nog altijd goed. Kijk of je een (web)winkel kunt vinden die goed past bij de kersverse ouders.

Een cadeaumand

Ouders vinden het ook vaak leuk om een mand te krijgen met meerdere kleine dingetjes. Bijvoorbeeld zeven cadeautjes: één voor elke dag van de kraamweek. Vul de mand met leuks voor de baby, voor de moeder, de vader en eventueel iets voor broertjes of zusjes. Hieronder vind je een klein overzicht met ideetjes voor in een cadeaumand.

Tot 5 euro:
Eerste tandenborstel + tandpasta
‘Eerlijke’ chocolade
Babyparacetamol
Eco billendoekjes
Hydrofieldoeken
Blokboekje (kartonnen boekje)
Babykniekousen (krijgen ze niet uitgeschopt en ideaal in de draagdoek)
Doe-boeken voor broertjes/zusjes vanaf 3 a 4 jaar

tot 10 euro:
Wollen mutsje
Smeersel voor moeder en/of baby
(wasbare) Zoogcompressen
Beenwarmers

tot 20 euro:
Muts met sjaal en wantjes
CD met wereldmuziek voor kinderen
CD-luisterboek

Goede inschatting

Bij het uitzoeken van een cadeau blijft het belangrijk dat je een goede inschatting maakt van wat de ouders leuk en/of handig vinden. Dus zijn de ouders leesmonsters? Dan neem je een mooi prentenboek mee. Wonen ze op een boerderij, met lekker veel speelruimte? Geef ze dan een schommel of een appelboom. En zijn ze muzikaal? Dan wordt een mooie cd vast gewaardeerd. En voor de bewuste ouders shop je een mooi boek voor later, bij de Wereldwinkel bijvoorbeeld.
En is het nog niet hun smaak? Dan kunnen ze er altijd nog iemand anders blij mee maken. Uiteindelijk gaat het bij cadeaus om het gebaar.

En fijn voor alle nieuwe ouders? Kraamkost! Maak een warme, gezonde maaltijd en breng deze even langs. Precies waar je op zit te wachten als je net bevallen bent.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Genoeg gezwegen: als bevallende vrouw heb je rechten

Genoeg gezwegen: als bevallende vrouw heb je rechten

Nog steeds horen veel vrouwen dat een gezonde baby het enige is dat telt. Alsof zij er niet toe doen. Alsof je bevalling niet een enorme impact heeft op hoe je daarna aan het ouderschap begint. Alsof het of-of is. Daarom organiseert stichting Geboortebeweging voor de...

Taboe op miskraam: praat je erover?

Taboe op miskraam: praat je erover?

Een miskraam. Je moet er niet aan denken. Als het je overkomt, heb je naast het verlies te maken met wat je aan de mensen om je heen vertelt. Dit zijn de tips van ouders die een miskraam meemaakten. Wat wel helpt Als je zelf een miskraam hebt helpt het om erover te...

Gouden tips van Beatrijs Smulders voor je bevalling

Gouden tips van Beatrijs Smulders voor je bevalling

Over bevallen kun je eindeloos lang praten. Beatrijs Smulders begeleidde ontelbare vrouwen tijdens hun bevalling en schreef de klassiekers Veilig zwanger, Veilig bevallen en Veilig door de kraamtijd. Toch vindt ze dat je het ook simpel kunt houden.  Dingen...

Vroeggeboorte: hoe zorg je voor je premature baby?

Vroeggeboorte: hoe zorg je voor je premature baby?

Als je zwangerschap normaal verloopt, dan beval je ergens tussen de 37 en 42 weken van een gezond kind, thuis in je eigen bed, of in het ziekenhuis. Helaas loopt het ook wel eens anders, bijvoorbeeld als je kind al dan niet volgens verwachting (veel) te vroeg ter...

NIPT: hebben zwangeren teveel keuzes?

NIPT: hebben zwangeren teveel keuzes?

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) wordt sinds 2017 aan elke zwangere aangeboden. Het is een omstreden test. In landen als IJsland en Denemarken zie je sinds de invoering van de test een enorme daling van het aantal geboortes van Down-kinderen. Er worden er daar...

Column: Zwanger, tegen alle verwachtingen in

Column: Zwanger, tegen alle verwachtingen in

Vorige maand las je over het hormonencircus dat Lisa Wade inging om zwanger te worden. Deze maand het vervolg. Over verwondering, uitspraken, vrijheden en beloftes. Toen ik verliefd werd op Peter wist ik dat dit ook betekende dat ik waarschijnlijk nooit moeder...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0