Maak zelf een lichttafel

door Christel Rengers

Magisch, uitnodigend, zintuiglijk, creatief en onmogelijk om vanaf te blijven. Dat kwam bij mij op toen ik voor het eerst een lichttafel van dichtbij zag. Sinds de Zandtovenaar kent iedereen deze kunstvorm, die nog best moeilijk is trouwens. Naast zand kun je er ook kleuren op mengen met verf, doorzichtige plasticfolie of plaatjes over elkaar heen leggen, tekeningen overtrekken, boomblaadjes doorlichten of zelfgemaakte röntgenfoto’s van papier bekijken.

Lichttafels zijn ontzettend duur om aan te schaffen. Maar als je een beetje handig bent kun je er gemakkelijk eentje zelf maken.

Nodig bij het maken van een lichttafel:

  • Planken
  • Triplex plaat
  • Latjes
  • Aluminiumfolie
  • Melkwit plexiglas
  • Een lichtsnoer met stekker
  • LED-lampjes of LED-strips
  • Zand (let op dat je geen schelpenzand kiest: dat moet je eerst nog zeven)

De lichttafel bouwen

Het begint met het maken van een houten frame. Misschien heb je nog wat oude planken liggen? Zo niet dan kun je ze bij de bouwmarkt zeker vinden en nog op maat laten zagen ook. Van de planken maak je een vierkant of rechthoek zo groot als je zelf praktisch vindt en schroeft deze vast. Bedenk hierbij dat kinderen best wat ruimte nodig hebben om lekker te kunnen zandtoveren. Maak aan een van de zijkanten onderaan een uitsparing waar straks het snoer met de stekker door naar buiten gaat. Zaag de triplexplaat op maat, dit wordt de onderkant van de tafel. Bekleed deze met aluminiumfolie, met de spiegelende kant naar boven.

Keer het houten frame om met de uitsparing naar boven. Open de doos van het lichtsnoer. Haal het uit de doos, leg het spiraalsgewijs in het houten frame en leid het stekkersnoer via de uitsparing naar buiten. Heb je LED-lampen maak deze vast aan de vier zijkanten van de lichttafel. Leg de triplexplaat op het frame met de aluminiumkant naar binnen gekeerd en schroef vast.

Draai de lichttafel om. Timmer vier latjes vast aan de binnenkant van het frame. Een klein stukje onder de zijkanten. Hier steunt straks het plexiglas op. Zorg er daarom voor dat het volledig binnen het frame valt.

Bevestig de latjes stevig genoeg, want ondanks dat je er niet op moet gaan zitten zullen kinderen er zeker een beetje op leunen. Spreid nu het lichtsnoer in de spiraalvorm goed uit zodat het niet overlapt, anders kan het te warm worden.

Zaag het plexiglas op maat en plaats dit bovenop de latjes. Bij onze bouwmarkt hadden ze helaas geen melkwit plexiglas, dus plakten wij twee lagen wit vliegerpapier aan de binnenkant. Bakpapier werkt waarschijnlijk ook goed. Probleem opgelost!

Losse opstaande rand

Tip: kies voor een extra losse, opstaande rand. Ideaal om het zand op de lichttafel te houden, zodat je met dezelfde nonchalance als de Zandtovenaar himself het zand kunt rondstrooien. Wil je op de lichttafel met verf of kleuren werken dan kan de rand er zo af. Deze rand maak je door van smallere planken een tweede frame te maken dat binnen het buitenframe valt. Wil je het wat professioneler aanpakken dan kun je in plaats van de latjes een randje aan de binnenkant van het frame frezen ter ondersteuning van het plexiglas.

Een simpele lichttafel

Is dit allemaal een te grote uitdaging of wil je het ‘Nu, Nu, Nu!’? Dan is er ook nog een versimpelde versie. Neem een semi-doorzichtige curverbox. Vul deze met het lichtsnoer of LED-lampen. Beplak het deksel eventueel aan de binnenkant nog met wat bakpapier. Et voilà: een supersnelle lichttafel. Het enige nadeel is dat je niet zo zwierig met zand kunt strooien omdat de randen zo laag zijn.

Wanneer dit allemaal klaar is komt misschien wel het meest belangrijkste onderdeel: het testen van de tafel. Doe dit bij voorkeur zelf (hij is toch onmogelijk om af te blijven) en voel je eventjes een echte Zandtovenaar!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

Ken je de emaille zand-, zeep- en soda-bakken van vroeger? Dat is even andere koek dan allesreiniger van een totaal mysterieuze chemische substantie. Toch kreeg oma ook het huis aan kant. Was zij nu een supervrouw? Had zij met 11 kinderen meer tijd om schoon te maken?...

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

Lekker vies: Maak mest met je kinderen

In veel tuinen en groenstroken tiert de heermoes welig. Ook wel kattenstaart of paardenstaart genoemd. Voor wie het niet kent: het ziet eruit als schattige, kleine kerstbomen. Een vindingrijk plantje Maar het is alles behalve schattig, want voor je het weet staat de...

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Dit zijn de allerleukste achterbankboeken!

Wat doe je met je kinderen tijdens die lange rit naar de camping in Frankrijk, Italië of Zuid-Limburg? Natuurlijk kunnen ze zich prima vermaken met de iPad of de dvd-speler. Jij hebt er dan geen omkijken naar en kunt je volledig overgeven aan je eigen gedachten (je...

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Het genoegelijke leven zonder hysterische kindermuziek

Kinderen krijgen is erg leuk, maar de rotzooi die je erbij krijgt, vind ik een stuk minder charmant. Lelijk speelgoed, stomme kindertelevisie, maar ook irritante kinderhitjes kunnen de pret goed drukken. Wat te kiezen: de hysterische elektropopliedjes of de...

Spaarkaartjes om te downloaden

Spaarkaartjes om te downloaden

Kinderen zijn gevoelig voor verzamelen. Stenen, takjes, blaadjes... het wordt allemaal je huis in gesleept. Ook marketingstrategen maken gebruik van deze gevoeligheid. In ons artikel Supermarkten Vol Spaaracties laten we de schaduwkant zien van gadgets die verzameld...

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken

Bak zelf je brood. Het is lekker, gezond en je komt er van tot rust. Ingrediënten 750 gram volkoren meel 30 gram gist theelepel zout (kan ook zonder) 4 dl lauw water   Bereidingswijze Doe de meel en het zout in een kom en meng het door elkaar. Maak er vervolgens...

0