Engel vilten van lontwol

door Gastauteur

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!

 

We hebben hiervoor nodig:

  • een stuk lontwol huidskleur
  • een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn)
  • een viltnaald
  • witte (of een anderen kleur) lont- of merinowol
  • een lange naald
  • vissersdraad
  • een pijpenrager
  • een klein stukje lontwol voor het riempje
  • lontwol voor het haar
zelf een wollen engel maken

Hoofd

Trek een plukje lontwol los en leg er een knoop in, trek deze knoop redelijk strak aan. Hoe dikker het stuk lontwol dat je gebruikt hoe groter het hoofd wordt.

zelf een wollen engel makenKnip een stukje pijpenrager voor de lengte van de armen, splijt de wol aan de bovenkant van de knoop en verdeel het mooi over de knoop naar beneden. Alle losse wol wijst nu naar beneden. Splijt dit en leg er de pijpenrager tussen.

zelf een wollen engel maken

zelf een wollen engel maken

Armen

Prik met de viltnaald boven en onder de pijpenrager de lontwol wat vast.

zelf een wollen engel maken

Pak dan een stuk wol voor de armen (dit is de witte lont- of merinowol of een kleur naar keuze) Wikkel dit om de armpjes. Je kunt het eventueel wat vastprikken. Let goed op dat de wol mooi verdeeld is en dat je twee armpjes van gelijke dikte krijgt.
zelf een wollen engel maken

Lijf

Wanneer je beide armpjes gewikkeld hebt, pak je weer een stuk lont- of merinowol en splijt je deze iets aan de bovenkant. Je legt de engel met de goede kant naar boven op de wol en vouwt de twee uiteinden kruislings over de borst.

zelf een wollen engel maken

Dit prik je even vast. Nu pak je nog een stuk lont- of merinowol en splijt je deze weer aan de bovenkant. Deze pluk leg je op de voorkant en de plukken vouw je kruislings over de rug van de engel. Wederom even vastprikken. De wol die je hier gebruikt zal de lengte van de engel bepalen.

Taille

Nu kun je de taille van de engel bepalen door rond de taille te prikken. Wanneer je de rok niet vol genoeg vindt, pak je steeds kleine pukjes lont- of merinowol en prik je deze vast in de taille.

zelf een wollen engel makenBen je tevreden? Pak dan een stukje lontwol in een kleur naar keuze en vlecht deze, dit wordt de tailleband.

zelf een wollen engel maken

De tailleband maak je vast door op de rug een knoop te leggen. Trek deze knoop zo strak aan dat je een mooie taille krijgt. De knoop prik je op de rug vast.

zelf een wollen engel makenHaar

Voor het haar neem je een pluk lont- of merinowol naar keuze, lontwol zal gladder haar geven en merinowol kroes haar, Leg deze pluk op het midden van het hoofd en prik een scheiding.

zelf een wollen engel maken

Je kunt zelf bepalen hoe lang het haar wordt, of je het los laat, of vlecht etcetera. Bij deze engel is het in een scheiding op het hoofd geprikt, gevlochten en toen opgerold tot twee knotjes.

zelf een wollen engel maken

Vleugels

Pak een flink stuk merino- of lontwol en vouw beide uiteinden naar binnen. Door je engel even op deze pluk te leggen kun je nagaan of de vleugels groot genoeg zijn. Prik nu in het midden van de pluk wol de wol samen, waardoor je een vlindervorm krijgt. Voor de stevigheid kun je de vleugels zelf ook nog prikken.

zelf een wollen engel maken

Wanneer de vleugels voor jou de juiste vorm, grootteen stevigheid hebben, leg je ze op de rug van de engel. Kijk even of ze op de juiste hoogte zitten. Klopt alles, dan kun je de vleugels vastprikken op de rug. Wanneer de vleugels vast zitten kun je de vleugels nog wel wat modeleren met de hand door ze iets uit te rekken. Trek niet te hard!

zelf een wollen engel maken

Nu is je engel in principe klaar, je kunt met je viltnaald voorzichtig door de jurk kammen om het wat luchtig te maken. Prik met een lange naald een stuk vissersdraad door het hoofd zodat je de engel kunt ophangen.

Deze engel draagt een kristalletje in de handen. Leg een goede knoop in vissersdraad en rijg daar de kristal aan. Steek een naald met het andere uiteinde van de vissersdraad door beide handjes. Bepaal de lengte van de draad en maak een dubbele knoop bij de handjes, knip devissersdraad kort af. Klaar is je engel!

 

Karin Wools blogt over haar eigen poppenhuisje en maakt prachtige poppen op bestelling. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Help je kind communiceren door middel van babygebaren

Help je kind communiceren door middel van babygebaren

Kinderen zeggen gemiddeld zo tussen de 13 en de 18 maanden hun eerste woordje, maar communiceren doen ze al veel eerder. Het eerste huiltje is al een uiting van communicatie, maar ook het sabbelen op de vuistjes en het wrijven in de ogen horen hier bij. Uit dergelijke...

Column: Yoga is stom!

Column: Yoga is stom!

Het is vakantie. Kerstvakantie nog wel. Alle tijd van de wereld, zou je denken. Toch hebben we vandaag geen tijd om naar de dierentuin te gaan en dat is onoverkomelijk belachelijk - volgens mijn vijfjarige. Vanmiddag geef ik een workshop ouder-kindyoga en daar heb ik...

Activiteiten voor kinderpartijtjes

Activiteiten voor kinderpartijtjes

Wat is er eigenlijk leuker dan een kinderfeestje thuis met ouderwetse spelletjes? Bereid voor een uur spelletjes spelen ongeveer vijf spelletjes goed voor en houd er een paar achter de hand die weinig voorbereiding vereisen, voor als het allemaal erg snel...

Tips voor het vieren van een kinderpartijtje

Tips voor het vieren van een kinderpartijtje

Het is niet meer zo gebruikelijk om je feestje thuis te vieren, soms wordt het zelfs een wedstrijdje 'wie heeft het meest spectaculaire feestje gegeven?'. Je kunt je afvragen voor wie dat leuk is. Ouders raken in de stress: wat gaan we nu weer doen en wat gaat dat...

Elke dag een waterijsje

Elke dag een waterijsje

Hoe kouder een gerecht, hoe zwakker de smaak is. Daarom een aantal ijslollyrecepten met honing of stevia als natuurlijke zoetkracht en smaakversterker. Voor de kleinsten kun je dit achterwege laten en kiezen voor de pure smaak van fruit. Als je zelf smoothies kunt...

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Zoete gierstsoufflé voor de kleine jarige

Bij feest hoort gebak! Wij geven graag gezonde suggesties. Zo kun je toch iets feestelijks op tafel zetten, zonder je kind bloot te stellen aan een overdaad aan suiker, zout en witmeel. Deze keer: zoete gierstsoufflé!   Vanaf 1 jaar, zonder honing vanaf 8-9...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0