Lunch op school als opvoedmoment

door Christel Rengers

Herinner je je nog de lunch op school? Boterhammen met kaas uit een zakje of trommel die je samen in de kring of aan je tafeltje at. Steeds meer ouders laten de boterham voor wat het is en kiezen voor een lunch in Bento stijl. Oftewel een monkey platter in een trommeltje. Gelukkig maar! Dat is alleen maar goed, vindt ook Jaap Seidel, want de schoollunch kan een stuk gezonder en gevarieerder, schrijft hij in zijn artikel voor het Parool.

Een kleffe boterham met kaas

Seidel stelt dat de lunch op school hét perfecte middel is om iets te leren over een gezonde leefstijl. Neem bijvoorbeeld de Franse vader die Seidel het menu van de lokale Franse basisschool stuurde. Kinderen krijgen daar elke dag rauwkost of salade vooraf, een groentemaaltijd met vlees of vis (vegetarisch kan ook) en fruit of kaas na. Allemaal vers gemaakt van lokale producten. De lunch zelf duurt minimaal drie kwartier, de kinderen dekken samen de tafel en ruimen na de maaltijd weer af. Dat klinkt een stuk beter dan een kleffe boterham met kaas. Kijk je naar de schoollunch in andere landen dan schaam je je wel een beetje voor het Hollandse bammetje. Alhoewel het gelukkig nog lang niet zo erg is als in Groot Brittannië of de Verenigde Staten.

 

Continurooster staat gezonde lunch op school in de weg

De Nederlandse schoollunch wordt volgens Seidel vooral gedicteerd door het continurooster dat al op ruim de helft van de circa 7000 basisscholen is ingevoerd. Uit onderzoek van DUO kwam naar voren dat ook leerkrachten het continurooster niet het beste vinden voor leerlingen. Zij stellen dat kinderen het meeste baat hebben bij het bioritme­-model.

Kinderen hebben baat bij het bioritme-model

Jamie Oliver liet in zijn televisieserie ‘School Dinners’ al zien dat een schoollunch gezond en betaalbaar kan zijn. Volgens Seidel kan het ook in Nederland geïntroduceerd worden, want dat bewijst ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’. Ondersteund door de provincie Limburg krijgen ruim 1200 leerlingen op vier scholen extra tijd voor bewegen en gezonde voeding. Het introduceren van een gezonde lunch ging niet vanzelf geeft de school aan: “… het kostte soms moeite om witbrood te vervangen door volkoren, en niet alle kinderen waren meteen opgetogen toen er groenten op het menu verschenen. Maar na eerst wat weerstand werd het programma door ouders, leerkrachten en leerlingen omarmd. Het aantal inschrijvingen op deze scholen nam sterk toe, de uitval van leerlingen nam af. Langzaamaan werd het gezonde schoolklimaat een vanzelfsprekende norm.” Een inspirerend voorbeeld wat andere scholen hopelijk zullen overnemen.

Voedsel is cultureel erfgoed

Het Europees Parlement heeft in 2014 al besloten dat kinderen culinaire kennis dienen op te doen in de klas. Je schotelt ze dus niet alleen een gezonde maaltijd voor, maar je leert ze ook iets over de herkomst en het bereiden van het eten. Onderwijs in het ‘gastronomisch erfgoed’ noemt men dat. Koken heeft ook een educatieve waarde. Zo is het goed voor de creativiteit en de motoriek (gerechten en combinaties bedenken, snijden, roeren, kneden, mengen). Bevordert het lezen en rekenen (recepten lezen en uitrekenen hoeveel je nodig hebt). En wat dacht je van schooltuintjes? Je leert van alles over de bodem, het weer, de planten en insecten in de tuin en je bent lekker buiten. Groenten die kinderen normaal gesproken niet willen eten proeven ze uit eigen tuin ineens wel. Super leerzaam en gezond die schooltuintjes!

Ruimte voor verbetering

Een gezonde lunch zoals in Frankrijk klinkt heerlijk én is mogelijk zo toont ‘De Gezonde Basisschool van de Toekomst’ aan. Daar ben ik het helemaal mee eens, want kinderen leren nu eenmaal meer door zelf te ervaren en via voorleven. En dat zelfgekweekt eten gewoon veel lekkerder smaakt ook. Dus kom maar op met die gezonde school lunches. En dan graag met Jamie Oliver erbij. Gewoon om het nog een keertje uit te leggen weet je wel.

Meer lezen

Doe lunch inspiratie op met onze Gezonde lunch serie 

Monkey Platter: laat je koter kiezen!

Brekend: Eten is gezond!

6 zinnige boeken over gezonde voeding

 

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kies kleurrijke koolhydraten, want afwisselen doet wonderen

Kies kleurrijke koolhydraten, want afwisselen doet wonderen

Doodgekookte spruitjes en snottige spinazie: niet iedereen heeft goede jeugdherinneringen aan groenten. Toch ‘moeten’ we ze eten, en dat proberen we dan ook braaf. Maar als je nooit verder gekomen bent dan koken en - hoe avontuurlijk - stomen, dan kan het een zware...

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

5 x onze favoriete borstvoedingsmomentjes

5 x onze favoriete borstvoedingsmomentjes

Er is zo veel te doen over borstvoeding, dat je soms zou vergeten dat het vooral iets fijns tussen moeder en kind is. Daarom delen we graag onze allerfavorietste borstvoedingsmomentjes.  1. De breast crawl na de geboorte We hebben net samen een hele reis meegemaakt....

Voeding fermenteren

Voeding fermenteren

Vroegâh, toen de lucht blauw en seks nog vies, was alles beter. Zelfs onze darmflora. Voordat we koelkasten hadden, vonden we andere manieren om voedsel lang houdbaar te maken. Fermentatie was één van die manieren, en onze gezondheid vaarde er wel bij. Fermentatie is...

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Dit is een lekker koekjesrecept die niet al te zoet is en wel redelijk voedzaam. En uiteraard is het niet alleen voor peuters!   Ingrediënten: 400 gram volkorenmeel 2 el kaneel 250 gr roomboter 50 gram honing 20 gr sesamzaad   Bereidingswijze: Men neme een...

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Waarom je je kind water geeft (en geen verborgen suikerklontjes)

Water drinken is goed voor je. Weten we wel. Waarom wil je echt geen gewoonte maken van sapjes? En hoe maak je water drinken leuk? We spraken Claire van den Heuvel. Suikerklontjes Claire, auteur van de populaire Easy Peasy kookboeken, is fervent voorstander van het...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0