De dagen worden korter en beginnen en eindigen in het donker. Alle feestelijkheden brengen gezelligheid en drukte met zich mee. Van Sint Maarten, naar Sinterklaas en uiteindelijk Kerst. Een heerlijke periode van veel binnen zijn en knisperende lucht buiten. En ook een periode met veel indrukken en misschien af en toe wel iets te druk?

Onze kinderen Tibbe en Jip zijn nu ruim 1,5 jaar en 7 maanden. Dagen, weken, of het verstrijken van tijd dat zegt ze allemaal niets. Wel ziet Tibbe de rituelen, de volgorde die houvast en ruimte geeft om lekker te genieten. Zo simpel als een Sinterklaashoekje, de liedjes die we zingen bij het inruimen van de vaatwasser en de boekjes die we lezen voor het slapengaan. Oftewel, hij snapt misschien het verstrijken van tijd niet maar volgorde en context wel. Wat dit met Advent te maken heeft? Ik maakte voor bij ons thuis een adventspiraal. Elke dag zetten we het kaarsje een stapje verder en als die in het midden is aangekomen, dan is het kerst. Zo brengt de spiraal ons licht, duidelijkheid en ook veel gezelligheid.

Benodigdheden:

  • Een stuk hout of een plank (Tip van Jip: tussen veel kerstspullen in de winkel liggen nu decoratieve plankjes, die doen het prima!)
  • Kerstboomkaarsjes
  • Potlood
  • Boormachine + boortje maat 11 (of 10 en een soepele pols)
  • Houtbrandpen
  • Optioneel: houtlak

Aftekenen: Leg het stuk hout op tafel en pak je potlood. Zoek het midden van de plank en teken een spiraal. Zet op die spiraal 24 stipjes. Je kan de ruimte tussen de stipjes even groot maken of hoe dichter bij kerst (het midden) hoe kleiner de stapjes worden.

Boren: Bekijk de grootte van de kaarsjes, vaak zijn kerstboomkaarsjes (Tip: Sostrene Grene of Dille&Kamille), 10 of 11 millimeter in diameter. Oftewel dat is het boortje dat je nodig hebt. Jammer is dat boordje 11 vaak niet standaard wordt meegeleverd dus boortje 10 + een beetje nonchalant wiebelen werkt ook prima. Boor nu de 24 gaten, zorg dat je niet helemaal door de plank heen gaat.

Hout branden: Mijn vader deed dit vroeger al met een spijker en een oude roestige tang. Nu heb je hele makkelijke houtbrandpennen (van de hobbywinkel tot de Action). Ik brandde lijntjes tussen de gaten om zo duidelijk de route naar kerst aan te geven en zodat het een duidelijke spiraal is. Ook kan je alle versieringen toevoegen die je wilt; de namen van alle gezinsleden? Mooie plantjes of Maria op haar ezeltje die ook op weg is naar Kerst?

Lakken: Je kan je spiraal nog even mooi lakken, vooralsnog staat dit op mijn verlanglijstje.

Adventtijd! Zondag 2 december beginnen we. ’s Avonds bij het avondeten steken we het kaarsje op de spiraal aan. Elke dag een stapje naar kerst toe en heerlijk genieten van de rust van Advent.

Geschreven door Marie. Ze heeft meer mooie tutorials op haar blog Hutje in de stad.

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie THUIS! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0