Meerdere kinderen naar bed brengen? Zo doe je dat

door Christel Rengers

’Vertel eens, wat is jouw ultieme tip wanneer je meerdere kinderen naar bed brengt?’ vroegen we jullie op Facebook. Al snel stroomden de tips binnen en bleek maar weer eens dat geen kind en ouder hetzelfde is.

Beste tip: samen slapen

Een veelgehoorde tip was ‘samen slapen’. Ik had natuurlijk niet anders verwacht! Want al eerder deelden jullie de meest geweldige familiebedden met ons. Veel van jullie schreven dat het hele gezin tegelijk naar boven gaat om daar fijn te knuffelen en voor te lezen in het familiebed. Sommige ouders vallen daarbij zelf ook in slaap. Anderen kruipen, zodra de kinderen slapen, zachtjes uit bed. De perfecte tip om dát voor elkaar te krijgen moeten we misschien ook eens aan jullie vragen.

Met z’n allen tegelijk naar boven en fijn knuffelen en voorlezen in het familiebed

Ben jij nu iemand die best samen zou willen slapen maar bezorgd is dat je de kinderen nóóit meer in een eigen bed krijgt? Dat komt wel goed, ontdekte Nelleke. Lees wel hoe je veilig kunt samen slapen. Wat sommigen van jullie ook doen is de kinderen onderling samen laten slapen. Zo kun je er meerdere tegelijk naar bed brengen en hebben ze daarna nog wat tijd om te kletsen, en elkaar verhaaltjes of geheimpjes te vertellen.

Leestips: DroomsterrenHet konijn dat in slaap wil vallen.

Breng rust in de tent

Een handige tip van jullie was: begin op tijd. Dat klinkt heel voor de hand liggend, maar is wel belangrijk om bij stil te staan. Want wanneer je op tijd begint dan voel je minder druk om op te schieten. Je voelt meer rust en dat breng je over op de kinderen. Het helpt je om met aandacht in het moment aanwezig te zijn. En het betaalt zich terug, want het bedritueel verloopt soepeler wanneer er geen haast bij is. Van de actieve dag toewerken naar de rustige nacht gaat gemakkelijker wanneer je de tijd en de rust hebt voor deze overgang.

Krista Hadders-Bastiaanssen voegt daar nog aan toe: “Op tijd beginnen! En liever schoon in pyjama nog stoeien of spelen op hun kamertjes, dan eerst spelen en dan nog een heisa om ze naar de badkamer te krijgen.” Daar zit wel wat in. Eerst zorgen dat wat je graag gedaan wil hebben klaar is en dan de tijd nemen om gezellig voor te lezen of na te praten. Zo voorkom je dat vermoeide kinderen eerst de boel op stelten zetten en dán nog moeten tandenpoetsen en uitkleden. De tip van Judith Tönnissen is ook een fijne manier om samen een rustmoment te creëren: “Achter elkaar in een treintje zitten (op bed natuurlijk) en allemaal genieten van een fijne onderlinge massage…. iedereen komt heerlijk tot rust. Makkelijk met het prentenboekje 10 Zachte warme mannetjes. Voorlezen en masseren in één.” Of met de kindermassagekaartenHier vind je nog meer massagetips.

Of toch liever een potje stoeien?

Niet voor elk kind geldt dat rust automatisch zorgt voor slaap. Er zijn ook kinderen voor wie het goed werkt om eerst even samen te spelen of te stoeien. In het artikel ‘Hoe spelen zorgt voor lekker slapen’ schrijft Nina Akerboom dat spelen gelijk staat aan plezier, geluk en ontspanning. Wanneer we spelen (ouders ook) maken we het hormoon dopamine (gelukshormoon) aan. En met een fijn gevoel val je natuurlijk gemakkelijker in slaap dan wanneer je je naar voelt. Heeft je kind een heftige dag achter de rug? Door bepaalde spelvormen te gebruiken help je je kind bij het verwerken van emoties. Zo voorkom je dat hij met een hoofd vol prikkels gaat slapen. Wat ook goed kan werken om de frustraties van de dag kwijt te raken en om te ontladen zijn powergames.

Iedereen is anders

Ook uit deze twee ervaringen blijkt weer dat wat voor de een werkt, voor de ander totaal niet werkt:

Ursula Langerak: “Het tempo erin houden. Niet om het avondritueel erdoorheen te jassen, maar juist om tijd te houden voor wat echt belangrijk is (voorlezen en knuffelen/voeden). Treuzelen leidt hier namelijk tot verzet om de volgende stap te zetten en dan moet de ander langer wachten, waardoor het voor iedereen vervelend wordt.”

Josette Zwier van Schaik: “Rustig blijven. Niet naar de klok kijken. Op tijd beginnen.
Kind voor kind. Wij vinden het belangrijk dat ieder kind hun eigen aandacht van papa en mama krijgen en dit doen we onder andere met het naar bed brengen. Allemaal hun eigen verhaaltje op hun eigen bed. Hun eigen liedje en hun moment om de dag door te praten.”

Creëer een nieuw ritueel als de huidige routine niet meer werkt

Waar het bij de een totaal niet werkt om kinderen op elkaar te laten wachten kan dat bij de ander prima werken. Het is dus belangrijk om te zoeken naar een ritueel dat past bij jouw kinderen en bij jou. Of bij het moment. Want soms kan een ritueel heel lang perfect werken en dan ineens niet meer. Kinderen groeien en ontwikkelen en daarmee veranderen ook hun behoeften. Ook Esther Hofman benoemt dit: “Belangrijkste tip: creëer een nieuw ritueel als blijkt dat de huidige routine niet meer werkt. Wij zijn aan versie zoveel bezig.” Het effect van een dagelijks ritueel is het grootst wanneer het behalve terugkerend en herkenbaar is, ook meebeweegt en meegroeit met je kinderen.

Verdeel en heers

Veel ouders lieten ons weten dat zij de kinderen verdelen tussen beide ouders en dit per dag omwisselen. Zo krijgt elk kind de onverdeelde aandacht van een van de ouders en brengt iedere ouder elk kind even vaak naar bed. Omdat er zo volledige aandacht is voor elk kind is dit zeker een manier die veel rust brengt. Ouders die een baby en ouder kind hebben en hen alleen naar bed brengen gaven veelal de tip om voor te lezen aan de oudste met de baby in de doek of aan de borst erbij. Dit is natuurlijk voor beide kinderen een win-win situatie, want de oudste wordt fijn voorgelezen, de baby is dichtbij én krijgt een hoop mee over onze taal. En dat is een grote plus, want met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen.

Lees de oudste voor met de jongste aan de borst

Luisterboeken for the win

Een tip die meerdere keren voorbij kwam was het luisterboek. Volgens jullie een fijne manier om te ontspannen, maar ook in te zetten als handig middel zo schrijft Tamara Huijnen: “Een voorgelezen boek op cd die om de beurt mag ruilen bij de kinderen. Of opa oma tante juf een verhaal laten inspreken voor de kinderen. Dan heb ik even een momentje voor de rest en de anderen luisteren naar het verhaaltje.” Ook hier geldt weer win-win. Jij hebt meer tijd voor het ene kind, terwijl het andere werkt aan zijn woordenschat én lekker kan ontspannen.

Onze luisterboeken-top-3: Droomsterren van Rosalinde Wheel, De knappe kniptor  van Eric Carle, Kikkers Winterluisterboek van Max Velthuis.

Wie van de kinderen het eerst naar bed gaat verschilt nogal bleek uit jullie reacties. Sommigen van jullie brengen de kinderen op leeftijd naar boven. Anderen kijken per dag wie er het eerst aan slaap toe is. Bij sommige gezinnen is dat de ouder zo blijkt uit de reactie van Henrieke Zenunllari. Haar kinderen zijn twee, acht en twaalf jaar en de bedtijden zijn flexibel bij haar thuis. Maar als ze zelf mocht kiezen zou ze het liefst om acht uur naar bed gaan. Helaas moet ze wachten tot iedereen erin ligt. Ouderschap kan soms best vermoeiend zijn, zo blijkt maar weer eens. Maar geloof mij, ooit komt het goed en kun je weer lekker op je eigen tijd naar bed gaan met je eigen ritueel.

 Meer lezen

Dit schijnt hét boek te zijn om je kind in slaap te krijgen: Het konijn dat in slaap wil vallen. Collega Nelleke leest het geregeld voor, en heeft het boek nog nooit uit kunnen lezen, zo geweldig slaapverwekkend is het – voor ouder en kind.

De slaapkamers van samenslapers: Co-sleeping in beeld

Nachtangst en dromen: zó zorg je voor een rustige nacht

Tandenpoetsen is leuk!

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

12 tips om met je boosheid om te gaan

12 tips om met je boosheid om te gaan

Ons drama-moment van de dag is vaak wanneer mijn dochter uit school komt. Zodra ze me ziet, wordt ze boos en verdrietig. Ik zie dat ze haar boosheid en verdriet opgespaard heeft. Mijn eerste neiging is nog steeds om 'Argh, daar gaan we weer!' te denken, maar ik...

Column: Veranderd lichaam

Column: Veranderd lichaam

Door een zwangerschap krijg je vaak een veranderd lichaam. Tirza kijkt terug op haar lichaam in de kraamtijd van haar tweeling. Ik pak een kraamverband om bloed op te vangen en kies een stevige, grote onderbroek voor steun. Daarna pak ik een trombose-spuit. Na de...

Column: Opruimen als acceptatie van je leven

Column: Opruimen als acceptatie van je leven

Toen mijn man overleed, sliep ons kind nog bij ons op de kamer, in een co-sleeper. De babykamer was deels af, maar verder kwam dat wel als hij op zijn eigen kamer zou slapen. Van uitstel komt afstel, zeker in deze situatie, en eerlijk gezegd heeft het me heel lang ook...

Column: De radslag

Column: De radslag

Op de kleuterschool was ik geloof ik nog niet zo bezig met later als ik groot ben. Ik herinner me er eerlijk gezegd niet zo heel veel meer van, behalve dat ik juf Juultje erg lief vond. Maar toen ik eenmaal had leren schrijven, was me al snel duidelijk dat ik...

Lezerspost: Je oogst wat je zaait

Lezerspost: Je oogst wat je zaait

In de opvoeding van je kind, laat je je leiden door je eigen overtuigingen, wat wil jij je kind mee geven voor de toekomst, wat geeft je je kind mee op de weg naar zelfstandigheid de weg naar volwassenheid, de weg naar een gelukkig leven.Ook ik heb mijn eigen...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0