Het huishouden van oma: maak zelf schoonmaakmiddelen

door Jannie

Ken je de emaille zand-, zeep- en soda-bakken van vroeger? Dat is even andere koek dan allesreiniger van een totaal mysterieuze chemische substantie. Toch kreeg oma ook het huis aan kant. Was zij nu een supervrouw? Had zij met 11 kinderen meer tijd om schoon te maken? Ik geloof er niets van. Allesreiniger is gewoon voor doetjes. Dit is een ode aan oma: het huishouden zonder chemische troep, omdat het kán!

Maak vloeibaar wasmiddel

Benodigdheden:
twee lege flessen van 1,5 liter
pan van vier liter
trechter
40 gram marseillezeep of kernzeep
3 liter water
eventueel 3 eetlepels soda

1] Rasp de zeep fijn.
2] Verwarm het water in de pan. Het hoeft niet te koken.
3] Voeg de zeep al roerende toe. Zorg ervoor dat de zeep helemaal oplost. Het blijft erg vloeibaar. Dit is normaal.
4] Voeg nu eventueel soda toe.
5] Met behulp van de trechter verdeel je nu je mengsel over de twee flessen. Tijdens het afkoelen wordt het wasmiddel dikker.
6] Doe een scheut van je wasmiddel in een wasbol en zet het in je trommel.
7] Was zoals je gewend bent, maar kies niet een erg lage temperatuur. Je kunt eventueel azijn gebruiken als wasverzachter.

Omdat er geen toevoegingen in dit wasmiddel zitten is het geschikt voor alle soorten wassen. Een gevoelige huid vindt dit meestal ook erg fijn. Er zitten geen (optische) witmakers in. Hierdoor zal je was op den duur niet meer zo hagelwit zijn. Je kunt daar twee dingen aan doen: het prima vinden dat dingen in de loop van tijd minder wit zijn, of je was witten met zonlicht. Hang je was buiten te drogen of leg je linnengoed in het schone gras. Ligt er sneeuw én schijnt de zon? Leg je was dan buiten op de sneeuw om te bleken.

Soms hoor je dat een antikalkmiddel (wat verwerkt zit in commercieel wasmiddel) noodzakelijk is om je wasmachine goed te houden. Wat feit en wat fictie is, is onduidelijk. Bedenk zelf wat wijs lijkt. Ook zijn er bronnen die stellen dat soda niet goed is voor je machine. Wij hebben hier geen duidelijke onderbouwing over kunnen vinden.

Was met wasnoten

Inmiddels gebruiken wij zes jaar wasnoten. Veel simpeler bestaat niet. Aan de Sapindus Mukorossi (een boom) groeien noten. Deze noten worden geoogst en in de schaal zit de stof sapine. Als dit in contact komt met water, heeft het dezelfde werking als zeep.

Nodig:
Schalen van wasnoten
Katoenen zakje
Etherische olie

1] Doe 7 halve wasnootschalen in het katoenen zakje en knoop dit goed dicht.
2] Doe 3 druppels etherische olie op het zakje.
3] Stop het in je trommel en was zoals je gewend bent.

Hierbij gelden de aantekeningen zoals bij het zelfgemaakte vloeibare wasmiddel. In kastanjes zit ook sapine. Wanneer het bruine velletje eraf gehaald wordt, kun je ze op dezelfde manier gebruiken als wasnoten!

Maak schoonmaakmiddelen

Soda en azijn zijn de sleutelwoorden in de dagelijkse schoonmaak. Toegegeven: het reclamebeeld van inspuiten, intrekken en wegpoetsen moet je loslaten. Vaak is schoonmaken gewoon hard werken.

Azijn heeft een PH-waarde van 2,5. Dit betekent dat het zuurder is dan zuurkool maar minder zuur dan maagzuur; behoorlijk zuur dus. Kalk lost op in zuur, dus daar is azijn erg geschikt voor. Voor de kleine schoonmaak van de badkamer spray ik een azijnoplossing op de muren en laat dit zitten. Met de eerstvolgende douchebeurt zorg ik dat alles geraakt wordt met de straal van de douche. Hiermee verwijder je lichte, oppervlakkige kalkafzetting. Bij duidelijk zichtbare kalkafzetting, bijvoorbeeld aan de douchekop, een afvoerputje of kraan, maak ik een kleine handdoek nat met een azijnoplossing en wikkel deze om het object heen. Zo kan dit goed intrekken. Daarna ga ik met een oude tandenborstel en een beetje pure azijn aan het schrobben.
Ook andere kalkafzettingen kun je natuurlijk schoonmaken. Bijvoorbeeld door een scheutje azijn in het water te doen van een waterkoker (en goed spoelen voor je het weer gebruikt). Azijn wordt samen met zuiveringszout (baking soda of natriumbicarbonaat) een bruisend geheel. Ideaal voor aangekoekt vuil.

Soda is zo’n beetje de tegenhanger van azijn en is een soort zout. Het is met een PH-waarde van 14 een base. Soda is uitstekend voor ontvetten. Aangekoekte pannen kun je laten weken met een sodaoplossing. Ook koffie- en theeaanslag verdwijnt wanneer het een nachtje in een sodaoplossing ligt.
Een schep soda in warm water is een prima vervanger van een milde allesreiniger. Vette vingers zijn er goed mee te verwijderen. Heb je wat schuurkracht nodig? Gebruik dan staalwol of ouderwets wit zand. Dan ben je echt de geoefende zand-zeep-soda-huishouder. Als allesreiniger kun je ook groene zeep gebruiken. Deze zeep is een gel-achtige substantie en tegenwoordig meestal bruin. Soms wordt dit ook zachte zeep genoemd.

Maak zelf handzeep

Het zelfgemaakte wasmiddel dat eerder genoemd werd, kan ook prima in een handzeeppompje. Misschien vind je het lekker om er een druppel etherische olie bij te doen.


Allesreiniger is voor doetjes

Was je haar met olijfolie

Je haren kun je wassen met een simpel stuk olijfoliezeep. In het begin zal je haar en hoofdhuid om moeten schakelen en zal het vet of vies aanvoelen. Na een paar weken merk je dat olijfoliezeep prima en afdoende is. Er zijn ook shampoobars te koop om je haar mee te wassen. Dit is luxer dan olijfoliezeep en afhankelijk van de ingrediënten, net zo goed voor het milieu.

Als alternatief voor crèmespoeling kun je verdunde azijn gebruiken. Spray het op je haar, masseer het er doorheen en spoel het weer uit.

Maak zelf tandpasta

Met zuiveringszout kom je ook een heel eind voor je mondverzorging. Je kunt bijvoorbeeld spoelen met een oplossing van zuiveringszout. Ook kun je een beetje van het zout op je tandpasta doen om je tanden witter te krijgen. Zuiveringszout is ook een ingrediënt van zelfgemaakte tandpasta. Deze pasta bevat geen fluoride, wat door tandartsen wel aangeraden wordt.

Milieuvriendelijke huishoudtips

Op internet zijn ongelooflijk veel milieuvriendelijke huishoudtips te vinden. Het is echt de moeite waard om eens te zoeken voordat je over gaat op het kopen van chemische goedjes in de winkel. Een aantal tips zet ik voor je op een rij:
Zelf vaatwasmiddel maken
Lippenbalsem van bijenwas en scrubcreme op Kiind (stukje scrollen)
Allesreiniger van Lieke
Tips tegen mieren in huis
Vlekken verwijderen volgens oma
Haren wassen met ecologisch afwasmiddel

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

3 onvergetelijke feestrecepten met noten

3 onvergetelijke feestrecepten met noten

In tijden van feestjes, dineetjes en borrels nog een origineel & tongstrelend hapje vinden is geen sinecure. En dan zoek je iets dat je kinderen ook weten te waarderen, en oh, en niet te vergeten graag gezond. Of dat kan? Ja! We kregen op de redactie een stelletje...

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Warme soepjes met Hollandse ingrediënten

Wat hebben doperwten, witlof en koolrabi gemeen? Ze zijn onterecht impopulair en heerlijk in de soep. Deze simpele soepen zijn zowel geschikt voor kleine kinderen als voor volwassenen. Voor de soepen is bouillon nodig. Je kunt dit zelf maken of uit een pakje halen....

Kaarsjes van bijenwas maken

Kaarsjes van bijenwas maken

Bij deze donkere dagen horen lichtjes! Met bijenwas kun je heerlijk geurende kaarsjes maken, bijvoorbeeld in een oud theekopje. Toen ik op zoek ging naar bijenwas, vond ik een imker bij mij in de buurt, daar kon ik prachtige, goudkleurige hompen van het geurende spul...

Niets kopen, een heel jaar lang

Niets kopen, een heel jaar lang

Ik was er klaar mee. Overal maar spullen om je heen. Dat gedoe waarbij je een kriebel voelt om iets te kopen, maar dat je verstandig wilt zijn. En het hele gezeur om de economie. Ik had ontdekt dat consumeren niet alleen een financieel lek is, maar ook een geheim...

10 x DIY Hippie style

10 x DIY Hippie style

Heb je ook zo’n zin in ons hippie festival? Om nog meer in de stemming te komen en om te arriveren in stijl hebben we 10 leuke ideetjes voor je verzameld. Hippie style! Kleren maken de hippie Maak van je oude jeans, of die van je kind, een seventies...

Poppenkleertjes maken van een oude sok

Poppenkleertjes maken van een oude sok

Een pop is voor kinderen onmisbaar bij hun rollenspel. Leuke kleertjes die kinderen zelf kunnen naaien, maakt het helemaal af. Heel eenvoudig is dit setje ondergoed. Nodig:Een eenzame sokSchaarNaald en draad Het onderbroekje maak je uit het gedeelte van de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0