Tjitske Agricola
Beeld: Tjitske Agricola

Maak die mooie toekomst voor je kinderen 

Hoe is je toekomstbeeld als je anno nu opgroeit? Natuurlijk zal elk kind dat op haar eigen manier ervaren. Toch zijn er op dit moment flink wat jonge activisten opgestaan. Ze accepteren de wereld die wij voor hen achterlaten niet.

Lees zeker ook: Op zoek naar het verloren geluk

Begin september hoorden we over de Zweedse Greta Thunberg, die wekenlang in staking ging.

“Ik doe dit omdat jullie volwassenen mijn toekomst verpesten”, staat op de flyers die ze uitdeelt. Greta zegt dat ze wil dat politici het klimaat de hoogste prioriteit gaan geven en het gaan behandelen als een crisis.

Ook in Nederland kwamen tieners in opstand tegen klimaatverandering en voor een mooiere aarde, legden hun schoolwerk neer om te staken in Den Haag.

De Apeldoornse Moya (9) en Nando (6) Ooms pakten het concreter aan: de kinderen startten zelf met opruimen. Slim van deze kinderen, want als je je boosheid of teleurstelling omzet in daden, krijg je algauw mensen enthousiast. GroenLinks nam dan ook contact op met de kinderen en onderscheidde ze met een Groen Lintje. Nooit eerder kregen kinderen dit uitgereikt. 

Kinderen zijn de beste activisten

Gek eigenlijk, want kinderen zijn de beste activisten. Vraag kinderen wat belangrijk is, en ze weten het meteen. Het regenwoud. Uitstervende tijgers. Bejaagde olifanten en orang-oetans, zwerfhondjes en zelfs de bij sluiten ze in hun hart. De lijst is eindeloos – en liefdevol.

wasbare luier

Ondersteuning

Wat kunnen wij als ouders, als volwassenen die onze kinderen voorgaan, doen voor de toekomst van onze kinderen? Het liefst geef je ze een wereld zonder zorgen. Een gezonde aarde tjokvol groen. Nou ja, die hebben onze ouders ons ook niet gegeven. Belangrijker dan een rimpelloos leven is misschien dan het hebben van vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst, vertrouwen in het eigen kunnen en in de medemens. En daar spelen wij wel een grote rol.

Greta Thunberg vond in een van haar leerkrachten een bondgenoot. Hij staakte met haar mee. De leerlingen die in Den Haag staakten, hadden hun ouders achter zich staan. Dit vertrouwen in de kinderen doet ertoe.

Halen wij onze schouders op, voelen wij ons klein en onmachtig, dan stralen we dat af op onze kinderen. Geven we vertrouwen mee, dan kunnen zij verder bouwen aan die mooie wereld. Laten we onze innerlijke activist dus oppoetsen en de wereld maken waar onze kinderen in willen leven.

Verder lezen: Goed vies. Het nieuwe gezond, Gezond van mond tot kont, Op zoek naar het verloren geluk

En met je kind lees je over de natuur met het prachtig geïllustreerde verhaal van Vosje.

Dit doet een groene omgeving met je kind

Wonen in een yurt, en blijven dromen

Eco-camping Junora. Niemand doorvertellen: de liefste camping van Frankrijk ontdekt

Fotografie: Tjitske Agricola