Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

door Sandii Zachte

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de hoogstemmige kinderkoortjes?

Muzikale beleving

Hoe het leven toch heel simpel kan zijn: ik kies voor geen van beiden. Ik draai (ehhhh… druk?) waar ik zelf van hou. Van de hipste top40-nummers tot vuige rock, swingende samba en veel alternatieve zooi. Met als pedagogisch excuus dat ik de liefde voor muziek vast het beste overbreng als ik het zelf leuk vind. En zo niet, dan heb ik er in ieder geval van genoten.


Gelukkig zijn er artiesten die de liefde voor echte muziek over weten te brengen op kinderen

Zonder dollen: mijn kleuterdochter vindt alles leuk. Hoe jonger kinderen zijn, hoe meer ze onbevangen open staan voor alles wat je aandraagt. Een kleuter zal niet snel giechelen als je een klassiek muziekstuk opzet, maar een onwennige tienjarige misschien wel. Zonde, toch? Ik laat mijn dochter mede daarom kennis maken met alle muziek die ik zelf om aan te horen vind. Welke voorkeur ze vervolgens krijgt is natuurlijk volledig aan haar.

Belevingswereld

Er zit wel een voordeel aan kindermuziek. De thema’s die bezongen worden leven voor kinderen. De mooie kleine dingen van de wereld, zoals fladderende vlinders, sneeuw op je neus en stampen in een regenplas. En het dagelijks leven: lieve slaapliedjes, liedjes over eten of baddertandenpoetsbillenveegliedjes. Je kunt je trouwens afvragen of het volgende bij de belevingswereld van kinderen past:

“ik wil jou jij wil mij
ik weet een plekje waar ze ons niet vinden
jij mag me verslinden

doe het heel zachtjes
geen kreetjes en geen lachjes
heel zachtjes
het wordt een leuke zomer
lieve mooie dromer”
(K3)

Aanvankelijk niet voor kleuters geschreven, maar het dubieuze feit is dat het later met Josje wél voor die doelgroep opnieuw uitgebracht is.

Gelukkig zijn er artiesten die de liefde voor echte muziek over weten te brengen op kinderen. Die aandachtig muziek maken en weten welke kwesties er bij de kleintjes spelen. Waar zowel muziek als thematiek geslaagd is.

Na kort overleg kwamen kleutermeisje en ik tot het volgende lijstje. Een bloemlezing.

Liedjes uit het theater

Onze favoriet op nummer 1: Ageeth de Haan. Zij weet in haar theatervoorstelling met klein spel te betoveren en zingt liedjes die precies goed zijn. Luister bijvoorbeeld naar Boom-Takke-Boom.

Dirk Scheele, de theatermaker met een enorme schare kinderfans, laat kinderen focussen op de muziek zelf. Veel liedjes gaan over muziek maken. De rest gaat over dieren of de alledaagse kinderzaken.

Het gezelschap Cowboy Billie Boem maakt net als Ageeth de Haan en Dirk Scheele theater voor de kleinsten. Ze vertalen onder andere bekende kinderliedjes uit het Engels.

Bekend van tv

De cd’s van Sesamstraat zijn egwel best leuk. Bijvoorbeeld met de muziek van Henny Vrienten en zang van Frank Groothof.

Volgens mij niet zonder boek te verkrijgen, maar de cd van het Grote Prentenboekliedjesboek, is geweldig ingezonden door Hakim Traïda. Vrolijke liedjes bij bekende en minder bekende liedjes.

Van vroeger

Omdat muziek van vroeger ook niet vergeten mag worden: Kinderkabaret Potvoordrie, ondeugende liedjes te kust en te keur.

VOF de Kunst is bij kinderen vooral bekend van hun swingende vertolking van Annie M.G. Schmidtliedjes en van de beste sinterklaascd tot nu toe. Inmiddels maken ze weer muziek voor volwassenen.

Klein Orkest heeft in 1991 (dat is alweer meer dan twintig jaar geleden!) een fijne cd opgenomen: ‘Roltrap naar de maan‘.

Twee jaar daarvoor maakte de man met de helderste Hollandse stem, Herman van Veen, de cd ‘Rode Wangen‘. Nog steeds goed beluisterbaar!

Echt oud (en tijdloos) zijn de flauwelulletjes op muziek van Toon Hermans. Eigenlijk niet bedoeld als kindermuziek, maar dat hoor je er niet vanaf! De Kolderliedjes zijn gezongen door zijn zoon: Maurice Hermans. En door Chantal Janzen en Willem Nijholt.

Er is net een nieuwe Annie M.G. Schmidtcd uitgebracht. Hierop vertolken muzikale helden Tim Knol, Spinvis, Roosbeef en Anne Soldaat de overbekende liedjes. Waarop ‘Duifies, Duifies’ terecht door Roos Rebergen (Roosbeef) wordt gezongen, Tim Knol een echt Tim Knolliedje zingt en Eefje de Visser een lief wiegeliedje mag zingen. Fijne luisterliedjes voor je kinderen, maar ook voor jezelf én je ouders.

 

En, op velen verzoek, een aanvulling: de Vlaamse Kapitein Winokio maakte een cd met de geniale titel: ‘tien broodnodige liedjes’.

 

Werelds

Putumayo heeft voor kinderen meerdere ‘Playground’-cd’s uitgegeven met fijne wereldse klanken. Niets van te verstaan overigens, maar ik wilde het niet onbenoemd laten.

Musicalster Nurlaila Karim heeft een cd opgenomen met wereldse liedjes die wél te verstaan zijn.

 

Samba Salad swingt de pan uit met haar liedjes voor kinderen. Flamenco, samba, jazz, salsa, pop, merengue, kaseko, calypso, het komt allemaal aan bod. De liedjes zijn geschreven door kinderboekenschrijvers als Sjoerd Kuijper.

Hardcore kickass kindermuziek

Op zoek naar iets stevigs? De Hippe Gasten maken rock voor kinderen. En de Gassies verzorgen het kinderpunkrepetoire.

 

Gilmuziekje

Maar goed. Mijn kleuter gaat het liefst uit haar dak op ‘het gilmuziekje’: Noir Desir van Viva la Fête. Ooit uitgekozen als enthousiasmerend deuntje voor onze gezamenlijke opruimronde, maar inmiddels wordt er ook in een proper huis naar hartelust op rondgesprongen.

muziek voor kinderen

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Klein wonen heeft veel voordelen en is erg goed voor het milieu. Je hoeft niet veel te stoken, er is maar weinig tijd nodig om je huis schoon te maken en je huis voelt al gauw ‘knus’ aan. Echter, een kleine woning heeft natuurlijk ook nadelen. Want waar laat je al je...

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Achter het scherm weg – voorkom overprikkeling

Vroeger moest ik stoppen met buitenspelen als de straatlantaarns aan gingen. De meeste keren had ik het te laat door. Met rode wangen van het voetballen, want dat was wat we deden, ging ik naar huis. Inmiddels is het een kunst geworden om je kind de straat op te...

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

Bewust opvoeden, dus ook zonder racisme

De meeste mensen zijn niet racistisch. Zullen we daar mee beginnen? Want racisme, poeh. Een meer dan gevoelig onderwerp waar we vaak stilletjes omheen lopen. Niet omdat het ons niet interesseert, maar veel eerder omdat we niet weten wat we ermee moeten. Juist vanwege...

Maak een schort voor ouder en kind

Maak een schort voor ouder en kind

Kinderen doen graag hun ouders na. Ze spelen dan ook graag met een speelkeukentje. Om het helemaal compleet te maken kun je er leuke schortjes bij maken. Een patroon knip je gemakkelijk zelf. Het formaat van twee A4-tjes is precies groot genoeg voor een...

Duurzame kleding voelt goed

Duurzame kleding voelt goed

Kleine kinderen hebben nog een erg dunne, zachte en dus gevoelige huid. Voor hen is het nog belangrijker dan voor volwassenen om niet in aanraking te komen met gifstoffen. Voor het maken van katoen worden veel gifstoffen gebruikt. Je kunt je indenken dat dit niet fijn...

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Vegetarisch vijfgangen kerstdiner

Traditioneel komen er met kerst extra grote porties vlees op tafel, maar ook vegetariërs willen graag een lekkere feestmaaltijd. Kiind gaat de uitdaging aan en stelt een feestelijk vegetarisch diner samen dat ook verstokte vleeseters uitstekend zal smaken. Het diner...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0