Engel vilten van lontwol

door Gastauteur

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!

 

We hebben hiervoor nodig:

  • een stuk lontwol huidskleur
  • een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn)
  • een viltnaald
  • witte (of een anderen kleur) lont- of merinowol
  • een lange naald
  • vissersdraad
  • een pijpenrager
  • een klein stukje lontwol voor het riempje
  • lontwol voor het haar
zelf een wollen engel maken

Hoofd

Trek een plukje lontwol los en leg er een knoop in, trek deze knoop redelijk strak aan. Hoe dikker het stuk lontwol dat je gebruikt hoe groter het hoofd wordt.

zelf een wollen engel makenKnip een stukje pijpenrager voor de lengte van de armen, splijt de wol aan de bovenkant van de knoop en verdeel het mooi over de knoop naar beneden. Alle losse wol wijst nu naar beneden. Splijt dit en leg er de pijpenrager tussen.

zelf een wollen engel maken

zelf een wollen engel maken

Armen

Prik met de viltnaald boven en onder de pijpenrager de lontwol wat vast.

zelf een wollen engel maken

Pak dan een stuk wol voor de armen (dit is de witte lont- of merinowol of een kleur naar keuze) Wikkel dit om de armpjes. Je kunt het eventueel wat vastprikken. Let goed op dat de wol mooi verdeeld is en dat je twee armpjes van gelijke dikte krijgt.
zelf een wollen engel maken

Lijf

Wanneer je beide armpjes gewikkeld hebt, pak je weer een stuk lont- of merinowol en splijt je deze iets aan de bovenkant. Je legt de engel met de goede kant naar boven op de wol en vouwt de twee uiteinden kruislings over de borst.

zelf een wollen engel maken

Dit prik je even vast. Nu pak je nog een stuk lont- of merinowol en splijt je deze weer aan de bovenkant. Deze pluk leg je op de voorkant en de plukken vouw je kruislings over de rug van de engel. Wederom even vastprikken. De wol die je hier gebruikt zal de lengte van de engel bepalen.

Taille

Nu kun je de taille van de engel bepalen door rond de taille te prikken. Wanneer je de rok niet vol genoeg vindt, pak je steeds kleine pukjes lont- of merinowol en prik je deze vast in de taille.

zelf een wollen engel makenBen je tevreden? Pak dan een stukje lontwol in een kleur naar keuze en vlecht deze, dit wordt de tailleband.

zelf een wollen engel maken

De tailleband maak je vast door op de rug een knoop te leggen. Trek deze knoop zo strak aan dat je een mooie taille krijgt. De knoop prik je op de rug vast.

zelf een wollen engel makenHaar

Voor het haar neem je een pluk lont- of merinowol naar keuze, lontwol zal gladder haar geven en merinowol kroes haar, Leg deze pluk op het midden van het hoofd en prik een scheiding.

zelf een wollen engel maken

Je kunt zelf bepalen hoe lang het haar wordt, of je het los laat, of vlecht etcetera. Bij deze engel is het in een scheiding op het hoofd geprikt, gevlochten en toen opgerold tot twee knotjes.

zelf een wollen engel maken

Vleugels

Pak een flink stuk merino- of lontwol en vouw beide uiteinden naar binnen. Door je engel even op deze pluk te leggen kun je nagaan of de vleugels groot genoeg zijn. Prik nu in het midden van de pluk wol de wol samen, waardoor je een vlindervorm krijgt. Voor de stevigheid kun je de vleugels zelf ook nog prikken.

zelf een wollen engel maken

Wanneer de vleugels voor jou de juiste vorm, grootteen stevigheid hebben, leg je ze op de rug van de engel. Kijk even of ze op de juiste hoogte zitten. Klopt alles, dan kun je de vleugels vastprikken op de rug. Wanneer de vleugels vast zitten kun je de vleugels nog wel wat modeleren met de hand door ze iets uit te rekken. Trek niet te hard!

zelf een wollen engel maken

Nu is je engel in principe klaar, je kunt met je viltnaald voorzichtig door de jurk kammen om het wat luchtig te maken. Prik met een lange naald een stuk vissersdraad door het hoofd zodat je de engel kunt ophangen.

Deze engel draagt een kristalletje in de handen. Leg een goede knoop in vissersdraad en rijg daar de kristal aan. Steek een naald met het andere uiteinde van de vissersdraad door beide handjes. Bepaal de lengte van de draad en maak een dubbele knoop bij de handjes, knip devissersdraad kort af. Klaar is je engel!

 

Karin Wools blogt over haar eigen poppenhuisje en maakt prachtige poppen op bestelling. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de...

13x Zo word je een hippie

13x Zo word je een hippie

Nu we ons op de redactie ter voorbereiding op hét festival elke dag helemaal onderdompelen in het flowerpower tijdperk komen we steeds meer in de hogere hippie sferen. Pakken we de jaren zestig idealen erbij dan blijken we stiekem al best wel...

15 Herfstboeken om voor te lezen

15 Herfstboeken om voor te lezen

Wat is er in de herfst nu fijner dan je samen op de bank te nestelen en de tijd te verliezen met een mooi boek? Terwijl wind en regen om het huis gieren, zit je fijn bij elkaar met een zelfgemaakt warm drankje en herfstig hapje binnen handbereik. Beter wordt het niet....

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Kleinbehuisd? Benut je ruimte!

Klein wonen heeft veel voordelen en is erg goed voor het milieu. Je hoeft niet veel te stoken, er is maar weinig tijd nodig om je huis schoon te maken en je huis voelt al gauw ‘knus’ aan. Echter, een kleine woning heeft natuurlijk ook nadelen. Want waar laat je al je...

Fleur je menu op met bloemen

Fleur je menu op met bloemen

Een tuin zonder bloemen is ietwat saai. En omdat wat bij mij op het moesbalkon groeit per se eetbaar moet zijn, kwam ik uit bij eetbare bloemen. Ik ging me maar eens verdiepen in de mogelijkheden en dat bleken er nog heel wat te zijn. Sommige bloemen geven een lekkere...

Maak samen een wollicht

Maak samen een wollicht

Weet je nog dat ik een sprei aan het borduren was? Ik heb nog heel wat stukken van wollen dekens over. Voordat de mot erin komt wil ik daar wat mee doen. Mijn eerstvolgende project is een lampenkap. We willen meer licht boven de knutsel-lees-spelletjes-tafel van de...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0