Marketing voor kinderen werkt!

door Christel Rengers

Er wonen zo’n 2,5 miljoen kinderen onder de 12 jaar in Nederland. Deze kinderen hebben naar schatting 200.000.000 euro per jaar te besteden. De invloed die deze kinderen hebben op de gezinsportemonnee wordt geschat op twee miljard euro1.
Kinderen zijn dus big business; een doelgroep die je als marketeer niet links kunt laten liggen. Dat kinderen massaal bestookt worden met subtiele en minder subtiele ‘koop-mij!’-uitingen, staat als een paal boven water. Maar welke invloed heeft dit en hoe ga je daar als ouder mee om?

 

Marketing

Marketing is het beïnvloeden van ons idee over wat we nodig hebben. Er wordt een maatschappelijke standaard gecreëerd en deze standaard bepaalt waar we behoefte aan hebben. Dat is ook het venijn. Op het moment dat je denkt ‘ik heb X of Y nódig’, dan denk je dat dat iets is dat van binnen komt, een unieke persoonlijke wens. En waarom zou je jezelf iets ontzeggen wanneer dat niet hoeft? Of misschien wil je jezelf wel belonen met iets nieuws?

Denk bijvoorbeeld aan de mobiele telefoon. Dertig jaar geleden kon iedereen nog zonder. Wil je nu nog maatschappelijk mee kunnen doen, dan heb je er echt een nodig.

Het grappige is dat de meeste mensen van mening zijn dat ze slimmer zijn dan reclame. Dat ze iets kopen omdat ze het zélf leuk of handig vinden. Dat kan kloppen, maar waarom zijn ze dat leuk of handig gaan vinden? De grondslag hiervan ligt bijna altijd in invloed vanuit de marketingwereld.

 


Marketing is het beïnvloeden van ons idee over wat we nodig hebben

Marketing en kinderen

Het ‘meedoen’ is voor kinderen erg belangrijk. Wanneer het kindje naast Jantje een broodtrommel heeft met een tekenfilmheld, dan wil Jantje die ook. Veel diepgaander dan dat is het niet. Wanneer marketeers zo massaal volwassen mensen kunnen beïnvloeden, dan is de kindergeest een makkelijke prooi. Kinderen worden dan ook om verschillende redenen als belangrijke doelgroep gezien:

Kinderen kunnen vanaf twee a drie jaar een logo herkennen en er vertrouwd mee raken. Bedrijven kunnen zo kinderen aan zich binden. Dat is precies wat ze willen: een klant van de wieg tot het graf. En dat werkt geweldig goed. Neem nu het bekende babyverzorgingsproduct in de gele verpakking. Een heleboel mensen voelen zich erg prettig bij die geur. Krijgen zij zelf kinderen dan is dat product het eerste waar ze aan denken omdat het merk al ingeprent is.

Marketeers slaan tegenwoordig de ouders over en richten zich direct op het kind. Dit komt door ‘Pester Power’. Dit betekent dat een kind net zo lang om iets blijft vragen tot de ouder het koopt. Dat werkt veel effectiever dan via reclame ouders overhalen een product te kopen.

 

Maak je kind weerbaar

Laat je kind zo lang mogelijk met zo min mogelijk marketinguitingen in aanraking komen. Op deze manier krijgt een kind de kans om zonder commerciële invloed van buitenaf te ontdekken wat zijn behoeftes zijn en wat hij aantrekkelijk vindt. Een kind wordt zo minder beïnvloedbaar.

De televisie is een van de grootste marketinginstrumenten. Niet alleen de reclame die erop is, maar ook de programma’s zelf. Het is helemaal niet zo’n gek idee om gewoon de TV de deur uit te doen. Ook het vermijden van bekende tekenfilmfiguren op speelgoed en in boeken scheelt een stuk. Denk ook aan (gratis) magazines die gericht zijn op kinderen.

Alle marketinguitingen weren blijft onmogelijk. Door je kind te betrekken bij het doen van aankopen, leer je ze stukje bij beetje hoe bewuste keuzes tot stand komen. We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet om te laten zien hoe je dat kunt doen.

  • Neem je kind mee als je boodschappen doet en zeg hardop waarom je een bepaald product kiest. Je kiest bijvoorbeeld een knol (in de winter) omdat het wintergroente is, je kiest biologische appels omdat er geen gif op zit.
  • Geef in een winkel niet toe aan de wens van je kind voor dat pak met het ‘leuke plaatje’. Hiermee geef je het voorbeeld dat het prima is om iets te kopen omdat er een cartoonfiguur op staat.
  • Ga met je kind het gesprek aan in de winkel. Vraag welk toetje je kind zou kiezen. Grote kans dat het er een is met een ‘leuk plaatje’. Op de vraag waarom ze die kiezen zal waarschijnlijk het antwoord volgen: die is lekker. Wijs dan een ander toetje aan dat ze ook lekker vinden. Dan komt de aap vaak uit de mouw: “Maar op die staat geen piraat”. Stel dan bijvoorbeeld voor om thuis een mooi plaatje van een piraat te zoeken.
  • Oudere kinderen kun je laten uitrekenen hoeveel er in een verpakking zit ten opzichte van wat het kost. Ze zullen vanzelf zien dat je dan erg veel betaalt voor zo’n plaatje.
  •  Versier thuis ‘saaie’ verpakkingen met een tekening of met stickers. Dat is veel leuker en creatiever!
  • Vertel ook waarom er een plaatje zit op een shirt of een pak vla. Dat de mensen die dat maken hopen dat ze daarmee meer geld verdienen.
  • Koop een maand (of langer) helemaal niets (buiten de boodschappen) en betrek je kind hierbij. Je zult zien dat je drang om iets te kopen vaak na een paar dagen of weken wegebt. Ook leerzaam voor jezelf. 
  • Doe niet mee met spaaracties, maar verzin een alternatief (zie ons artikel over supermarkten vol spaaracties).

 

Kinderen en marketing op Kiind Magazine:

Voeding met gebakken lucht

Etiketten lezen
Opgroeien met media

Dagelijks duurzaam

Tussendoortjes

Consuminderen met kinderen

 

_______________________
1 Keijsers, A.J.M. Kindermarketing: een vak apart. Basis Online (2008).

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het kunstje dat opvoeden heet

Het kunstje dat opvoeden heet

'Dennis, ik vind het niet leuk als je op de muren tekent', zegt een vader aarzelend tegen zijn zoontje van zes. Dennis tekent nog vrolijk even door, terwijl zijn vader de laatste berichten op zijn smartphone checkt. 'Mijn poppetje is mooi geworden hè’, zegt Dennis...

Hoe ga je om met drukke kinderen?

Hoe ga je om met drukke kinderen?

Drukke kinderen – met en zonder de diagnose ADHD - kunnen een behoorlijke test zijn voor hun ouders. Alle kinderen zijn gebaat bij veel liefde en begrip krijgen. Maar wat doe je als je het écht even niet meer weet? Hoe voorkom je escalatie? Hieronder een zestal tips...

Hoe ga je om met een kind met ADHD?

Hoe ga je om met een kind met ADHD?

Er wordt veel gezegd en geschreven over wat ADHD precies is. Sommigen (zoals vooraanstaand klinisch psycholoog, kinder- en adolescentenpsycholoog en neuropsycholoog Russel Barkley) noemen het een psychiatrische stoornis en tonen aan dat bepaalde breinnetwerken niet...

Gezinnen zijn sociaal geïsoleerder dan ooit

Gezinnen zijn sociaal geïsoleerder dan ooit

De manier waarop wij leven verschilt van wat in het verleden gebruikelijk was. Klinkt vanzelfsprekend, maar betekent dus ook dat wat we ‘normaal’ vinden binnen een paar generaties flink kan veranderen. Als socioloog denk ik daarbij vooral aan veranderingen in de...

Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

Wandelende Boom (en het kind in jezelf)

Opperhoofd Wandelende Boom was de groot en bezielend leider van een kleine clan. Een man die wist waar hij vandaan kwam en waar hij naartoe ging. In een visioen werd hem zijn naam gegeven. Hij zou zijn als een wandelende boom. In zijn schaduw kon men verkoeling...

Astara over opvoeden: Samen spelen, samen delen

Astara over opvoeden: Samen spelen, samen delen

Opvoeden is leuk en bijzonder. Maar wat kun je elkaar als ouder en kind soms in de weg zitten! Astara Lieuw-On laat haar licht schijnen over veelvoorkomende strubbelingen.   Samen spelen, samen delen Er zijn periodes dat mijn zoons elkaar flink in de weg zitten....

0