Je baby is de beste kolf – Zo help je de melkproductie op gang

door Gastauteur

Om ervoor te zorgen dat je voldoende melk maakt is het essentieel dat je je baby niet alleen laat drinken wanneer hij een hongersignaal geeft, maar is het ook nodig dat je hem zo lang laat drinken als hij wil. Hierdoor krijgt hij alle melk die hij nodig heeft om te groeien. De melk die als eerste uit de borst komt is namelijk vooral dorstlessend, terwijl de melk die daarna uit de borst komt de voedingsstoffen bevat die voor de groei noodzakelijk zijn.

Voor de moeder heeft het ook redenen:

  • Je hebt tijd om uit te rusten
  • Je neemt voldoende tijd voor je baby
  • Alle melk die je baby heeft gedronken, moet weer aangevuld worden. Je lichaam weet precies hoeveel melk dat is.

Elke keer dat je baby bij je drinkt krijgt je lichaam een signaal om melk te maken. Je kunt het voorstellen als een waterfles die vanzelf gevuld wordt. Wat er uit de fles is, vult je lichaam weer aan. Je baby moet wel de kans krijgen om te drinken totdat hij voldaan is, zodat jouw lichaam begrijpt hoeveel er nodig is. Daarom is het het beste om hem bij je te laten drinken totdat hij zelf aangeeft niet meer te willen. Er zal altijd nog wat melk in je borst blijven. Je borst is een onuitputtelijke bron van voeding, mits op de juiste manier gegeven.

Borstvoeding in de kraamtijd-2

Dit is ook de reden waarom bijvoeden je melkproductie verstoort. Je eigen lichaam moet de kans krijgen genoeg melk te maken. Zou je een flesje met glucosewater, kunstvoeding, of iets anders geven dan zal de baby minder bij je drinken waardoor je lichaam niet meer weet hoeveel melk het moet maken.

Regeldagen

Inmiddels zul je je dagen zo doorbrengen: je kind voeden, slapen, knuffelen, zelf eten en misschien nog tijd voor iets anders. Je bent druk bezig met je kind, maar ondanks dat jij je baby altijd aanlegt wanneer hij wil en hem zolang laat drinken als hij wil, zullen er dagen zijn dat hij wat onrustig is.

Langvoeden – gek of gewoon?

Bekende momenten zijn rond de 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Het lijkt wel of je baby dan continu bij je wil drinken. En dit is ook zo. Dit zijn momenten dat baby’s een groeispurt maken. Een grotere baby drinkt meer dan een kleine. Je baby zal daarom tijdelijk vaker om melk vragen, totdat je lichaam de aangepaste hoeveelheid melk maakt. Deze dagen zijn de regeldagen. Je regelt de hoeveelheid melk die je lichaam maakt voor je baby.

Je eigen lichaam moet de kans krijgen genoeg melk te maken

Laat deze regeldagen je niet onzeker maken. Je kindje is onrustig omdat je meer melk moet aanmaken en dat kost tijd. Door hem te blijven voeden wanneer hij erom vraagt, voert je lichaam de productie op totdat je weer de door je baby gewenste hoeveelheid melk maakt. Deze regeldagen duren tussen de 1 en 5 dagen. Voor jou als moeder is het belangrijk om rond deze dagen zelf rust te nemen en tijd te maken voor de extra voedingen.

Ten slotte nog een signaal waaraan je kunt merken dat je melkproductie op gang is. Vaak voel je vanaf de derde dag ook de melk in je borst stromen, soms tijdens het voeden, soms net voor je kindje dorst krijgt. Je zult zien dat jullie echt op elkaar afgestemd zullen raken.

Hoe vaker je je kind bij je houdt, tegen je lichaam aan, hoe vaker je kindje zal drinken en hoe meer melk je maakt.

Deze tekst komt uit ‘Borstvoeding doe je zo!‘ van Debby Mendelsohn. Een compact boekje met alles wat je over borstvoeding wilt weten voordat je eraan begint. 

De borstvoedingsmaffia bestaat niet

https://kiind.nl/article116/

https://kiind.nl/article439/

https://kiind.nl/article823/

https://kiind.nl/article744/

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Voeding met gebakken lucht

Voeding met gebakken lucht

'Mama weet waarom...' Het is de slogan van een bekend merk babyvoeding. Maar, vraag ik me steeds vaker af, weet mama wel echt waarom een bepaald product goed is? En nog belangrijker, weten mama en papa eigenlijk wel wat er precies in zit? Een koekje boordevol vezels,...

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel met je baby of dreumes is een feest. Ze willen alles ontdekken. Liefst met handen en voeten, dus ja, na etenstijd heb je wél veel poetswerk. Maar het is in elk geval haast vanzelfsprekend een gezellige boel. Dat kun je meestal niet zeggen van de peuterfase...

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Met alle tussendoortjes die er tegenwoordig op de markt zijn, zien veel ouders door de bomen het bos niet meer. Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? Veel tussendoortjes voor kinderen worden gepromoot als zijnde gezond terwijl dat lang niet altijd klopt. Zo bevatten...

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Peuterkoekjes van graan, sesam en honing

Dit is een lekker koekjesrecept die niet al te zoet is en wel redelijk voedzaam. En uiteraard is het niet alleen voor peuters!   Ingrediënten: 400 gram volkorenmeel 2 el kaneel 250 gr roomboter 50 gram honing 20 gr sesamzaad   Bereidingswijze: Men neme een...

Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

Fulltime kolven als draagmoeder – Pauline deed het

Pauline van Berkel gaf haar kinderen jarenlang borstvoeding. Later zette ze als draagmoeder nog twee kinderen op de wereld. En ook zíj kregen borstvoeding. Pauline vertelt.  Nog 2 liter. Toen ik 4,5 jaar geleden als draagmoeder beviel van Emma, viel het fulltime...

Brekend: Eten is gezond!

Brekend: Eten is gezond!

Eigenlijk is er best veel gezonds te eten. 'Steeds meer kinderen ondervoed door gezond eten', kopte NOS. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Als je ondervoed raakt, eet je blijkbaar niet gezond. 'Te gezond' bestaat niet. Wat er had moeten staan is: 'Ouders zien door de...

LEES GRATIS HET INTERVIEW MET ALFIE KOHN

Het interview met de grondlegger van het onvoorwaardelijk opvoeden in je mailbox? Je ontvangt meteen ook de Kiindnieuwsbrief vol inspiratie (uitschrijven mag).

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0