Beeld: Jannie Spruit

Het wassen van luiers

Veel mensen denken dat het wassen van wasbare luiers een heel vieze en bovendien erg tijdrovende klus is. Gelukkig valt dat tegenwoordig reuze mee. Lees hier alle ins en outs van het wassen van wasbare luiers.

Het voorkomen van vuil

Op de eerste plek wordt de luierwastaak verlicht door het voorkomen van vuil. Hiervoor kun je een biologisch afbreekbaar ‘papieren’ inlegvelletje gebruiken dat in de luier wordt gelegd. Dit velletje vangt de poep op en kan bij de luierverschoning in de groenbak of door het toilet (niet aan te raden bij oude leidingen). Zo wordt de luiers amper vies bij een poepbroek. Is er alleen geplast? Dan kan het velletje in een wasnetje meegewassen worden en vervolgens hergebruikt. Deze inlegvelletjes zijn minder zinvol bij borstvoedingspoep.

Het overbroekje, wolbroekje of de strikslip

Wanneer je een los systeem gebruikt met een overbroekje, wolbroekje of strikslip, hoef je deze niet elke keer te wassen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het kunststof broekje na een plasje af te spoelen en te drogen te hangen. Na een poepluier kun je het mee in de was doen.


Wol is van nature zelfreinigend. Het weert zelfs vuil en vocht af wanneer je het behandelt met lanoline (wolvet), het natuurlijke vet uit de vacht van het schaap. Deze lanoline is in gezuiverde vorm zeer geschikt om wol blijvend in topvorm te houden, het houdt de wol veerkrachtig en de individuele haartjes in vorm. Een wolbroekje wissel je liefst elke verschoonbeurt en hang je tussendoor even te luchten. Zo verdampt het eventueel tussen de wolhaartjes opgenomen vocht (wol kan tot 30% van zijn gewicht in vocht absorberen) en is de broek weer klaar voor een volgende ronde.
Mocht je toch willen wassen, dan kan dat door het vuile plekje lokaal te behandelen met “gewone” zeep of wolwasmiddel en daarna dat plekje extra te lanoliseren of door het broekje in zijn geheel in de wasmachine op wolwas te doen of op de hand met was wolwasmiddel of zeep. Hierna eventueel weer lanoliseren. Wanneer je merkt dat het broekje wat vocht begint door te laten aan de kleding of wanneer je het broekje toch hebt moeten wasen, is het ook tijd om opnieuw te lanoliseren. Je laat hierbij de wolbroekjes zwemmen in een badje van handwarm water met wat opgeloste lanoline. Je kunt hiervoor een zogenaamde wolkuur (te koop bij diverse luierverkooppunten) gebruiken of pure lanoline (adeps lanae) van bijvoorbeeld de apotheek, waarvan je een hoeveelheid ter grootte van een erwtje per broekje met een beetje babyshampoo of vloeibare zeep oplost in heet water.


Gebruik geen wasverzachter, dit sluit de vezels af en vormt een waterafstotend laagje

Bewaren in de luieremmer

Het bewaren van de vuile luiers kan vervolgens op een talloos aantal manieren en is ook afhankelijk van hoe je de was wilt sorteren. Veel toegepast is het droog bewaren van de vuile luiers. Dus geen water of sopje in de luieremmer doen. Wanneer om de dag of vaker gewassen wordt, is weken niet nodig en maakt weken het in de wasmachine doen van de luiers onnodig tot een vies karwei. Droog bewaren = geen handen in een stinkend sopje! Mocht een luier toch erg vies zijn geworden dan kan die uitgespoeld worden, ingesmeerd met groene zeep of ander vlekkenmiddel om vervolgens in de droge luieremmer te gaan. Wanneer je luiers hebt met klittenband is het verstandig om het klittenband te sluiten voordat je ze in de luieremmer doet. Zo blijven je luiers en overige was langer mooi. Stop de luiers zo in de luieremmer dat je ze er ook uit kunt halen zonder dat je in vieze luiers hoeft te grijpen. Eventueel kun je een groot wasnet in de luieremmer hangen dat je later in zijn totaliteit zo in de wasmachine kunt stoppen. Plasluiers kunnen overigens ook bij de andere handdoekenwas bewaard worden.

En dan: in de wasmachine

Wanneer je wacht met wassen tot je genoeg luiers hebt om een wasmachine mee af te vullen, moet je erg veel luiers aanschaffen en bovendien worden luiers er niet schoner op wanneer ze lang vuil bewaard worden. Een luierwas wordt dus vaak gecombineerd met andere was: handdoeken, theedoeken, ondergoed, lakentjes, spuugdoekjes, etcetera. Het kan allemaal mee met de luiers. Zo heb je toch om de dag ongeveer een was.
Luiers hoeven niet elke keer op 60 graden gewassen te worden. Zeker wanneer er alleen plasluiers in de was zitten, kun je afwisselen met 40 graden. Dit spaart het milieu en de portemonnee. Wanneer je kindje ziek is of spruw heeft is het verstandiger om sowieso op 60 graden te wassen. Uiteraard houd je het waslabel van de luier in de gaten.
In principe kun je blijven wassen met het wasmiddel dat je gewend was, tenzij de luierfabrikant anders aanraadt. Om de luiers zo lang mogelijk mooi te houden (en om irritatie van het huidje van je kindje te voorkomen), was je ze het liefst met een middel zonder enzymen, bleekmiddelen en parfum. Gebruik geen wasverzachter, dit sluit de vezels af en vormt zo een waterafstotend laagje. Bovendien kan het irriteren aan de huid van je kindje. Beide wil je uiteraard niet. Heeft je kindje last van uitslag? Probeer dan eens een ander wasmiddel.

In de droger?

Sommige luiers kunnen in de droger. Dit staat aangegeven op het waslabel. De droger is echter een erg energieverslindend apparaat dat niet heel lief is voor je was. Al het stof dat je uit het filter haalt was daarvoor nog deel van je wasgoed. De levensverwachting van al je was wordt dus aanzienlijk kleiner door het gebruik van een droger. Gewoon op de lijn heeft dus de voorkeur. Bijkomend voordeel van buiten drogen aan de lijn is dat de gelige kleurstof die soms achterblijft van de poep in de luier, oplost in daglicht en je luiers dus weer witter worden.

En dan óók nog strijken…

Nee hoor, strijken hoeft niet. Sterker nog: door het strijken plet je de vezels waardoor het absorptievermogen vermindert. Ook theedoeken en handdoeken kun je daarom beter niet strijken. De luiers kun je zo van de lijn in een mand gooien.

Tips en ervaringen van lezers

Toen ik voor de eerste keer een nieuwerwetse katoenen luier tegenkwam, was mijn interesse gewekt. Wat een schattig gezicht zo’n luierkontje, maar het idee van luiers in de week zetten en poep uit de luier schrapen zag ik niet zitten. Maar anderhalf jaar na de geboorte van mijn eerste kind en vele kliko’s met wegwerppampers verder ging ik toch overstag. Want al die bergen afval konden niet goed zijn voor het milieu en al zijn deze moderne katoentjes niet goedkoop, die pakken pampers iedere maand waren toch ook een aanslag op ons budget.
Ik kocht Flexitots met een overbroekje en een paar Itti Bitti’s. Zo mooi om te zien en lekker zacht ook, die mogen toch niet vies worden, zonde! Maar ja, aangezien de essentie van een luier…. Dat poepschrapen bleek heel erg mee te vallen. Als je een inlegvelletje van papier gebruikt, komt de meeste poep daarop terecht, en dit velletje gooi je gewoon in de wc. De luier bewaar je in een emmer en aan als de emmer vol is gaan ze in de wasmachine.
Laatst kwam ik nog iemand tegen die zich afvroeg of het niet enorm veel werk was, die wasbare luiers. “Nee hoor”, zei ik, “behalve natuurlijk als je geen wasmachine hebt”.
Stiekem geniet ik enorm van een wasmolen vol met wapperende luiertjes die te drogen hangen in de voorjaarzon.

Karin

Eerst zette ik de luiers in de biotex, tot ik erachter kwam dat dit niet goed is voor de bamboevezels die in de luiers zitten, en bovendien is het ook niet nodig. Nu laat ik mijn wasmachine het werk doen, daar is hij tenslotte ook voor. Eerst koud voorspoelen, dan een normaal wasprogramma draaien. Het liefst een wasmiddel zonder enzymen gebruiken, geen wasverzachter oid, evt. wat druppels lavendelolie in het wasverzachterbakje, en that’s all. Ik heb geen droger, is ook niet nodig. De luiers en inleggers worden er wel zacht in, maar dat worden ze ook als je ze even strijkt. (tip van de kraamverzorgster die echt alles strijkt, wat ik nooit deed, maar het verschil was echt voelbaar.)

Jozien

Met dank aan de lezers van Kiind.

MooreGreen_Banner728x90