Zelf massages geven aan baby en kind

door Gastauteur

De meest gebruikte methode voor baby en kindermassage is ontwikkeld in India, door F. Leboyer: de Shantala babymassage.
Zoals in het vorige artikel genoemd, is het niet nodig om je aan deze (of een andere) methode te houden, maar het is wel prettig om een voorbeeld te hebben. Daarom zal ik later een beschrijving van een massage geven.
Als je wel de Shantalamassage wilt leren kun je een cursus volgen of een boek kopen of lenen. Er zijn verschillende boeken waarin de methode zeer uitgebreid beschreven wordt aan de hand van foto’s.

 

Wanneer masseren?

Als je kind ziek is kun je hem beter niet masseren, gezonde kinderen kun je altijd masseren. Kies wel een goed moment uit, een hongerig of te moe kind zal niet genieten van een massage, een kind dat net wakker is, is vaak te snel afgeleid.
Masseer je kind nooit direct na de maaltijd. Als je kind aangeeft geen zin te hebben, besluit dan het een ander moment nog eens te proberen. Andersom: als jij geen zin hebt, te moe bent of gestrest, sla de massage dan ook gerust eens over. Je kind zal aanvoelen dat je er niet helemaal bij bent. Massages geven wil je met volle aandacht doen, rustig en geconcentreerd.
In een druk gezin is dat niet altijd even gemakkelijk, je kan je dan even afzonderen voor de massage, de spulletjes vast klaarleggen en eventueel een concentratie-oefening doen.
Het is makkelijk en voor kinderen ook fijn als je de massage inpast in een ritme, bijvoorbeeld op vrijdagavond als het weekend begint, of juist lekker lui op zondagmorgen. Zo voorkom je dat je er voor je gevoel te vaak geen tijd voor hebt gemaakt.
Als je gaat masseren, concentreer je dan op je kind, je leert al heel snel zijn lichaamstaal kennen en wat je kind wel of niet fijn vindt. Geef de massage met aandacht en vertrouw op jezelf.

 

Voorbereiding

Leg van tevoren spulletjes klaar, een badlaken om je kind op te leggen, nog een om je kind na afloop in te wikkelen en nog wat te knuffelen of een boekje te lezen.
Bij de massage kun je olie gebruiken. Het zorgt ervoor dat je handen gemakkelijk over het lijfje glijden. Kies een natuurlijke olie die ongeparfumeerd is. Kijk eens in de natuurwinkel.
Schenk wat olie in een kommetje. Zo kun je tijdens de massage wat olie pakken terwijl de andere hand in contact blijft met je kindje. Sommige kinderen worden een beetje angstig als je ze tussendoor loslaat, het is altijd fijn om steeds te zorgen dat er een hand op het lijfje is.
Tijdens het masseren werk je steeds van boven naar beneden, dat is het meest ontspannend.
Snelle, opwaartse bewegingen wekken juist energie op, dus het is beter langzaam en ritmisch te werken. De druk die je uitoefent met je handen mag best stevig zijn, veel mensen beginnen heel voorzichtig. Je merkt vanzelf wat je kind prettig vindt.

 

De massage

De Shantala babymassage verloopt in een vaste volgorde. Deze hoef je natuurlijk niet aan te houden, maar het is wel rustgevend om van boven naar beneden te masseren. Herhaal elke greep een aantal keer.

– Begin bij de borst, strijk met je handen vanuit het midden over de ribben naar buiten. Strijk ook vanuit het midden naar boven, over de schouders. Strijk dan langs de zijkanten naar de heupen en masseer die.

– Strijk dan van de heup naar de tegenoverliggende schouder en naar beneden naar de andere heup.

– Masseer de zijkant van de nek, de schouders en armen. Als je de armen masseert leg je je kind op zijn zij, dan kan je ook goed bij de schouder en de nek. Houd met je ene hand de pols vast en masseer met de andere hand nek en schouder, bovenarm en onderarm. Je hand draait rond de arm en maakt een strijkende beweging. Doe dat een paar keer en strijk dan een paar keer van pols helemaal naar schouder.

Masseer met je duim en vingertoppen de polsen en het gebied daaromheen. Maak met je vingertoppen rondjes op de kussentjes op de rug van de hand. Masseer ook een voor een de vingers. Dan kun je met een draaiende beweging de arm nog eens masseren, alsof je het uitwringt.
Leg je kind dan op de andere zij en masseer op dezelfde manier de andere arm.

– De buik: wrijf het eerst in met olie en ga dan een paar keer met je handen afwisselend over de buik, van boven naar beneden. Strijk dan van de ene zij naar de andere, langs de liezen, om en om. Draai dan rondjes over de buik met je vingertoppen, doe dit met de wijzers van de klok mee, dat stimuleert de darmen.

– Dan ga je de benen masseren, op dezelfde wijze als de armen.
Strijk dan een paar keer stevig over de enkel, voor je de voeten gaat masseren. Wrijf met je vingertoppen rondjes over de wreef, masseer daarna de voetzool. Dat mag best stevig, te zacht kan kietelen. Als je de tenen gaat masseren begin je bij de kleine teen.
Daarna strijk je nog een paar keer van boven naar beneden het hele been, omvat het been met beide handen en maak draaibewegingen, net als bij de arm.

– Leg je kind op de buik, strijk van boven naar beneden. Masseer daarna met je vingertoppen, draai rondjes over de rug en kneed zo de spieren. Strijk daarna met de ene hand van links naar rechts en met de andere van rechts naar links.
Om de rugmassage af te sluiten strijk je nog een paar keer met lange halen over de hele rug.

– Leg je kind weer op zijn rug zodat je eventueel het gezicht nog kunt masseren. Dat kun je doen door strijkende bewegingen te maken met je vingertoppen. Ook de hoofdhuid met je vingertoppen masseren vinden veel kinderen heerlijk, een fijne afsluiting van de massage.
Volgens de Shantala-methode doe je daarna ook nog wat gymnastiekoefeningen met je kind.

Vergeet niet dat jij en je kind vooral moeten genieten van de massage, niets moet. Als het maar eventjes lukt is het ook prima, misschien lukt het na een paar keer wat langer. Grotere kinderen gaan vanzelf aangeven wat ze fijn vinden; op de rug, schouders, heel zachtjes kriebelen. Ga daar in mee en geniet van elkaar.

 

Als je eens wat minder tijd hebt en je wilt toch even masseren of je kind vraagt hierom, kun je ook kriebelen over de rug of een hoofdhuidmassage geven. Natuurlijk kun je ook wat anders doen, Het Kevertjesspelletje, een voetmassage of een eigen variant!

 

Aanraking op Kiind Magazine:

Knuffel je kind gezond
Masseren van kinderen

 

Meer lezen?

boekentip voedselintroductie Shantala Babymassage | Frédéric Leboyer | ISBN 9789076771298

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Haren wassen doe je zo!

Haren wassen doe je zo!

Haren wassen - voor jonge kinderen kan dit best spannend zijn. Want hoewel de meeste kinderen dol zijn op water, protesteren ze vaak tegen het haren wassen. Eigenlijk gaat het vooral om het risico op water in de oogjes, of - ieuw! - prikkende shampoo. Haren wassen kun...

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Natuurlijke EHBO: maak zelf middeltjes

Wanneer je kinderen krijgt is het altijd handig om een goed gevulde EHBO-trommel te hebben. Tijdens het ontdekken van de wereld vallen er nu eenmaal soms gewonden. Daarnaast worden kinderen wel eens ziek en wil je misschien niet direct naar medicatie grijpen. Naast de...

Gifvrije verzorging voor fris-en-fruitige kinderen

Gifvrije verzorging voor fris-en-fruitige kinderen

Shampoo, douchegel, badolie, talkpoeder: is het nodig? En welke koop je? Ga je voor de de beste babygeurnabootsing, de laagste prijs, of het beste product? Kinderhuidjes laat je het beste zo veel mogelijk met rust. Wassen met shampoo en douchegel is niet aan te raden...

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Zo werkt babyzindelijkheidscommunicatie

Een baby op een potje. Het is voor veel mensen misschien even wennen. Maar het kan echt! Baby’s, hoe klein ook, geven zelf al aan dat ze moeten plassen of poepen. Je moet het alleen leren zien. In Afrika, Azië en delen van Zuid-Amerika is het helemaal niet iets...

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Je kind lekker in haar vel in 10 tips

Het is van levensbelang dat je kind lekker in zijn of haar lijf zit. Daarom geeft Esther Arends, grondlegger van het lesprogramma Reis door het Lichaam, tien tips die je vandaag nog uit kunt proberen. Verlangzaam. Begin met verlangzamen. Misschien is dit niet eens per...

4 tips voor het masseren van je baby

4 tips voor het masseren van je baby

Door je baby te masseren kun je hem laten ervaren waar zijn grenzen zijn. Op deze manier leert je kind waar hij begint en eindigt. Psycholoog en psychotherapeut Piet Weisfelt zegt over de eerste zes maanden van een kind: 'De meeste communicatie bestaat uit voeding en...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0