Engel vilten van lontwol

door Gastauteur

Deze engel maak je voor in de kerstboom, boven een stalletje, in het venster of natuurlijk als cadeautje!

 

We hebben hiervoor nodig:

  • een stuk lontwol huidskleur
  • een prikkussen (kan ook een schuursponsje zijn)
  • een viltnaald
  • witte (of een anderen kleur) lont- of merinowol
  • een lange naald
  • vissersdraad
  • een pijpenrager
  • een klein stukje lontwol voor het riempje
  • lontwol voor het haar
zelf een wollen engel maken

Hoofd

Trek een plukje lontwol los en leg er een knoop in, trek deze knoop redelijk strak aan. Hoe dikker het stuk lontwol dat je gebruikt hoe groter het hoofd wordt.

zelf een wollen engel makenKnip een stukje pijpenrager voor de lengte van de armen, splijt de wol aan de bovenkant van de knoop en verdeel het mooi over de knoop naar beneden. Alle losse wol wijst nu naar beneden. Splijt dit en leg er de pijpenrager tussen.

zelf een wollen engel maken

zelf een wollen engel maken

Armen

Prik met de viltnaald boven en onder de pijpenrager de lontwol wat vast.

zelf een wollen engel maken

Pak dan een stuk wol voor de armen (dit is de witte lont- of merinowol of een kleur naar keuze) Wikkel dit om de armpjes. Je kunt het eventueel wat vastprikken. Let goed op dat de wol mooi verdeeld is en dat je twee armpjes van gelijke dikte krijgt.
zelf een wollen engel maken

Lijf

Wanneer je beide armpjes gewikkeld hebt, pak je weer een stuk lont- of merinowol en splijt je deze iets aan de bovenkant. Je legt de engel met de goede kant naar boven op de wol en vouwt de twee uiteinden kruislings over de borst.

zelf een wollen engel maken

Dit prik je even vast. Nu pak je nog een stuk lont- of merinowol en splijt je deze weer aan de bovenkant. Deze pluk leg je op de voorkant en de plukken vouw je kruislings over de rug van de engel. Wederom even vastprikken. De wol die je hier gebruikt zal de lengte van de engel bepalen.

Taille

Nu kun je de taille van de engel bepalen door rond de taille te prikken. Wanneer je de rok niet vol genoeg vindt, pak je steeds kleine pukjes lont- of merinowol en prik je deze vast in de taille.

zelf een wollen engel makenBen je tevreden? Pak dan een stukje lontwol in een kleur naar keuze en vlecht deze, dit wordt de tailleband.

zelf een wollen engel maken

De tailleband maak je vast door op de rug een knoop te leggen. Trek deze knoop zo strak aan dat je een mooie taille krijgt. De knoop prik je op de rug vast.

zelf een wollen engel makenHaar

Voor het haar neem je een pluk lont- of merinowol naar keuze, lontwol zal gladder haar geven en merinowol kroes haar, Leg deze pluk op het midden van het hoofd en prik een scheiding.

zelf een wollen engel maken

Je kunt zelf bepalen hoe lang het haar wordt, of je het los laat, of vlecht etcetera. Bij deze engel is het in een scheiding op het hoofd geprikt, gevlochten en toen opgerold tot twee knotjes.

zelf een wollen engel maken

Vleugels

Pak een flink stuk merino- of lontwol en vouw beide uiteinden naar binnen. Door je engel even op deze pluk te leggen kun je nagaan of de vleugels groot genoeg zijn. Prik nu in het midden van de pluk wol de wol samen, waardoor je een vlindervorm krijgt. Voor de stevigheid kun je de vleugels zelf ook nog prikken.

zelf een wollen engel maken

Wanneer de vleugels voor jou de juiste vorm, grootteen stevigheid hebben, leg je ze op de rug van de engel. Kijk even of ze op de juiste hoogte zitten. Klopt alles, dan kun je de vleugels vastprikken op de rug. Wanneer de vleugels vast zitten kun je de vleugels nog wel wat modeleren met de hand door ze iets uit te rekken. Trek niet te hard!

zelf een wollen engel maken

Nu is je engel in principe klaar, je kunt met je viltnaald voorzichtig door de jurk kammen om het wat luchtig te maken. Prik met een lange naald een stuk vissersdraad door het hoofd zodat je de engel kunt ophangen.

Deze engel draagt een kristalletje in de handen. Leg een goede knoop in vissersdraad en rijg daar de kristal aan. Steek een naald met het andere uiteinde van de vissersdraad door beide handjes. Bepaal de lengte van de draad en maak een dubbele knoop bij de handjes, knip devissersdraad kort af. Klaar is je engel!

 

Karin Wools blogt over haar eigen poppenhuisje en maakt prachtige poppen op bestelling. 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

15 Herfstboeken om voor te lezen

15 Herfstboeken om voor te lezen

Wat is er in de herfst nu fijner dan je samen op de bank te nestelen en de tijd te verliezen met een mooi boek? Terwijl wind en regen om het huis gieren, zit je fijn bij elkaar met een zelfgemaakt warm drankje en herfstig hapje binnen handbereik. Beter wordt het niet....

Niets kopen, een heel jaar lang

Niets kopen, een heel jaar lang

Ik was er klaar mee. Overal maar spullen om je heen. Dat gedoe waarbij je een kriebel voelt om iets te kopen, maar dat je verstandig wilt zijn. En het hele gezeur om de economie. Ik had ontdekt dat consumeren niet alleen een financieel lek is, maar ook een geheim...

De liefste kinderboeken

De liefste kinderboeken

 Wij houden van lieve dingen. Daarom knutselen we hartjes en zorgen we voor de (knuffel)dieren. Zo zijn wij nou eenmaal. En als we daar klaar mee zijn, lezen we samen een lief boek. Wederom recenseren Ninthe van zes en ik de boeken. Tegenwoordig is er...

Warme dranken voor koude dagen

Warme dranken voor koude dagen

Niets is rustgevender dan op een koude dag ’s middags even lekker in de kussens weg te kruipen met een kopje thee, of aan het einde van de dag gezellig met zijn allen een kopje koffie te drinken. Maar met een klein beetje extra moeite maak je van warme dranken iets...

Libanese rijst met noten

Libanese rijst met noten

Dit is een avondmaaltijd met noten (kijk dus uit bij allergie-gevoeligheid), geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Voor volwassen is het lekker om het flink te kruiden. Houd dus voor het toevoegen van de kruiden een portie apart voor je kindje om milder te...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0