In veel tuinen en groenstroken tiert de heermoes welig. Ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. Voor wie het niet kent: het ziet eruit als schattige, kleine kerstbomen.
Een vindingrijk plantje
Maar het is alles behalve schattig, want voor je het weet staat de tuin ermee vol. De reden hiervoor is dat heermoes zich zowel via sporen als via diepe wortelstokken met vele vertakking verspreiden. Het is een heel oud plantje wat al groeide in de tijd van de dinosauriërs. Familieleden van de heermoes groeiden zelfs uit tot hoge bomen. Het is dus een echte overlever die je ziet op plekken waar andere planten niet kunnen groeien.
Natuurlijke boost voor de tuin
Fijn hoor dat het zo’n sterke en vindingrijke plant is, maar in de tuin zit je er maar mooi mee. Omdat je het eigenlijk nooit echt kunt winnen van heermoes is er maar een andere oplossing: samenwerken.
Natuurlijke gier
Heermoes haalt haar voedingsstoffen namelijk diep uit de grond en zit daarom tjokvol mineralen. En dat kan de rest van je tuin goed gebruiken. De meest praktische toepassing is om er gier van te maken. Trek samen met je kinderen zoveel mogelijk heermoes uit de grond. Als dat niet lukt, kun je het plukken. Stop het vervolgens in een emmer met ruim water. Ongeveer één op tien is een mooie richtlijn. Doe er een deksel of plank op en wacht twee weken.
Wanneer jullie tussendoor een kijkje neemt zul je al snel ontdekken waarom het gier heet. Je kinderen vinden het vast machtig interessant. Het doet namelijk echt niet onder voor gewone gier. Is je mengsel klaar? Giet het dan verdund in de rest van de tuin. Zeef het voor de zekerheid met een oude zeef of theedoek, zodat je geen wortelstokken door de rest van je tuin giet. Want dan staat je tuin gegarandeerd over een paar weken vol.
Meerdere toepassingen
Ook als je last van bladluizen hebt, kun je deze natuurlijke gier goed gebruiken. Heb je maar een klein beetje nodig, dan kun je ook wat heermoes aan de kook brengen en drie kwartier laten borrelen. Laat het vervolgens afkoelen, zeef het en giet of spuit het op de belaagde plant.
Het stinkt echt ver-schrik-ke-lijk maar je tuin zal je dankbaar zijn. Echt waar!
https://kiind.nl/article161/
https://kiind.nl/article167/
https://kiind.nl/article443
https://kiind.nl/article292/
https://kiind.nl/article397/
https://kiind.nl/article184/
https://kiind.nl/article183/