Lente: een lesje van de natuur

door Jannie

Veel scholen halen elk seizoen een stukje natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. De natuur is heel leerzaam! Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is middenin het groen op ontdekkingstocht gaan. Je hoeft er geen biologieles van te maken, vaak is observeren en onderzoeken al genoeg.

Voor oudere kinderen is het leuk om een natuurboekje bij te houden. Een leeg schriftje waarin je blaadjes kunt plakken, aantekeningen kunt maken en waar je foto’s in kunt doen.

De lente

In de lente staan het nieuwe leven en de prille groei centraal: de eerste bloemen, knoppen in de bomen, vogels die een ei leggen en lammetjes in de wei. Laat je kinderen dit zien door erbij stil te staan in het dagelijkse leven of door op pad te gaan. Dreumesen vinden dit al heel interessant en dat blijft jaren leuk.

Het volgen van de groei

Laat de knoppen in de bomen zien, kijk samen elke week weer. Je ziet ze langzaam veranderen! Een groter kind vindt het misschien interessant om er steeds een foto van te maken. Een kind voelt zich daardoor betrokken en trots: alsof hij meegeholpen heeft met het laten groeien van het blaadje! Dit kan natuurlijk ook met bollen die uitkomen.


In de lente staan het nieuwe leven en de prille groei centraal

Vogels spotten

In de lente zijn vogels erg actief. De mannelijke vogels proberen de vrouwelijke variant te versieren. Dit doen ze met veel gedans en gekwetter (baltsen). Ook maken ze hun nesten klaar en moeten ze extra veel eten zoeken voor hun hele gezin.
Met de kleintjes kun je lachen om de gekke capriolen en het luide gefluit van de vogels. Je kunt samen een nestelmandje maken. Met oudere kinderen kun je kijken of je kunt spotten welke vogels jullie zien. Schrijf ze op. Het is leuk om in een ander seizoen te kijken of er verschillen zijn.

Moestuin

Zodra de kou uit de grond is, kan de moestuin weer klaargemaakt worden voor gebruik. Het onkruid moet verwijderd worden, de aarde omgespit en bemest. Hierbij kom je vast allerlei beestjes tegen.
Spinazie, peulen, snijbiet, worteltjes en uien zijn voorbeelden van groente die in de lente gezaaid kunnen worden. Op de achterkant van een zakje zaadjes vind je wanneer ze in volle grond gezaaid kunnen worden.

Natuurspeurtocht

Maak een mooie speurtocht door een park of bos en verwerk hier leerzame momenten en natuurvragen in. Laat bijvoorbeeld zien welke poep en welke voetafdrukken bij een geit horen en laat de kinderen dit spoor volgen. Je kunt tussendoor weetjes ophangen. Bijvoorbeeld dat een geit geen voeten heeft of poten, maar hoeven. Hoe een vrouwelijk en een mannelijke geit heten. Laat ze geitenmelk proeven. Vertel dat wanneer een geit en een schaap samen een kindje krijgen, ze dit een scheit noemen (altijd hilarisch). Je kunt natuurlijk elk willekeurig thema aanpakken. Je kunt hier meer lezen over speurtochten. Het is ook leuk om de kinderen een steen of stoeptegel te laten omdraaien. Daar zitten vast veel interessante beestjes onder!

Mooie plekken

Boomgaard

De fruitbomen staan in bloei. Tijd om te wandelen of fietsen langs een fruitgaard.

Boerderij
Op de boerderij vind je natuurlijk lammetjes, kalfjes, kuikentjes en ander jong grut.

Heide

In de lente gaan op sommige plekken de schapen de heide op. Een wandeling door heidegebied is dus een aanrader.

Bos
Door de verse blaadjes is het bos in het voorjaar een lichte en vrolijke plek om te bezoeken. Je kunt in het bos natuurlijk ook heel goed kleine beestje zoeken. Neem je vergrootglas en onderzoekspotje mee!

Water
Bij een vijver, meertje, beek of ven kun je zien hoe een moedereend de kuikens zwemles geeft.

Wei
Tegen het einde van de lente zijn veel paardenbloemen al uitgebloeid. Je kunt de pluizebollen uitblazen in de wei.

Strand
In de duinen vind je veel verschillende soorten planten en vogels. Daarna kun je gaan strandjutten.

Vindselmuseum

Na al die leuke activiteiten heb je vast een hoop mooie spullen gevonden. Hiermee kun je een vindselmuseum of vindselcollectie maken. Zoek samen naar informatie over de spullen en schrijf bij alles op wat het is. Maak een uithangbord en uitnodigingen voor vriendjes en bespreek de openingstijden. Zo kunnen nog veel meer mensen iets nieuws leren van de natuur!

Lesje van de zomer

Lesje van de herfst

Meer lezen op Kiind Magazine

Een spannende ontdektuin

De ontdektuin

Wandelen is leuk

Er op uit met je kind

Een kindermoestuin

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Wandelen is leuk: activiteiten voor onderweg

Wandelen is leuk: activiteiten voor onderweg

De herfst is bij uitstek het seizoen om uit wandelen te gaan. Het is nog niet te koud en op droge dagen schijnt vaak een zonnetje - heerlijk wandelweer en de bossen liggen vol mooie schatten.Maar hoe krijg je de kinderen enthousiast? Op de vraag 'Wie gaat er...

Waarom appels plukken als je ze ook kunt kopen?

Waarom appels plukken als je ze ook kunt kopen?

Ieder jaar organiseert de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) de Landelijke Appelplukdag. Het moment om met je gezin een boomgaard te bezoeken. Op heel veel plekken kun je in september zelf komen plukken. En het blijft niet bij plukken. Vaak mag je ook proeven...

Weekendtips van Liv: Sinterklaasvrij weekend vol vogels

Weekendtips van Liv: Sinterklaasvrij weekend vol vogels

Handig van Liv: zij geeft ieder weekend (bruikbare en onbruikbare) tips over wat er allemaal te beleven valt in Nederland! Het betere knutselwerk Voor wie pakjesavond al gehad heeft of overspannen kinderen in huis heeft: we maken er een vogelweekend van! De vogels...

Lief voor de beestjes: je dierentuin aan huis

Lief voor de beestjes: je dierentuin aan huis

Wil je dieren in de tuin? Dan heb je een bloeiende rommeltuin nodig! De beestjes eten elkaar aan de lopende band op, maar dat is goed. Ze zorgen zelf voor een natuurlijk evenwicht in de tuin waardoor je weinig hoeft te doen om je moestuin slak- en luisarm, en je...

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Ga naar buiten! 7 tips om het echt te doen

Heb jij ook zo belachelijk genoten van de vakantie? Van eindeloos veel buiten zijn? Van misschien zelfs onafgebroken in de buitenlucht zijn, omdat je een paar weken in een tent sliep en dus niets anders meemaakte dan grassprietjes, bomen, water, wind, zon, de zee of...

Vier de viezigheid: Modderdag komt eraan!

Vier de viezigheid: Modderdag komt eraan!

Nationale Modderdag komt eraan. En dat is hartstikke terecht, want modder verdient een paar hoeraatjes. Waarom? Driewerf hoezee voor vies!  Kinderen zijn vies. Laten we dat punt meteen maar maken. Zodra je moeder of vader wordt, krijg je te maken met dagelijkse...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0