De vakantie is begonnen! Daar waar de een voor een luxueus hotel kiest, zweert de ander bij de camping. Eten moet je overal. En op de camping kun je ook best sjiek eten. Met deze recepten steel je de show op het gezamenlijke campingdiner. Ze zijn in een wip gemaakt en zó lekker, dat het lijkt alsof er een engeltje over je tong piest/fietst!
1) Tortilla Paprika-aardappel-ui
Je kunt elke vastkokende aardappel gebruiken. Die blijven mooi in plakjes en breken niet zo gauw. Pimentón is poeder gemaakt van geroosterde paprika. Het geeft je gerechten een geroosterd zoet smaakje. Pimentón wordt vaak in de Spaanse keuken gebruikt. Als je het niet hebt kun je het vervangen door gewone paprikapoeder. Noem je het gewoon Pimentón voor het sjieke effect.
- 2 aardappels, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
- 1 paprika, in smalle reepjes gesneden
- 1 grote ui, gesnipperd
- 10 eieren
- 1/2 theel. pimentón
- zout en peper
- olijfolie
Verwarm twee eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aardappelplakjes in zo’n 10 minuten gaar op heel laag vuur. Doe dit eventueel in twee porties als de aardappels tijdens het bakken op elkaar liggen. Schep de aardappels uit de pan in een kom. Doe een eetlepel olijfolie in de pan en zet het vuur een beetje hoger. Bak in 10 minuten de paprika en de ui met een halve theelepel grijs zeezout op matig vuur totdat de ui lichtbruin is. Schep de paprika en de ui uit de pan bij de aardappelplakjes. Laat de overgebleven olijfolie in de pan. Klop de eieren in een grote kom los, samen met een theelepel grijs zeezout en de pimentón. Roer de aardappel, de paprika en de ui er voorzichtig doorheen. Doe een scheutje olijfolie in de koekenpan die al gebruikt hebt. Verwarm de olie zachtjes en schenk het eimengsel in de pan. Zet de pan op een vlamverdeler. Laat de tortilla 15 min. zachtjes stoven op laag vuur. Als de bovenkant net gestold is kun je de tortilla omdraaien. Let op dat de bovenkant van de tortilla gestold is. Draai de tortilla met behulp van een bord om en bak de andere kant nog een paar minuten zodat al het ei helemaal goed gestold is. Serveer warm of koud. Eet er een Griekse salade met komkommer, paprika, tomaat, ui, kappertjes en feta bij. En misschien wat grof gesneden stukken speltbrood met olijfolie.
2) Mexicaanse Salade
Een heerlijke kleurrijke zomerse knapperige salade. Die ook de volgende dag nog lekker fris blijft. Dus ook heel geschikt om mee te nemen naar een picknick. Maak een grote hoeveelheid en wat er overblijft kun je in de koelbox tot de volgende dag bewaren.
Voor de dressing:
- sap van een hele citroen
- 1 eetl. witte wijnazijn
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 1/2 theel. gemalen komijn
- 1 teentje knoflook, fijngeperst
- 4 eetl. koudgeperste zonnebloemolie
- 1/2 theel. fijn grijs zeezout
- versgemalen peper
Voor de salade:
- 1 rode paprika, in stukken gesneden
- 1 oranje paprika, in stukken gesneden
- 1 gele paprika, in stukken gesneden
- 1 komkommer
- 2 winterpenen, in plakjes gesneden
- 1/2 rode ui, in dunne stukjes gesneden
- een handvol rode cherrytomaatjes
- 1 maiskolf
- 240 g zwarte boontjes, gaar (uit een potje of zelf gaargekookt en afgekoeld)
- 2 eetl. verse koriander, grof gehakt
Kook de maiskolf gaar en laat deze afkoelen. Als je een voorgekookte maiskolf hebt gekocht hoef je deze niet meer op te warmen. Snijd vanaf de zijkanten de maiskorrels van de kolf af. Snijd de stroken in kleinere hapklare stukken. Maak vervolgens de dressing. Meng het citroensap, de witte wijnazijn, de honing, de komijn, de knoflook en het zout met een garde door elkaar. Schenk de zonnebloemolie er langzaam bij terwijl je blijft kloppen. Breng de dressing verder op smaak met peper. Zet de dressing tot gebruik in de koelkast. Schep de paprika’s, de komkommer, de wortel, de ui, de cherrytomaatjes, de mais en de boontjes met de helft van de koriander door elkaar. Doe dit voorzichtig zodat de boontjes niet geplet worden. Schenk de dressing over de groentes en schep de salade nog even kort om. Bestrooi de salade met de rest van de koriander.
3) Aardappelsalade
Een heel eenvoudig recept om op de camping te maken. Voor als het een hele warme dag gaat worden. Je kunt het de avond van de voren maken of dezelfde ochtend. Als het maar het liefst 8u in de koelbox heeft gestaan.
Je kunt de ham weglaten voor een vegetarische versie of vervangen door zure haring of tonijn voor een visversie.
Voor 4 personen:
- 1 kg vastkokende aardappelen, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
- 2 friszure appels, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
- 200 g cocktailaugurkjes
- 3 stengels lente-ui, in ringen gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngeperst
- 1 eetl. kappertjes
- 200 g ham, in blokjes gesneden
- 200 ml volle yoghurt
- 200 ml mayonaise
- peper en zout
Zet de aardappelblokjes op in gezouten koud water. Kook ze gaar in ruim 5 minuten. Laat de aardappelblokjes in een vergiet uitlekken en afkoelen. Meng de yoghurt met mayonaise en wat peper en zout in een grote kom. Doe alle overige ingrediënten hierbij en schep voorzichtig alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Zet in de koelkast totdat je gaat eten. Lekker met veldsla of een andere groene salade.
4) Vissoep met één pan en één pit
In Frankrijk kun je in bijna elke groentewinkel, groentestal op de markt of supermarkt wel coeur de boeuf kopen. Van die mooie geribbelde grote stevige tomaten. Je kunt ook vleestomaten gebruiken. Als de lokale erwtjes rijp zijn, zijn deze het lekkerste. Anders zijn diepvrieserwtjes ook een goed alternatief. Grijs zeezout is in verschillende vormen (grof, gedroogd, gedroogd en fijngemalen, fleur de sel) hier ook bij elke supermarkt te koop.
- 2 wortels, geschild en in plakjes gesneden
- 1 rode paprika, in stukjes
- 1 sjalotje, in dunne ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden (ik neem geen knoflookpers mee als ik ga kamperen)
- 2 coeur de boeuf (of vleestomaten), in stukjes
- 2 handen vol verse erwtjes
- 8 gamba’s, kop eraf en gepeld
- 250 g stevige vis, in een moot, gewoon met graat dus
- 2 eetl. tomatenpuree
- olijfolie
- grijs zeezout en versgemalen peper
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een kookpan. Roerbak de wortel, het sjalotje en de knoflook een paar minuten op matig hoog vuur totdat de sjalotjes glazig zijn. Voeg de paprika toe en roer nog een minuutje op matig hoog vuur. Roer er de tomatenpuree doorheen en vervolgens de tomaten. Laat de tomaten even doorwarmen. Doe 1,5 liter water in de pan. Als je warm of heet water gebruikt, verbruik je minder gas dan wanneer je met koud water begint. Leg de vismoot voorzichtig in de soep en dompel ‘m onder het water. Strooi de erwtjes erin en 4 theelepels grijs zeezout. Maal er wat verse peper overheen. Laat de soep net aan de kook komen. Zet het vuur dan laag. Laat de soep met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef of er genoeg zout in zit en voeg eventueel nog wat toe. Warm de gamba’s nog even mee. Serveer meteen met een lekker stuk brood.
5) Camping spaghetti
- 250 g kleine courgette, in plakjes
- 250 g cherry tomaat, in kwarten
- 100 g dunne sperziebonen, door midden
- 3 teentjes verse knoflook, fijngesneden
- 30 g basilicum
- 50 ml olijfolie
- 100 g buffel mozarella, in stukjes gescheurd
- 250 g spaghetti
- 250 g kleine courgette, in plakjes
- 250 g cherry tomaat, in kwarten
- 100 g dunne sperziebonen, door midden
- 3 teentjes verse knoflook, fijngesneden
- 30 g basilicum
- 50 ml olijfolie
- 100 g buffel mozarella, in stukjes gescheurd
- 250 g spaghetti
Hak de basilicum fijn en mix hem met de olijfolie. Fruit de courgette en de sperzieboontjes zachtjes in een flinke scheut olijfolie. Doe na 10 minuten de knoflook erbij en bak deze een minuut zachtjes mee. Roer vervolgens de tomaatstukjes erdoor en warm die ook nog een minuut door. Kook ondertussen de pasta gaar. Zorg ervoor dat de pasta gaar is op het moment dat de groentes ook klaar zijn. Niet eerder. La pasta no espeta.’ De pasta wacht niet’ zeggen de Italianen. Dan gaat-ie plakken en dat wil je niet. (Maar als je maar 1 pit hebt mag je valsspelen) Doe de spaghetti in een grote kom. Roer de basilicumolie door de spaghetti. Schep de groentes en de mozarella voorzichtig door de spaghetti. Garneer met een paar blaadjes basilicum en serveer meteen.
Genoeg inspiratie voor nu! Print deze recepten uit en neem ze mee naar de camping van jou keuze. Bluf iedere campingpatser met een skottelbraaier er uit met je pan en je pitje! Afhankelijk van waar jij deze zomer heen reist: Bon appetit, Guter Appetit, L’appetito buono, El apetito bueno, Smaklig Maltid, eet smakelijk.
https://kiind.nl/article835/