Engel vilten van lontwol

door Gastauteur

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!

 

We hebben hiervoor nodig:

  • een stuk lontwol huidskleur
  • een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn)
  • een viltnaald
  • witte (of een anderen kleur) lont- of merinowol
  • een lange naald
  • vissersdraad
  • een pijpenrager
  • een klein stukje lontwol voor het riempje
  • lontwol voor het haar
zelf een wollen engel maken

Hoofd

Trek een plukje lontwol los en leg er een knoop in, trek deze knoop redelijk strak aan. Hoe dikker het stuk lontwol dat je gebruikt hoe groter het hoofd wordt.

zelf een wollen engel makenKnip een stukje pijpenrager voor de lengte van de armen, splijt de wol aan de bovenkant van de knoop en verdeel het mooi over de knoop naar beneden. Alle losse wol wijst nu naar beneden. Splijt dit en leg er de pijpenrager tussen.

zelf een wollen engel maken

zelf een wollen engel maken

Armen

Prik met de viltnaald boven en onder de pijpenrager de lontwol wat vast.

zelf een wollen engel maken

Pak dan een stuk wol voor de armen (dit is de witte lont- of merinowol of een kleur naar keuze) Wikkel dit om de armpjes. Je kunt het eventueel wat vastprikken. Let goed op dat de wol mooi verdeeld is en dat je twee armpjes van gelijke dikte krijgt.
zelf een wollen engel maken

Lijf

Wanneer je beide armpjes gewikkeld hebt, pak je weer een stuk lont- of merinowol en splijt je deze iets aan de bovenkant. Je legt de engel met de goede kant naar boven op de wol en vouwt de twee uiteinden kruislings over de borst.

zelf een wollen engel maken

Dit prik je even vast. Nu pak je nog een stuk lont- of merinowol en splijt je deze weer aan de bovenkant. Deze pluk leg je op de voorkant en de plukken vouw je kruislings over de rug van de engel. Wederom even vastprikken. De wol die je hier gebruikt zal de lengte van de engel bepalen.

Taille

Nu kun je de taille van de engel bepalen door rond de taille te prikken. Wanneer je de rok niet vol genoeg vindt, pak je steeds kleine pukjes lont- of merinowol en prik je deze vast in de taille.

zelf een wollen engel makenBen je tevreden? Pak dan een stukje lontwol in een kleur naar keuze en vlecht deze, dit wordt de tailleband.

zelf een wollen engel maken

De tailleband maak je vast door op de rug een knoop te leggen. Trek deze knoop zo strak aan dat je een mooie taille krijgt. De knoop prik je op de rug vast.

zelf een wollen engel makenHaar

Voor het haar neem je een pluk lont- of merinowol naar keuze, lontwol zal gladder haar geven en merinowol kroes haar, Leg deze pluk op het midden van het hoofd en prik een scheiding.

zelf een wollen engel maken

Je kunt zelf bepalen hoe lang het haar wordt, of je het los laat, of vlecht etcetera. Bij deze engel is het in een scheiding op het hoofd geprikt, gevlochten en toen opgerold tot twee knotjes.

zelf een wollen engel maken

Vleugels

Pak een flink stuk merino- of lontwol en vouw beide uiteinden naar binnen. Door je engel even op deze pluk te leggen kun je nagaan of de vleugels groot genoeg zijn. Prik nu in het midden van de pluk wol de wol samen, waardoor je een vlindervorm krijgt. Voor de stevigheid kun je de vleugels zelf ook nog prikken.

zelf een wollen engel maken

Wanneer de vleugels voor jou de juiste vorm, grootteen stevigheid hebben, leg je ze op de rug van de engel. Kijk even of ze op de juiste hoogte zitten. Klopt alles, dan kun je de vleugels vastprikken op de rug. Wanneer de vleugels vast zitten kun je de vleugels nog wel wat modeleren met de hand door ze iets uit te rekken. Trek niet te hard!

zelf een wollen engel maken

Nu is je engel in principe klaar, je kunt met je viltnaald voorzichtig door de jurk kammen om het wat luchtig te maken. Prik met een lange naald een stuk vissersdraad door het hoofd zodat je de engel kunt ophangen.

Deze engel draagt een kristalletje in de handen. Leg een goede knoop in vissersdraad en rijg daar de kristal aan. Steek een naald met het andere uiteinde van de vissersdraad door beide handjes. Bepaal de lengte van de draad en maak een dubbele knoop bij de handjes, knip devissersdraad kort af. Klaar is je engel!

 

Karin Wools blogt over haar eigen poppenhuisje en maakt prachtige poppen op bestelling. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

Zelfgemaakte pizza met seizoensgroente

Pizza kun je heerlijk met je handen eten en dat vinden kinderen vaak erg leuk. Door hem helemaal zelf te maken, wordt deze maaltijd ook nog eens gezond. Bij ons thuis is dit een echte verjaardagsmaaltijd waarbij de kinderen zelf beleg over de pizza mogen...

Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

Zomers gezond kinderontbijt met de smoothiebowl

Smoothies zijn heel lekker, maar ze hebben een nadeel: je drinkt ze te snel. Kauwen is belangrijk, zoals ook De Groene Vrouw Nienke Gottenbos zegt: 'Bij het wegklokken van een groene smoothie (lekker makkelijk, zo hup voor je werk in de file) sla je een hele...

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Speciaal voor kinderen: Maak een rariteitenkabinet!

Vinden jouw ouders je soms een beetje raar? Moet je al die dingen die je op straat vindt meteen weggooien? Vinden ze dode beestjes vies? Lees dan vooral even door want wij weten hoe leuk het is om soms raar en vies en een beetje vreemd te zijn! Wij hebben een heel...

Column: Op zoek naar de verwondering

Column: Op zoek naar de verwondering

In een koud en donker Keulen, eind jaren tachtig, snapte ik opeens wat de kracht van kunst was. Ik was vijftien jaar oud en werd samen met mijn klasgenoten losgelaten in het Museum Ludwig, waar een grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol te zien was. De...

Een ontspannen feest voor de jarige job

Een ontspannen feest voor de jarige job

De verjaardag van je kind is een bijzondere dag waar het hele gezin vaak al ver van tevoren naar uitkijkt. Fijne tradities, visite en allerlei kleine voorrechten zorgen dat de jarige in het middelpunt van de belangstelling staat en zich echt jarig voelt. Zoals we in...

Recensie: De kanjerklas

Recensie: De kanjerklas

 Juf Karin verveelt zich nooit. In haar klas zitten namelijk alleen maar kanjers. Elke kanjer is uniek en heeft sterke en minder sterke kanten. En daar gaat deze inventieve juf op creatieve en ontspannen wijze mee om.Maar op een dag merken de kanjers dat hun...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0