Langvoeden: Over stoppen met borstvoeding wanneer jij wilt

door Sandii Zachte

Weet je wat zo gek is aan borstvoeden? In het begin is borstvoeding een kwestie van opbouwen. Alle hulp is gericht op het op gang krijgen van de voeding. Zit je net lekker in een stabiele periode, dan begint het afbouwen alweer. Na een paar maanden vragen de eerste mensen al hoe lang je nog gaat voeden, of – als je pech hebt – of je niet eens moet stoppen. Dit soort goed bedoelde vragen ondermijnen de onbevangenheid die wat mij betreft bij borstvoeding mag horen. Die ooit bij borstvoeding geven hoorde. Het is er gewoon. Het hoort erbij. Maar ook zonder wel of niet goedbedoelde bemoeienis begint het afbouwen bij een lang borstvoedingsavontuur vaak al zo rond een half jaar. Ondanks het gezegde ‘food under one is just for fun’ werd ik bij mijn oudste na een aantal maanden bijvoeding al onzeker of ze niet al wat meer zou moeten eten. Vanaf kind twee heb ik dat gelukkig los kunnen laten. Borstvoeding wint het qua voedingsstoffen van al het eten. Dus ook van fruit, groente, brood en zélfs van chocola. 

In editie MOED deelde ik mijn verhaal. Lang durfde ik me er niet over uit te spreken en daar baalde ik van. Dus toen het thema ‘moed’ was, besloot ik dat het tijd was om te vertellen over mijn ervaring met langvoeden. Dat deed ik in een live op Instagram met Anke Popping.

Gratis artikel (niet) oordelen

Waarom we het zo ontzettend aantrekken wat anderen van ons denken

Vragen die ik van lezers binnen kreeg voor deze live waren: ‘Wat als ik niet meer wil voeden? Wat moet ik doen als ik het gewriemel niet meer wil? Hoe kan ik afbouwen?’

Bij borstvoeding geven kom je vroeg of laat je grenzen tegen. Misschien al aan het begin, omdat je het een heel onprettig idee vindt om te gaan borstvoeden, maar bij de meeste vrouwen later, en vaak ook steeds opnieuw. Bij elke fase komen de vragen weer terug: ‘Wil ik dit? En hoe lang nog?’

Wat volgens mij wel belangrijk is bij overwegen wanneer je wilt stoppen, je afvragen: ‘zijn dit mijn eigen grenzen omdat ik het echt niet fijn vind voelen of of schaam ik me voor andere mensen?’ 

Bekijk hier de video



Beeld: Nina Olivari

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Alles over kant-en-klaar beleg

Alles over kant-en-klaar beleg

Je baby is zes maanden dus je bent waarschijnlijk begonnen met bijvoeden. Natuurlijk geef je groenten en fruit en je kunt daarbij veel soorten al geven. Onder dit artikel vind je een link naar het voedselintroductieschema, waar in staat wat je wanneer kunt geven. Het...

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Waarschijnlijk was je, net als ik, al best bewust bezig met gezondheid. Met een baby (op komst) of jonge kinderen zie je zo duidelijk waar je het allemaal voor doet. Je kind groeit op alles wat jij geeft aan drinken, eten, verzorging. Hoe puurder, hoe beter.  Sinds de...

4 dingen die je wilt weten over donormelk

4 dingen die je wilt weten over donormelk

Melk doneren gebeurt al best veel, en als alle gemakkelijk kolvende vrouwen een flesje per week doneren, dan kan iedere baby moedermelk krijgen. 4 dingen die je wilt weten over donormelk: Doneren gebeurt met name via het moedermelknetwerk van lactatiekundige IBCLC...

Zo kies je de juiste maat bh

Zo kies je de juiste maat bh

Een goed passende bh is extra belangrijk als je borstvoeding geeft. De meeste vrouwen dragen níet de juiste maat. Deze stappen helpen je om de perfecte bh te vinden: - Als eerste moet je kijken naar de omvang van de BH. Meetlint mag het raam uit: passen is het devies!...

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Monkey Platter: laat je kind zelf kiezen wat ze eet

Zijn voorkeuren voor smaken aangeboren of aangeleerd? Ongetwijfeld van allebei een beetje, maar ik wil je vertellen over onze aangeboren voorkeur voor gezond voedsel. Ja, ook die van jou. Baby's blijken heel goed in staat te zijn om een gevarieerd dieet voor zichzelf...

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Ode aan de E-nummers – of juist niet?

Het boek ‘Ode aan de E-nummers’ van microbioloog Rosanne Hertzberger deed veel stof opwaaien. Want waren we net allemaal aan de vergeten groenten, huisgemaakte soepen en het zelfgemaakte speltbrood, beweert iemand plotseling dat het niet nodig is. Dat je eigenlijk net...

0