Zomer: Een lesje van de natuur

door Jannie

Veel scholen halen elk seizoen de natuur het klaslokaal in. Bloemenkransen, eikelslingers, wintertaferelen en zelfs kuikentjes heb ik gezien. De natuur is leerzaam! Nog leerzamer dan de natuur naar binnen halen, is middenin het groen op ontdekkingstocht gaan. Je hoeft er geen biologieles van te maken, observeren en onderzoeken is al genoeg.

Oudere kinderen kunnen een natuurboekje bij houden. Een leeg schriftje waarin je blaadjes kunt plakken, aantekeningen kunt maken en waar je foto’s in kunt doen.

Zomer

De zomer is een en al uitbundigheid. De natuur laat zich van haar aantrekkelijkste kant zien: bomen en planten proberen met hun bloemen insecten te lokken om bevruchting tot stand te laten komen. De zomer is het seizoen van ‘de bloemetjes en de bijtjes’.

Meeldraden, stampers en stuifmeel

Wijs je kinderen op het nut van insecten. Bloemen zijn opgebouwd uit kroonbladeren – dat zijn de kleurige blaadjes. Daarbinnen zitten de meeldraden en stampers. Het doel van de kroonbladeren is het aantrekken van insecten. Wanneer de meeldraden rijp zijn, komt er stuifmeel uit. De stuifmeelkorrels plakken aan het insect vast. Wanneer het insect een nieuwe bloem bezoekt, kan het stuifmeel op de stamper komen. Op deze manier ontstaat de bevruchting.


De zomer is een en al uitbundigheid. De natuur laat zich van haar aantrekkelijkste kant zien

Insecten zoeken

Dreumesen kunnen gefascineerd kijken naar een kevertje dat voorbij komt. Wanneer rupsen lekker een blaadje opeten en je komt met je vinger dichtbij, dan tillen ze hun kontje op!

Kleuters kunnen insecten verzamelen (en weer vrij laten!). Oudere kinderen kunnen met een loep de insecten bestuderen en misschien zelfs wel determineren. Soortenbank.nl is een leuke hulp om uit te zoeken bij welke soort de insect hoort. In de bieb zijn ook goede boeken te vinden.

Veldboeket en bloemen drogen

In bermen en naast weilanden zijn wilde bloemen te vinden. Pluk ze samen met je kinderen. Zo’n boeket staat mooi op de tuintafel.
Met geplukte bloemen kun je ook een mooie krans of kroon maken. Je maakt de basis van lange grassen. Je kunt dit vlechten of je wikkelt er touw om heen. Als je een cirkel op maat klaar hebt, kun je bloemen toevoegen.

Vlak voor je boeket verlept, is het juiste moment om de bloemen te drogen. Je kan een bloemenpers of een dik, stevig boek gebruiken. Gedroogde bloemen zijn een mooie aanvulling op het eigen natuurboekje van je kind. Door er steeds de naam van de plant bij de schrijven en het moment dat de bloem geplukt is, leert je kind meer over die bloem.

Moestuin

In de zomer is het nodig om wat onkruid uit de moestuin te verwijderen. Maar hoe weet je welk plantje onkruid is en welke komt uit je zaaigoed? Dit kun je samen met je kind uit zoeken.
Ook zal er wat geoogst worden. Oogst een aantal gezonde planten niet. Deze kunnen doorschieten en wanneer de bloemen uitgebloeid zijn, kun je zaden oogsten. Dit werkt bijvoorbeeld met spinazie en bloemkool. De zaden van planten waarvan je de vrucht eet, vind je in de vrucht (paprika, pompoen, etc). Zo heb je weer een voorraad voor de volgende lente. Oogst niet te vroeg. Wanneer de huls waar de zaden in zitten droog en verkleurd is, is het meestal het juiste moment.

Natuurspeurtocht

Maak een speurtocht door een park of bos en verwerk hier leerzame momenten en natuurvragen in. In de zomer is de natuur een explosie van kleuren. Je kunt de kinderen enveloppen mee geven in alle kleuren en ze de opdracht geven om in elke envelop iets van een plant of boom te stoppen van die kleur. Het mag heel klein zijn, zoals een beetje stuifmeel.
Of maak een speurtocht met als thema ‘rupsje nooitgenoeg’. Laat kinderen bijvoorbeeld lang gras plukken om zo een berg eten te maken voor de bekende rups. Of ze moeten een appel tekenen in het zand met een gat erin. Je kunt hier meer lezen over speurtochten.

Mooie plekken

Imker
De bijen zijn druk bezig met het maken van honing. Een imker kan je hier van alles over vertellen.

De wei
Terwijl je langs de koeien loopt, vind je naast de wei veel wilde bloemen voor in een veldboeket of kroon.

Heide
Aan het einde van de zomer staat de heide in bloei. Dit is echt een magisch gebied om te bezoeken wanneer het gaat schemeren.

Het bos
Omdat het ook erg warm wordt in de zomer, is afkoelen in het bos heerlijk. Controleer na afloop altijd goed op teken!

Kamperen
Staatsbosbeheer kent vele kampeerplaatsen waar je echt midden in de natuur bent. Wildkamperen is natuurlijk ook heel avontuurlijk!

Vindselmuseum

Na al die activiteiten heb je vast een hoop spullen gevonden. Hiermee kun je een vindselmuseum of vindselcollectie maken. Zoek samen naar informatie over de spullen en schrijf bij alles op wat het is. Maak een uithangbord en uitnodigingen voor vriendjes en bespreek de openingstijden. Zo kunnen nog veel meer mensen iets nieuws leren van de natuur!

Lesje van de lente

Lesje van de herfst

Lesje van de winter

Buitenspelen op Kiind Magazine:

Een spannende ontdektuin
De ontdektuin
Wandelen is leuk
Er op uit met je kind
Een kindermoestuin
Avontuurlijk kamperen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Vakantie in eigen huis – Groeten uit Balkonia!

Toen ik klein was hadden we het niet breed. Echt op vakantie gingen we pas toen ik de puberleeftijd had bereikt. Daarvoor had ik wel eens een week in een huisje vertoefd of op de camping gestaan maar echt de grens over was er niet bij. Toen ik opgroeide was een...

Bergen beklimmen met je kinderen

Bergen beklimmen met je kinderen

Ons leven hangt aan een staalkabel, maar gevoelsmatig aan een zijden draadje. Onder ons is niets dan afgrond, wild water en puntige rotsen. Als we een fout maken vallen we te pletter. Met onze kinderen van 6 en 8 doen we een Via Ferrata in de Franse Alpen; een...

Weekendje weg met je kind? Ga naar Buitenkunst!

Weekendje weg met je kind? Ga naar Buitenkunst!

Kom, we gaan een weekendje Buitenkunsten, zei ik tegen mijn zoon. Hij is 8 jaar. Een creatief joch met een onuitputtelijke stroom aan ideeën voor projecten, bouwsels, knutsels en toneelstukken. Buitenkunst lijkt mij echt iets voor hem. Hij zag het wel zitten, al kon...

Het Kiindfestival komt er weer aan! + winactie

Het Kiindfestival komt er weer aan! + winactie

In Amersfoort ‘het middelpunt van Nederland’ vindt op 17 september 2016 het derde Kiindfestival plaats! Kiind op z'n live-st. Bewust mét lol! Zin in huttenbouwen, picknicken, fijne bandjes luisteren, struinen over een groene markt, verdieping in het ouderschap, en...

Tips voor reizen met je kinderen

Tips voor reizen met je kinderen

Droom jij ook van reizen met je kinderen? Maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Wat kom je onderweg tegen, en hoe maak je het leuk voor kinderen? Als iemand op deze vragen een antwoord heeft, zijn het Miriam en Bas (@redbootsjourney). Miriam vertelt: ‘Onze...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0