‘Zwangere vrouw wil vaker echo’s’ kopte het AD deze week. Maar liefst 75% van de vrouwen die in verwachting zijn hebben behoefte aan meer dan de twee echo’s die vergoed worden. Ze geven aan onzeker te zijn of het wel goed gaat met de baby in de lange periode tussen de 20-weken-echo en de bevalling.
Deze onzekerheid lijkt medisch, maar is dat in feite niet. Zwanger zijn is nu eenmaal een spannende, onzekere tijd. Diep van binnen voltrekken zich onwerkelijke processen, een levend mensje groeit in jou, en je hebt geen idee of het goed gaat.
Superfijne leestip: De negen magische maanden
Niet nodig
Het KNOV geeft dan ook aan dat meer echo’s niet nodig zijn. ‘Zwangere vrouwen vinden het vooral fijn om via een echo vaker hun kindje te zien, niet vanwege medische gronden.’
Een echo geeft je een moment van contact, je ziet je kind, je ziet hoe het ligt, hoe het beweegt, hoe het hartje klopt. Toch zijn meer echo’s niet zozeer nodig. Naar het hartje luisteren en met je handen contact maken met je buik zijn prima oplossingen om dichter bij je baby te zijn. Vraag bij je verloskundige of je ook buiten de consulten om even naar het hartje mag komen luisteren. Er zijn praktijken die een wekelijks inloop ‘hartjes-spreekuur’ hebben. Of regel een doptone, zodat je thuis ook naar het hartje kunt luisteren.
Medische winst?
Vroedvrouw Yvon Noordermeer: ‘Er is erg weinig medische winst. Sterker nog, de kans dat er overgemedicaliseerd wordt is erg groot.’ Zijn er zorgen over de ontwikkeling van de baby, dan kan een extra echo een uitkomst zijn, maar in een normale gezonde zwangerschap is er geen reden om dit procedureel vorm te geven.
Overmedicaliseren van de zwangerschap
We leven in een tijd waarin er medisch heel veel mogelijk is. Het mooie daarvan is, dat er levens mee gered worden, die zonder de medische wetenschap geen kans hadden gehad. Het nadeel is, dat we de zwangerschap zelf steeds meer als medische gebeurtenis bestempelen. En dat is zonde, want een ingreep leidt vaak tot nog meer ingrepen.
Hoe dan om gaan met de grote onzekerheid? Je kunt zwangerschap zien als een uiterst ‘innerlijke’ ervaring die gedijt op vertrouwen, net zoals de bevalling een proces van vertrouwen is. Meer echo’s bieden geeft niet automatisch meer vertrouwen, doordat je je zekerheid extern maakt. Natuurlijk ga je naar je verloskundige voor advies zodra je je zorgen maakt. Maar een grote uitdaging tijdens de zwangerschap is het naar binnen keren. De buitenwereld meer en meer loslaten, en je verlaten op je binnenwereld, die letterlijk steeds groter wordt. Luister dag en nacht naar je intuïtie.