Leren als ontdekkingsreis of als verplichte afvinklijst?

door Nelleke Bos

Leren doen we aan de lopende band. Groot en klein. Kinderen hebben een heleboel te leren. Ze zijn immers pas kortgeleden begonnen aan het leven. Wij weten al veel meer. In elk geval als het kennis en levenservaring betreft. Om kinderen het nodige bij te brengen, gaan we meestal op een manier aan de slag die we overal om ons heen zien, die we gewend zijn, maar die helemaal niet zo constructief hoeft te zijn. Vooral de basishouding tussen volwassene en kind valt op. Wat is dit voor basishouding? 

Leerfabriekjes

We zijn gaan kijken naar leren als iets dat moet. En als iets dat iedereen op dezelfde manier en ongeveer op hetzelfde moment moet doen. Je moet zindelijk zijn met vier jaar, je moet leren lezen in groep drie, je moet toetsen maken en meekomen met de rest. Dit vormt de basishouding waarmee we als maatschappij de kinderen benaderen. 

Zoals Alfie Kohn signaleert dat we de onbewuste overtuiging hebben dat kinderen niet zullen leren als wij het er niet ‘in stampen’. Ook ziet hij dat we vaak de ‘opvoedkundige lijn’ doorgeven die we zelf hebben ontvangen als kind. Zelfs wanneer wij er in die tijd allesbehalve gelukkig van werden. Er kunnen ongemerkt heel wat overtuigingen in de weg zitten, voordat we met een heldere blik naar kinderen kijken. En dat kan onszelf én onze kinderen belemmeren.

Nieuw: Het Kleine Speelgoedboek

Bestel de online special over spelen

Ontdekken, leven, leren

Waarom geven we zoveel sturing (of zelfs dwang) aan kinderen, en wat maakt het zo moeilijk om dit niet te doen? En de allerleukste vraag: Hoe zorg je ervoor dat je hier vrij van blijft? Om op deze en andere vragen in te gaan, maakten we een e-book over natuurlijk leren.

Of het nu thuis of op school is, op de tekenclub of zwemles. Onze houding en verwachting van kinderen beïnvloedt hoe zij leren. Gaandeweg lijkt het pad steeds smaller geworden terwijl de wereld juist steeds complexer wordt. 

Er zijn meer manieren om naar kinderen te kijken, en hen weer vol vertrouwen de wereld in te laten gaan. Omdat ze in de basis vrije denkers zijn. Woeste ontdekkingsreizigers. Avonturiers die het leven willen grijpen. En wij hen vooral de instrumenten mee willen geven om hun reis te maken, zonder de hele route voor ze uit te stippelen.

Omdat kinderen hoe dan ook leren, en het ertoe doet hoe wij hen begeleiden, maakten we het e-book Natuurlijk leren. Leden van de Kiindspeeltuin krijgen dit e-book vanzelf toegestuurd. Maar het is ook los te bestellen.

Beeld: Lotte Dirks

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Zomervakantie, 6 weken vrijaf, júist als je dyslexie hebt

Stel:  je bent een kind en je hebt dyslexie. Iedereen om jou heen helpt jou om het makkelijker voor je te maken. Op school ondersteunen ze je door het geven van extra uitleg, je volgt een dyslexie-begeleidingstraject (elke week 50 minuten lezen met een dyslexiecoach)...

Zinnig knutselen: thuis en op school

Zinnig knutselen: thuis en op school

De knutselwerkjes van school werden in coronatijd verplaatst naar thuis. Ik betrapte mezelf erop dat bij tijdnood in het thuisschoolschema, ik soms zei: maak eerst rekenen af, dan zien we wel of we toe komen aan het knutselwerkje. Ai! Daar degradeerde ik creativiteit,...

Jongens hebben meesters nodig, meer dan meisjes

Jongens hebben meesters nodig, meer dan meisjes

'Jongens steeds slechter in eindtoets van basisschool' kopte het AD vorige week. Hoewel dit volgens onderzoek waar is, vind ik de kop wat ongelukkig gekozen. Het suggereert namelijk dat de schuld bij de jongens zelf ligt. Maar wanneer het met groepen kinderen niet...

Meestgestelde vraag bij thuisonderwijs: Heeft je kind vrienden?

Meestgestelde vraag bij thuisonderwijs: Heeft je kind vrienden?

Het is een van de eerste vragen die je krijgt wanneer je thuisonderwijs geeft: 'Hebben jouw kinderen vrienden?' Ik kan je vertellen dat het mij ook enorm bezighield tijdens het maken van onze keuze. Sterker nog: ik heb er zelfs wakker van gelegen. En tot mijn schaamte...

Tips van een thuisonderwijzer

Tips van een thuisonderwijzer

De komende drie weken zijn alle ouders een beetje thuisonderwijsouders. Ook voor ouders die al thuisonderwijs geven, zoals wij, is het een vreemde tijd zonder clubjes, cursussen en workshops. Misschien valt het je niet per se zwaar en vind je het leuk om er meer uit...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0