Laat je scharrelkiind op vrije voeten!

door Nelleke Bos

Vrijheid. Om te bewegen hoe je wil, waarheen je wil. Vond ik altijd vanzelfsprekend. Als er dit jaar íets voelbaar is geworden, is het wel hoe kwetsbaar vrijheid is. Hoeveel wij mensen over de aarde bewegen, en welke gevolgen dat kan hebben. Dat alles wat wij gebruiken en wat wij doen, sporen achterlaat. Impact heeft. De ene of de andere kant op. De crisis maakt een hoop duidelijk, en laat ons vragen stellen. Over gezondheid bijvoorbeeld, en over onze verbinding met elkaar, onze relatie met de natuur.

Gezondmakende keuzes

We hebben gezien hoe prachtig schoon lucht kan worden, hoe helder het water, als we de natuur met rust laten. Nu is ‘altijd thuisblijven’ geen reële manier om duurzaam en gezond te leven. Wat dat betreft verlangen we allemaal wel naar de vrijheid om te gaan en staan waar we willen. Dus wat kunnen we doen? De aarde zou weleens een heel stuk mooier en gezonder kunnen worden, wanneer wij duurzamer en duurzamer gaan leven. Wanneer we iets goeds toevoegen met alles wat we ondernemen. En we zien dit wonder voor onze ogen gebeuren. Over vrijheid gesproken… daar word je toch blij van.

Soms is het een zoektocht naar gezonde keuzes. Waar moet je beginnen? Ik probeer het altijd zo concreet mogelijk te maken. Kan ik met mijn gedrag of mijn aankopen ervoor zorgen dat ik blij word EN ik iets goeds doe voor de natuur?

Nieuw: Het Kleine Speelgoedboek

Bestel de online special over spelen

Begin bij je basis

Vandaag begin ik bij mijn voeten, en die van de kinderen. Hoe is het met ze? Hebben ze genoeg ruimte en bewegingsvrijheid? En waar zijn de schoenen van gemaakt? Van welk materiaal en in welke omstandigheden?

Na een paar maanden waarin al die voetjes van ons vooral in en om het huis rondliepen, zijn we veel gedachten over vrijheid rijker. Ik wil nóg meer dan voorheen de dingen echt anders aanpakken. Het verschil maken, misschien met kleine stapjes, als het maar groene stapjes zijn. Die vrijheid hebben we namelijk altijd.

Ik heb de schoenen van Wildling leren kennen. Echte ‘minimal shoes’, die de natuurlijke vorm en beweging van voeten respecteren. Schoenen die vrijheid geven aan je voeten, ademruimte voor je tenen, maar ook de aarde eren. Hoe?

Minimal shoes, maximale vrijheid

Wildling shoes werkt door op alle mogelijke manieren ‘zo min mogelijk’ te doen. Klinkt raar? Zo min mogelijk je voeten inpakken, waardoor je veel contact houdt met jezelf en met de grond waar je op staat. Dat is niet alleen super ergonomisch, maar zeker voor jonge kinderen goed om hun natuurlijke houding en manier van bewegen intact te houden. Niet voor niets heet de volwassen lijn ‘Rewild’. Onze voeten zijn in gevangenschap geweest met stugge schoenen. In de minimal shoes worden onze voeten als het ware bevrijd en opnieuw wild en vrij gemaakt. Ik vind dit een leuke gedachte. Minder schoen, meer vrijheid.

Maar ook in het kiezen van materiaal en productie denkt Wildling na over ‘minder’: zo min mogelijk gebruik van vervuilende of niet-recyclebare materialen, zo min mogelijk CO2-uitstoot. Dit alles met het oog op een vrije planeet. Vrij van vervuiling, vrij van uitputting. hè, ik krijg er meteen al meer lucht van. Binnen het bedrijf doen ze bovendien aan zo min mogelijk hiërarchie, zo min mogelijk beperkingen ‘van bovenaf’ (lees: lekker veel vrijheid en creativiteit voor werknemers). Om samen tot de best denkbare schoenencollectie te komen in alle opzichten.

Kortom, met het minimale creëren ze maximale vrijheid voor grote en kleine voetjes. Fysieke vrijheid voor ons en onze kinderen tijdens het bewegen, en wat ik noem ‘toekomstvrijheid’. Zodat ook onze kleinkinderen en hun kinderen blijven genieten van een mooie aarde.

Bekijk hier de collectie van Wildling shoes!

Lees hier waarom wij heel selectief samenwerken met de fijnste merken.
Beeld: Maria Herzog

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Lezerspost: Vaccinatietwijfels

Lezerspost: Vaccinatietwijfels

Een van de meest ingewikkelde keuzes die ik heb moeten maken als ouder, is die van vaccinaties. Wel doen, niet doen? Verlaat doen? Deels? Bij onze eerste zoon kozen we voor het volledige RIVM-programma, maar dan pas vanaf 9 maanden in plaats van 6 weken. Zodat die uk...

Hoe het zit met buikpijn bij kinderstress

Hoe het zit met buikpijn bij kinderstress

Geeft jouw kind ook zo vaak ‘buikpijn’ op als klacht? Soms zie je de oorzaak meteen, maar net zo vaak is het een raadsel waar die buikpijn vandaan komt. Darmfloraspecialist Nienke Gottenbos vertelt over de oorzaak, het effect en wat je eraan doet. Dit artikel...

Anatomie: Hoe wordt poep gemaakt?

Anatomie: Hoe wordt poep gemaakt?

Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen de oren van je kop vragen. Het begint met de bekende 'waarom?' vragen en niet veel later komen ze met specifiekere vragen. Poep- en plasanatomie Wat gebeurt er met je eten en drinken? Waar komt poep en plas vandaan? Wat is gezond...

Eet chocola voor een betere wereld

Eet chocola voor een betere wereld

Voor een gezonde, duurzame en eerlijke planeet zijn er best wat dingen die we niet doen. Ik sta tenminste geregeld te prakkiseren in de winkel. Heb ik zin in chocola, maar met de kennis dat er in de cacao-industrie veel aan de hand is, wordt het al gauw een guilty...

Boek: Vrije geboorte

Boek: Vrije geboorte

Terwijl op dit moment de verloskundige zorg alleen maar medischer dreigt te worden, lees ik in Vrije geboorte van Anna Myrte Korteweg waarom de geboortezorg beter een andere weg in kan slaan: met juist meer vertrouwen in de natuur. Van angst naar extase en van...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0