Je baby is de beste kolf – Zo help je de melkproductie op gang

door Gastauteur

Om ervoor te zorgen dat je voldoende melk maakt is het essentieel dat je je baby niet alleen laat drinken wanneer hij een hongersignaal geeft, maar is het ook nodig dat je hem zo lang laat drinken als hij wil. Hierdoor krijgt hij alle melk die hij nodig heeft om te groeien. De melk die als eerste uit de borst komt is namelijk vooral dorstlessend, terwijl de melk die daarna uit de borst komt de voedingsstoffen bevat die voor de groei noodzakelijk zijn.

Voor de moeder heeft het ook redenen:

  • Je hebt tijd om uit te rusten
  • Je neemt voldoende tijd voor je baby
  • Alle melk die je baby heeft gedronken, moet weer aangevuld worden. Je lichaam weet precies hoeveel melk dat is.

Elke keer dat je baby bij je drinkt krijgt je lichaam een signaal om melk te maken. Je kunt het voorstellen als een waterfles die vanzelf gevuld wordt. Wat er uit de fles is, vult je lichaam weer aan. Je baby moet wel de kans krijgen om te drinken totdat hij voldaan is, zodat jouw lichaam begrijpt hoeveel er nodig is. Daarom is het het beste om hem bij je te laten drinken totdat hij zelf aangeeft niet meer te willen. Er zal altijd nog wat melk in je borst blijven. Je borst is een onuitputtelijke bron van voeding, mits op de juiste manier gegeven.

Borstvoeding in de kraamtijd-2

Dit is ook de reden waarom bijvoeden je melkproductie verstoort. Je eigen lichaam moet de kans krijgen genoeg melk te maken. Zou je een flesje met glucosewater, kunstvoeding, of iets anders geven dan zal de baby minder bij je drinken waardoor je lichaam niet meer weet hoeveel melk het moet maken.

Regeldagen

Inmiddels zul je je dagen zo doorbrengen: je kind voeden, slapen, knuffelen, zelf eten en misschien nog tijd voor iets anders. Je bent druk bezig met je kind, maar ondanks dat jij je baby altijd aanlegt wanneer hij wil en hem zolang laat drinken als hij wil, zullen er dagen zijn dat hij wat onrustig is.

Yes! Regeldagen!

Bekende momenten zijn rond de 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Het lijkt wel of je baby dan continu bij je wil drinken. En dit is ook zo. Dit zijn momenten dat baby’s een groeispurt maken. Een grotere baby drinkt meer dan een kleine. Je baby zal daarom tijdelijk vaker om melk vragen, totdat je lichaam de aangepaste hoeveelheid melk maakt. Deze dagen zijn de regeldagen. Je regelt de hoeveelheid melk die je lichaam maakt voor je baby.

Je eigen lichaam moet de kans krijgen genoeg melk te maken

Laat deze regeldagen je niet onzeker maken. Je kindje is onrustig omdat je meer melk moet aanmaken en dat kost tijd. Door hem te blijven voeden wanneer hij erom vraagt, voert je lichaam de productie op totdat je weer de door je baby gewenste hoeveelheid melk maakt. Deze regeldagen duren tussen de 1 en 5 dagen. Voor jou als moeder is het belangrijk om rond deze dagen zelf rust te nemen en tijd te maken voor de extra voedingen.

Ten slotte nog een signaal waaraan je kunt merken dat je melkproductie op gang is. Vaak voel je vanaf de derde dag ook de melk in je borst stromen, soms tijdens het voeden, soms net voor je kindje dorst krijgt. Je zult zien dat jullie echt op elkaar afgestemd zullen raken.

Hoe vaker je je kind bij je houdt, tegen je lichaam aan, hoe vaker je kindje zal drinken en hoe meer melk je maakt.

Deze tekst komt uit ‘Borstvoeding doe je zo!‘ van Debby Mendelsohn. Een compact boekje met alles wat je over borstvoeding wilt weten voordat je eraan begint. 

De borstvoedingsmaffia bestaat niet

http://kiind.nl/article116/

http://kiind.nl/article439/

http://kiind.nl/article823/

http://kiind.nl/article744/

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Het belang van een goed ontbijt

Het belang van een goed ontbijt

In China kennen ze het gezegde; ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. En wie kent niet het uitgebreide Engelse ontbijt? Het ontbijt wordt wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Logisch, als je bedenkt dat een goed ontbijt...

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Tussendoortjes: Wat is nu wel en wat is nu niet gezond?

Met alle tussendoortjes die er tegenwoordig op de markt zijn, zien veel ouders door de bomen het bos niet meer. Wat is nu wel en wat is nu niet gezond? Veel tussendoortjes voor kinderen worden gepromoot als zijnde gezond terwijl dat lang niet altijd klopt. Zo bevatten...

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft?

Alcohol is in de zwangerschap ronduit schadelijk. Als je tijdens de zwangerschap zou drinken dan is de hoeveelheid alcohol in het bloed van je baby even hoog zijn als die van jou.  Maar bij borstvoeding ligt het anders. Lactatiekundige IBCLC Gonneke van...

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel, gezellig!

Aan tafel met je baby of dreumes is een feest. Ze willen alles ontdekken. Liefst met handen en voeten, dus ja, na etenstijd heb je wél veel poetswerk. Maar het is in elk geval haast vanzelfsprekend een gezellige boel. Dat kun je meestal niet zeggen van de peuterfase...

Groentemonster dankzij borstvoeding

Groentemonster dankzij borstvoeding

Dat baby’s al verschillende smaken kunnen proeven in de buik wist je misschien al. En dat sterke smaken terug te proeven zijn in de borstvoeding klinkt ook logisch. Nieuw onderzoek toont nu aan dat je van je baby zelfs een groenteliefhebber kunt maken door zelf bewust...

Mijn kind is niet dik, waarom zou ik op voeding letten?

Mijn kind is niet dik, waarom zou ik op voeding letten?

Kinderen eten te vet, te zout en te zoet. Dat stelt Foodwatch in hun rapport over kindermarketing van ongezonde voeding. Op dit moment gaat er een petitie rond waarin de overheid wordt opgeroepen om deze vorm van marketing te stoppen. Goede zaak, zou je denken. Alleen...

GRATIS EDITIE KIIND

Lees Kiind stiekem lekker gratis. Download editie OER! Je ontvangt meteen ook de nieuwsbrief vol inspiratie - waarvoor je je ieder moment kunt uitschrijven.

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0