Mijn kind wilde niet eten (en dit is wat hielp)

door Nelleke Bos

Als je kind niet wil eten (of nou ja, vooral geen groente), kan dat veel frustratie geven. Gedoe aan tafel, strijd, ongezelligheid en misschien ook wel zorgen.

Al mijn kennis en goede ideeën ten spijt heb ik zo’n moeilijke eter in huis. In ons geval gaat het om een kind dat wel veel eetlust heeft, veel energie ook. Angst over groei en gewicht hoeven we niet te hebben. Het proeven, daar zit de angel. Onbekende nieuwe dingen vormen een probleem. Ook eten met een verdachte geur of textuur? Jakkie! Eten dat er gezond uitziet? Nee! Maar ook volkomen vitaminevrij eten als patat, taart en ijs komen nauwelijks door de strenge selectie van goedgekeurd voedsel. We waren al zo ver dat we ons kind ook complimenteren als hij een nieuw soort snoep heeft durven proeven.

Lees ook Aan tafel, gezellig!

Bach bloesems voor kinderen

Omdat het niet-willen-eten duidelijk niet zomaar voorbij gaat, en het ook niet een kwestie van enkel groente-weigeren is, wilde ik wel graag een nieuwe benadering proberen. Zonder druk uit te oefenen, zonder straf of beloning, zonder mijn kind het gevoel te geven dat er een probleem is. Hoe kan ik mijn kind liefdevol ondersteunen in het aangaan van nieuwe eet-avonturen?, zo vraag ik me af. 

Ik leer de Bach bloesem mixen van Greetje Engelmoer kennen. Greetje mengt Bach-bloesems op maat. Deze methode blijkt al een kleine eeuw werkzaam bij uiteenlopende klachten. De bloesems werken als steuntje in de rug om je eigen issues beter aan te gaan, zogezegd. Ik bel met Greetje, die beeldend verwoordt hoe zij de werking zelf vaak aan kinderen uitlegt: ‘Als je een kastanje hebt, die je in de grond stopt, en je hebt aarde, licht en water dan groeit de kastanje uit tot een grote sterke boom. Planten en bomen maken geen ruzie en hebben dus veel (groei)kracht. Zo ben jij van binnen ook: je hebt alles om als een grote sterke boom te worden.’ 

Gratis Kiind tijdschrift

Download voor nop editie THUIS

De Bach bloesem mix geeft mijn kind en mij een gevoel van versterking

Balans herstellen

Alles is in potentie aanwezig, daar gaat het om. Je kunt uit balans worden gebracht door iets in of buiten jezelf. Iets wat thuis of op school gebeurt. Dan blijft er minder kracht over om te groeien. Ruim je de hindernis uit de weg, dan kom je weer bij je echte kracht. De Bach bloesem mixen zijn een fijngevoelig instrument dat een onbalans kan helpen herstellen. En zo kan een kind beter in zijn kracht komen. 

In allerlei situaties kunnen de Bach bloesems ondersteunend werken. Bij kinderen in een angstige fase, zoals angst voor het slapen, voor het donker of monsters, bij moeite met prikkels, concentratie, stress. Als er onzekerheid speelt, of moeite met loslaten van de dag. Zo zie ik de Slaap lekker kind, waarover Greetje vertelt dat die al veel kinderen en hun ouders heeft geholpen. 

Maar ik zoek iets anders, en ik val met mijn neus in de boter, want er is net een nieuwe mix te koop met de naam: Kind wil niet eten. Check, klinkt als de mijne. Daar gaan we dan.

We starten met Bach bloesem mix geven

De mix komt binnen. Ik vertel mijn kind dat ik druppels heb die helpen met dingen durven proeven. Zijn eerste reactie, glunderend: ‘Gister had ik een cracker geproefd, dus het werkt!’ Ja, zo kan het voor een kind werken, magisch. Nog voordat de eerste druppel binnen is, voelt hij de werking al.

Na een week beweert hij dat er geen enkel probleem is, qua eten. Hij kan álles eten (niet dat ik daar al veel van heb gezien hoor). En dan, plots: ‘Maar wat als de druppels straks op zijn?’ Lief. Ik leg hem uit dat de druppels niet de rest van zijn leven nodig zijn om te eten, maar dat ze hem nú helpen om iets te leren dat hij moeilijk vindt. ‘Als je zometeen voelt dat dingen proeven oké is, en de druppels zijn op, dan ben je ook klaar. Ze helpen je om meer krachten te krijgen, en die houd je dan gewoon altijd.’

Wauw. Dat vond hij te gek. En al duren de maaltijden – vooral in de avond – nog steeds erg lang, en eet hij alleen van zijn aparte bordje, niet met de pot mee, hij heeft wel degelijk meer geproefd. Een likje, een hapje, voorzichtig, maar toe maar. Ik ben voorzichtig hoopvol.

Resultaat? Voorzichtig meer durven

De weken met dagelijkse bloesem mix gaan voorbij. Op een dag vertrouwt mijn kind me toe: ‘Weet je, ik vind die druppels zelf gewoon lekker.’ Dat was al helemaal tegen mijn verwachting in, aangezien we eerder al vitaminedruppels en -pilletjes hebben geprobeerd, die toch steeds geweigerd werden. En ook met eten zie ik voorzichtige veranderingen. Geen bergen spinazie, nee. Maar wel een next level in het proberen van nieuw-dus-eng eten. Avocado is nog steeds vies. Zeewier proeven was absolute horror, maar hij deed het wel. Rijst bleek een dit-gaat-best-ervaring en ook boontjes zijn nu toegetreden tot het niveau van eetbaar. Stiekem toch ontdekt door het op zijn minst een kans te geven. 

De Bach bloesem mix geeft mijn kind en mij een gevoel van versterking: je hoeft het niet alleen uit te zoeken. Als een duwtje in de rug, om meer te durven. En juist dat proberen, de drempel overgaan, dat gaat nieuwe werelden openen. 

Fotografie: lepetitlux.fotografie

Dit artikel is geschreven in samenwerking met bachbloesemmix. Kiind werkt heel selectief samen: alleen als we er heeeeel blij van worden, en de dienst of het product prachtig aansluit op de visie van Kiind.

Boekentips

Word lid

In onze fijne online community verbind je met gelijkgestemden

Verder lezen

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Help, mijn kind heeft vlekjes: alles over kinderziektes

Alle kinderen zijn wel eens ziek, en zieke kinderen hebben vaak vlekjes. Maar waar moet je op letten bij zo’n vlekjesziekte, en welke is het dan? Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest voorkomende ziektes, wat je zelf kunt doen en wanneer je naar...

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Waarom weinig schermpjestijd echt belangrijk is

Schermen of geen schermen? Dat is dé vraag. Of in ieder geval eentje die ons allemaal bezighoudt. Want is het kijken naar schermpjes nu slecht of juist goed? En hoe ga je ermee om als je wel kiest voor een scherm maar geen lethargisch hangkind wil met vierkante ogen?...

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Eet jezelf (en de aarde) gezond, nu en altijd 

Waarschijnlijk was je, net als ik, al best bewust bezig met gezondheid. Met een baby (op komst) of jonge kinderen zie je zo duidelijk waar je het allemaal voor doet. Je kind groeit op alles wat jij geeft aan drinken, eten, verzorging. Hoe puurder, hoe beter.  Sinds de...

Knuffel je kind gezond

Knuffel je kind gezond

Knuffelen, vasthouden, een aai over de bol of borstvoeding geven: het aanraken van je baby is niet alleen prettig voor je kind, het is zelfs heel belangrijk. Niet voor niets adviseert het WHO om met pasgeboren baby’s zoveel mogelijk huid-op-huidcontact te hebben. Maar...

Vies is zo gek nog niet

Vies is zo gek nog niet

Er is niets heerlijker dan een van de eerste echte lentedagen door te brengen in het park. Picknickkleed mee, appelsap en biscuits; succes gegarandeerd! Dat daarmee ook water en – hele bergen – zand op het menu staan, nemen wij op de koop toe. Er is altijd...

Dorstlessers voor kinderen

Dorstlessers voor kinderen

In het begin is het allemaal simpel: baby’s drinken melk. Maar een tijd later wordt het allemaal maar verwarrend. Water is zielig en in pakjes zit teveel suiker. Wat geven we onze kinderen nou te drinken? WATER Veel mensen zien water drinken als ‘zielig’ of...

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

Lees 'Zo bereid je je voor op je baby'. Je ontvangt meteen onze zinnige nieuwsbrief (waarvoor je je uiteraard op ieder moment kunt uitschrijven)

Het is gelukt, we gaan een mail naar je typen! (check ook je spamfolder)

0