Moeder zijn is een meer dan volledige baan. Zo, dat is eruit. Dit gezegd hebbende is het meteen tijd voor een schouderklopje. Ben jij een moeder? Applaus voor jou, voor alles wat je bent en doet. Het is een bovengemiddeld uitdagend bestaan, in niets te vergelijken met werkdruk, en zelfs topsport valt erbij in het niet. Ik meen het.

En heb jij ook vaak het gevoel dat de tijd voor jezelf is verdwenen? Best logisch, want een baby, dreumes of peuter slurpt jou gewoon totaal op. Zo zijn die kleintjes nu eenmaal geprogrammeerd, en ze hebben ook echt jouw liefde en aandacht nodig. (Lees hier trouwens veel meer interessante dingen over in het nieuwe boek Wat baby’s nodig hebben.) En och, ook de jaren daarna blijft het een kunst om jezelf te voeden en aandachtig bij je kinderen te zijn. Het gaat er dus niet om of je kinderen wel zoveel aandacht verdienen – want dat doen ze – maar om jouw capaciteit om die aandacht te geven. Aangezien je alleen iets kan geven als je er zelf voldoende van in huis hebt, is de ultieme truc om jezelf rijk aan energie en vol van liefde te maken (en te houden). Hoe? Bijvoorbeeld door voldoende mensen om je heen te hebben die jou bijstaan. Door eropuit te gaan, door in de natuur te zijn, door samen met fijne mensen te niksen, door goed en lekker te eten, door veel te slapen. 

Zelfzorg doet ertoe

Oké, veel van deze dingen schieten er dus snel bij in wanneer je net moeder bent. En daar gaat het nou om. Herken dat zelfzorg bovenaan je prioriteitenlijst mag staan, omdat niet alleen jij, maar ook je kind er beter op gedijt als jij veel energie hebt. Gelukkig geldt: jong geleerd is oud gedaan. Neem dus zeker vanaf de babytijd alle kansen om te ontspannen, om jezelf op te laden, en om samen met je kindje veel mooie momenten te hebben. 

Moeder en Baby Retraite: win-win

Een superfijne manier om dit allemaal te regelen, is de Moeder en Baby Retraite die Marjolein Vos van Wombfulness samen met Kiind aanbiedt. Midden in de zomer, midden in de natuur. Samen met andere jonge moeders en hun kleintjes. Je wordt verzorgd, gevoed en voorzien van alles waarvan je niet eens wist dat je ernaar verlangde. Kortom: een echte pure hartverwarmende vakantie, in handen van mensen die oog hebben voor jouw band met je kindje.

Het mooiste is eigenlijk wel, dat je volkomen tot jezelf kunt komen, terwijl je samen met je kind bent. Je ontdekt hoe je zelfzorg en zorg voor je kind hand in hand kunt laten gaan. Win-win!

Lees hier alles over de Moeder en baby retraite.

Fotografie: Nina Olivari

DOWNLOAD EDITIE GROEI NU GRATIS (t.w.v. 9,95 euro)

Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, je hebt mail! (check ook je spamfolder)

0