Maak zelf een lichttafel

door Christel Rengers

Magisch, uitnodigend, zintuiglijk, creatief en onmogelijk om vanaf te blijven. Dat kwam bij mij op toen ik voor het eerst een lichttafel van dichtbij zag. Sinds de Zandtovenaar kent iedereen deze kunstvorm, die nog best moeilijk is trouwens. Naast zand kun je er ook kleuren op mengen met verf, doorzichtige plasticfolie of plaatjes over elkaar heen leggen, tekeningen overtrekken, boomblaadjes doorlichten of zelfgemaakte röntgenfoto’s van papier bekijken.

Lichttafels zijn ontzettend duur om aan te schaffen. Maar als je een beetje handig bent kun je er gemakkelijk eentje zelf maken.

Nodig bij het maken van een lichttafel:

  • Planken
  • Triplex plaat
  • Latjes
  • Aluminiumfolie
  • Melkwit plexiglas
  • Een lichtsnoer met stekker
  • LED-lampjes of LED-strips
  • Zand (let op dat je geen schelpenzand kiest: dat moet je eerst nog zeven)

De lichttafel bouwen

Het begint met het maken van een houten frame. Misschien heb je nog wat oude planken liggen? Zo niet dan kun je ze bij de bouwmarkt zeker vinden en nog op maat laten zagen ook. Van de planken maak je een vierkant of rechthoek zo groot als je zelf praktisch vindt en schroeft deze vast. Bedenk hierbij dat kinderen best wat ruimte nodig hebben om lekker te kunnen zandtoveren. Maak aan een van de zijkanten onderaan een uitsparing waar straks het snoer met de stekker door naar buiten gaat. Zaag de triplexplaat op maat, dit wordt de onderkant van de tafel. Bekleed deze met aluminiumfolie, met de spiegelende kant naar boven.

Keer het houten frame om met de uitsparing naar boven. Open de doos van het lichtsnoer. Haal het uit de doos, leg het spiraalsgewijs in het houten frame en leid het stekkersnoer via de uitsparing naar buiten. Heb je LED-lampen maak deze vast aan de vier zijkanten van de lichttafel. Leg de triplexplaat op het frame met de aluminiumkant naar binnen gekeerd en schroef vast.

Draai de lichttafel om. Timmer vier latjes vast aan de binnenkant van het frame. Een klein stukje onder de zijkanten. Hier steunt straks het plexiglas op. Zorg er daarom voor dat het volledig binnen het frame valt.

Bevestig de latjes stevig genoeg, want ondanks dat je er niet op moet gaan zitten zullen kinderen er zeker een beetje op leunen. Spreid nu het lichtsnoer in de spiraalvorm goed uit zodat het niet overlapt, anders kan het te warm worden.

Zaag het plexiglas op maat en plaats dit bovenop de latjes. Bij onze bouwmarkt hadden ze helaas geen melkwit plexiglas, dus plakten wij twee lagen wit vliegerpapier aan de binnenkant. Bakpapier werkt waarschijnlijk ook goed. Probleem opgelost!

Losse opstaande rand

Tip: kies voor een extra losse, opstaande rand. Ideaal om het zand op de lichttafel te houden, zodat je met dezelfde nonchalance als de Zandtovenaar himself het zand kunt rondstrooien. Wil je op de lichttafel met verf of kleuren werken dan kan de rand er zo af. Deze rand maak je door van smallere planken een tweede frame te maken dat binnen het buitenframe valt. Wil je het wat professioneler aanpakken dan kun je in plaats van de latjes een randje aan de binnenkant van het frame frezen ter ondersteuning van het plexiglas.

Een simpele lichttafel

Is dit allemaal een te grote uitdaging of wil je het ‘Nu, Nu, Nu!’? Dan is er ook nog een versimpelde versie. Neem een semi-doorzichtige curverbox. Vul deze met het lichtsnoer of LED-lampen. Beplak het deksel eventueel aan de binnenkant nog met wat bakpapier. Et voilà: een supersnelle lichttafel. Het enige nadeel is dat je niet zo zwierig met zand kunt strooien omdat de randen zo laag zijn.

Wanneer dit allemaal klaar is komt misschien wel het meest belangrijkste onderdeel: het testen van de tafel. Doe dit bij voorkeur zelf (hij is toch onmogelijk om af te blijven) en voel je eventjes een echte Zandtovenaar!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Kinderboeken om bij weg te dromen

Kinderboeken om bij weg te dromen

Merk je dat je kind rusteloos is? Help hem dan. Ga eerst naar buiten: maak een stevige wandeling of laat je kind in de speeltuin spelen. Zorg dat alle beeldschermen uit zijn, geef een massage, vooral de voeten, teken met je vinger op elkaars rug, maak samen een...

Voortkabbelende kinderfilms zonder spanning en helden

Voortkabbelende kinderfilms zonder spanning en helden

'Chimpanzee' leek zo'n goede keuze. Een documentaire over een familie chimpansees in het regenwoud. Baby-chimpansee Oscar groeit op en leert klimmen, mieren eten, noten kraken en zijn eigen bedje van takken maken. Prachtige beelden, fijn om naar te kijken. Maar dan,...

Papierkralen van oud papier

Papierkralen van oud papier

Ik maakte deze knutsel vroeger al op de basisschool. Ik vond het magisch hoe een foto uit een magazine in opgerolde vorm ineens een kraal vol kleurenpracht werd. Niet gek dus dat ik stond te popelen om dit ook met mijn kinderen te doen, hoewel zij vooral het geklieder...

Speelgoedzak: Opgeruimd in een handomdraai

Speelgoedzak: Opgeruimd in een handomdraai

Deze speelgoedzak is gemaakt van dikker katoen waardoor de zijkanten rechtop blijven staan als je ze twee keer omslaat, de zak verandert dan in een mand. Zo kan je kind het ene moment lekker spelen met het speelgoed in de mand, en is het spelen klaar, dan hang je het...

7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

7 x zelfstandig vermaak zonder scherm

Zelfstandig vermaak van de kinderen terwijl jij even kunt koken of dat ene telefoontje doen? Een snelle oplossing voor dit probleem is natuurlijk het aanknippen van een scherm. Maar wat nu als je liever wil dat je kinderen zich zonder schermpje vermaken, omdat het op...

Nationale Voorleesdagen: met boekentips van Kiind

Nationale Voorleesdagen: met boekentips van Kiind

Van 25 januari tot 4 februari 2017 zijn er weer de Nationale Voorleesdagen. Zoals elk jaar wordt er een Prentenboeken Top Tien opgesteld. De juweeltjes lichten we er vast voor je uit. Er springen twee boeken uit. ‘Het boek zonder tekeningen’ waar we al eerder een...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0