Sommige boeken hebben in ongeschreven koeienletters ‘Bijzonder Geschikt Voor Kiind Magazine’ op de omslag staan. Omdat ze gaan over alles waar wij van houden: Lekker koken, pure ingrediënten van het seizoen, van biologische en sociaal betrokken boeren op fietsafstand. Lekker Lokaal is zo’n boek. Aan de hand van zes fietsroutes langs in totaal 38 boerderijen en kwekerijen wordt de inheemse keuken van Noord-Holland in kaart gebracht. En dat is een stuk avontuurlijker dan het klinkt.
Lekker Lokaal is meer dan een een kookboek vol heerlijke groente- en fruitgerechten. Je krijgt aan de hand van tien korte interviews ook een beeld van het werk en de passie van de telers en kwekers van al dat lekkers. Zo blijkt Kwekerij Osdorp een zinvolle dagbesteding te bieden aan zo’n vijftig daklozen, verslaafden en psychiatrische patiënten per dag, en bij Hoeve De Vogel in Hoofddorp kunnen schoolklassen een dagje meelopen om te zien wat er allemaal komt kijken bij het kweken van hun dagelijkse hap.
Een mooi en inspirerend kookboek voor iedereen die waarde hecht aan lokale, biologische seizoensgroente en -fruit
De recepten zijn helder geschreven en geïllustreerd met smakelijke foto’s. Daarnaast geeft de schrijfster van Lekker Lokaal de nodige achtergrondinformatie over de gebruikte ingrediënten, en achterin het boek staan de openingstijden en het aanbod van de boerderijen op de routes. Alles bij elkaar is het een mooi en inspirerend kookboek voor iedereen die waarde hecht aan lokale, biologische groente en fruit van het seizoen.
Het enige nadeel van Lekker Lokaal is dat de fietsroutes, eigenlijk onvermijdelijk, ook lokaal zijn. Alle routes liggen in of rondom Amsterdam. Daarmee is het boek ook voor Groningers of Eindhovenaren nog mooi om te lezen, maar zij zullen hun seizoensgroenten bij andere boerderijen bij elkaar moeten spokkelen. De routes zijn met een gemiddelde lengte van zo’n dertig kilometer wellicht ook wat te ambitieus voor ouders met jonge kinderen.
Maar de ervaring heeft geleerd dat een peuter zich rustig een hele dag kan vermaken met scharrelen tussen de kippen op de dichtstbijzijnde zorgboerderij. En juist voor kinderen smaakt niets zo lekker als een eitje dat ze zélf uit het leghok hebben mogen rapen, of een pompoen die de boer hoogstpersoonlijk van de rank heeft gesneden. Daar kan geen supermarkt tegenop.
Lekker Lokaal. Koken met het beste van de buurt boer. Amsterdam & omgeving | Jeroen Groen | ISBN 978902313549
www.becht-boeken.nl